• Maľuj ako neandertálec
          • Maľuj ako neandertálec

            26. 10. 2021

            Už skoro sto rokov ľudia so záujmom pozerajú na nádherné maľby v jaskyniach Španielska alebo Francúzska. Obrazy zvierat nájdené na stenách jaskýň ako Lascaux alebo Altamira fascinujú aj naše deti, ktoré si tiež chceli vyskúšať, ako praveký človek pred niekoľkými tisíckami rokov zdobil steny svojich príbytkov.

            Po hodinách dejín doby kamennej, počas ktorých sme nahliadli aj do duchovného života jeho obyvateľov, sa naši primáni na hodinách výtvarnej výchovy  pokúsili namaľovať obrazy na nepravidelnej ploche podobnej povrchu jaskyne.  Z obrazov si vytvorili malú výstavku svojich výtvorov, ktoré zakryli neveľkým “skalným previsom” nad maľbami, aby vytvorili aspoň malú pripomienku pravekej jaskyne.

            Mgr. Ingeborg Nichtová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Maľuj ako neandertálec.

        • Prevencia v oblasti kybernetickej bezpečnosti je potrebná - webinár s odborníkom z NBU
          • Prevencia v oblasti kybernetickej bezpečnosti je potrebná - webinár s odborníkom z NBU

            24. 10. 2021

            Dňa 22. 10. 2021 sa všetci žiaci našej školy v rámci Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti zúčastnili po prvý krát online webinára s Mgr. Matejom Šalmíkom, z NBU, riaditeľom odboru vzdelávania, podpory a medzinárodnej spolupráce v Národnom centre kybernetickej bezpečnosti SK-CERT.
            Sme radi, že Matej prijal naše pozvanie a prihovoril sa študentom aj ako bývalý žiak nášho gymnázia.
            Žiakov upozornil na dôležité opatrenia pre bezpečné používanie internetu, zdôraznil potrebu kritického vyhodnocovania dostupných informácií, prijímaných správ i komunikácie na sociálnych sieťach a apeloval na možné nástrahy a riziká. Na konkrétnych príkladoch z praxe poukázal, aké je dôležité nebyť dôverčivý, mať zdravý úsudok a realizovať len také kroky, ktoré nás a našich blízkych nebudú vystavovať nebezpečenstvu a kybernetickým útokom.
            Kybernetický priestor sa využíva viac a viac, preto aj prevencia v tejto oblasti nemôže zaostávať. 

            Ďakujeme za cenné rady a podnety a tešíma sa na ďalšie stretnutie.

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

             

        • Informatická súťaž iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

            5. 10. 2021

            Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapoja do informatickej súťaže iBobor. Dňa 6. októbra 2021 od 8:00 do 20:00 hod. pre všetky kategórie prebehne tréningové kolo. Tréningové kolo je určené predovšetkým na otestovanie serverov, typov úloh a toho, aby si žiaci zvykli na iný spôsob výberu odpovedí, resp. interaktivity úloh, aký bol doteraz v systéme ibobor.

            Súťaž po jednotlivých kategóriách tak, ako to bolo v minulých rokoch, bude prebiehať v termíne 8. - 12. novembra 2021.

            Novinkou je, že sa žiaci budú prihlasovať cez portál Edupage. 
            Prihláseným žiakom už boli zaslané súťažné kódy.

            viac o súťaži: https://ibobor.sk/

            Karin Macháčová, digitálny koordinátor

        • Stužková podľa oktávy
          • Stužková podľa oktávy

            30. 9. 2021

            Kto nás pozná, určite potvrdí, že sme trieda rôznorodá. Každý z nás mal inú predstavu o tom, akým spôsobom by chcel mať odovzdanú zelenú stužku. Ale keďže sme tento významný večer chceli stráviť spolu, našli sme riešenie, ktoré vyhovovalo všetkým nám, ale aj súčasnej situácii.

            Záhrada reštaurácie Romantik a zapadajúce slnko vytvorili 16.9.2021 dokonalú kulisu pre zachytenie tohto neopakovateľného večera. Hoci sme využili záhradné priestory a celé podujatie sa nieslo v duchu „garden party“, nestratila táto udalosť tradíciu klasickej stužkovej slávnosti.

            Pri príprave našej netradičnej stužkovej sme sa držali myšlienky: „ Keď Ti život nadelí citróny, urob si z nich limonádu“. V tom našom prípade to bolo Mojito a verte, že chutilo skvele.

            Trieda oktáva

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stužková Oktáva.

        • Európsky deň jazykov na GVMS
          • Európsky deň jazykov na GVMS

            30. 9. 2021

            Tento deň sa už od roku 2001 pripomína vždy 26. septembra. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov bez ohľadu na vek, aby sa učili viac jazykov a vážili si kultúrnu a jazykovú rozmanitosť Starého kontinentu.

            Aj na GVMS majú aktivity viažuce sa na tento deň dlhú tradíciu. Tento rok sme mali podporu aj z nášho projektu NOE, ktorý spadá pod Erazmus+.

            Dňa 21.9. sa projektový tím študentov usiloval zostaviť súbor najužitočnejších fráz v štyroch praktických situáciách – Na letisku, Doma, V škole a Vonku. Frázy v angličtine a slovenčine posielame našim projektovým partnerom do Portugalska, Španielska a Talianska, kde sa preklad obohatí o tieto tri jazyky.

            Súčasťou tejto aktivity bola aj dramatizácia na tému spomenutých komunikačných situácií. Že sú naši žiaci v dramatizáciách kreatívni, je vidno aj zo súboru fotografií v albume k článku.

            V ten istý deň o tri hodiny neskôr k nám zavítali hostia z Impact games, ktorí veria, že človek sa výborne učí prostredníctvom zaujímavých hier. Hra „Neži v lži“ simulovala iluzórne prostredie sociálnych sietí a hráči mali za úlohu zverejňovať obsahy, získavať followerov (alebo ich nešťastne strácať), ale hlavne odhaľovať hoaxy iných hráčov podľa istých znakov, ktoré napodobňovali reálne prostredie sietí. Naši študenti sa do hry vložili, bavila ich, ocenili, že podnietila ich myslenie a posudzovanie obsahov, ktoré zdieľajú alebo ktoré na sieťach nájdu. 

            V angličtine boli aj aktivity tried oktáva a sexta – tvorili užitočné frázy pre zahraničných študentov a v triedach príma a II.A sa tento deň niesol v znamení vtipných kvízov a zábavných jazykových hier.

            Sekunda si v tento deň vyšla na nemčinársku vychádzku – ich úlohou bolo pomenovať po nemecky objekty v meste a zaznačiť ich do mapy mesta, následne sa k nim vybrať zvoleným dopravným prostriedkom. Ako prezrádzajú fotografie, dostali sa na autobusovú stanicu, k mestskému úradu, k rôznym pamätným miestam a z učenia sa na čerstvom vzduchu mali radosť.

            Kvinta sa venovala tvorbe praktických fráz, dramatizácii a komixu „In der Disco“ a oktáva sa na nemčine bavila vytváraním účinnej reklamy na propagáciu rôznych produktov.

            Skrátka, Európsky deň jazykov sme si naozaj naplno užili a oslávili sme ho tak, ako sa patrí: živou komunikáciou v cudzích jazykoch – angličtine a nemčine. Zapojila sa takmer polovica školy a veríme, že tento deň splnil svoj cieľ – podporovať učenie sa cudzích jazykov u mladých ľudí.

            Mgr. Katarína Valábková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov na našej škole.

            V týždne od 21.9. sme jazykovo oslávili Európsky deň jazykov - tu sú niektoré naše aktivity v angličtine a nemčine

        • Európska noc výskumníkov na Slovensku – podujatie: „Navštív svoju školu - Spoznaj svojho vedca.“
          • Európska noc výskumníkov na Slovensku – podujatie: „Navštív svoju školu - Spoznaj svojho vedca.“

            27. 9. 2021

            Tento rok sa festival vedy konal 24.9.2021. Hlavný organizátor podujatia, Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, portálom EurActiv.sk a Centrom vedecko-technických informácií SR, pripravili pestrý program. Mottom 15. ročníka „Vyskúšaj to! Je to veda.“ chceli mladých ľudí podnietiť k aktivite a zvýšiť záujem o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

            Naše Gymnázium sa už po druhýkrát zapojilo do aktivity: „Navštív svoju školu - Spoznaj svojho vedca.“

            Ide o projekt, ktorý prepája školy a vedcov na Slovensku. Cieľom podujatia je, aby študenti stretli úspešných absolventov svojej školy pôsobiacich v oblasti vedy.

            My sme tentokrát pozvali nášho bývalého študenta, dnes vedecko-výskumného pracovníka RNDr. Lukáša Krivosudského, PhD., ktorý pôsobí na Katedre anorganickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, kde sa venuje najmä výskumu komplexných zlúčenín vanádu. Lukáš si pre našich študentov pripravil veľmi zaujímavú prednášku s názvom: "Príbeh bioanorganickej chémie: Ako vzniklo živé z neživého?". Sprevádzal nás na ceste od Veľkého tresku až do ďalekej budúcnosti. Dozvedeli sme sa, ako sa formovala naša Galaxia, Slnečná sústava, Zem, ako vznikli prvé formy života a ako sa postupne so zmenou podmienok vyvíjali ďalšie a ďalšie organizmy. V prednáške prepojil poznatky z astrofyziky, biológie a chémie. Bol to skutočný „koncert vedy“.

            Ďakujeme za úžasný zážitok!

            RNDr. Mariana Straková

             

            Výber z reakcií žiakov:

            Lukas Stanko (kvarta)

            Keďže sa prednášajúci Dr. Krivosudský venuje vede, tak pre mňa bola táto prednáška veľmi prínosná. Navyše študoval na našej škole. Uvedomil som si, že naša škola môže „naštartovať“ kariéru vedca. Bol som fascinovaný tým, že existujú živé organizmy, ktoré nepotrebujú kyslík na prežitie. Keďže sa zaujímam o astronómiu, rozumel som všetkému, čo bolo prezentované z tejto oblasti a doplnil som si všetky otázky, ktoré som k téme mal. Prednáška zahŕňala veľa poznatkov, ktoré sme sa zatiaľ neučili. Čo som nepochopil ma podnietilo k tomu, aby som si príslušné informácie vyhľadal na internete.

            Magdaléna Horváthová (kvarta)

            Mne sa prednáška Dr. Lukáša Krivosudského veľmi páčila. Témy rozoberal veľmi podrobne, takže nie všetkému som rozumela, čo sa týka chémie, ale rada som sa naučila niečo nové. Najviac ma však oslovili témy, ktoré sme preberali minulý rok na hodinách biológie a to vznik Zeme a vývoj života na nej. Prednášajúci nám priblížil začiatky formovania Zeme, jej postupný vývoj, takže sme mali možnosť v prezentácií vidieť sopečnú činnosť, dozvedeli sme sa, ako vznikli oceány. Najzaujímavejšie pre mňa bolo, keď hovoril o vesmíre. Spomenul tiež, že sa v ňom pravdepodobne nachádza viacej planét s možnou existenciou života.  Zaujala ma tiež časť o slnečnom vetre. Prednášku teda hodnotím veľmi pozitívne.

            Viktor Godály (IV.A)

            Prednáška s Dr. Krivosudským sa mi veľmi páčila. Bolo veľmi zaujímavé vidieť takto úspešného bývalého žiaka nášho gymnázia. Najviac sa mi páčilo, keď hovoril o vanáde a jeho zlúčeninách, ktoré skúma vo svojej práci, pretože bolo vidieť že ho to naozaj zaujíma. Nevedel som koľko má tento prvok využití a je to určite niečo, čo môže priniesť aj nové možnosti napr. do odboru medicíny. Keby som mal na prednáške niečo zmeniť, tak by som dal pánovi doktorovi ešte viac času na to, aby rozprával o svojom výskume.

            Tatiana Repčíková (IV.A)

            Dr. Lukáš Krivosudský nám pomocou prehľadne spracovanej prezentácie vysvetlil, ako vznikli anorganické prvky vo vesmíre a ako sa z týchto prvkov formovala naša planéta a neskôr aj život. Chválim originálny výber témy, ktorý ma upútal. Bolo vidieť, že prednášajúci sa v bioanorganickej chémii vyzná, pretože nám rozprával zaujímavosti o prvkoch, ktoré ani neboli v prezentácii spomenuté a vedel odpovedať na všetky naše otázky, ktoré nás zaujímali. Tiež nám porozprával o vanáde - prvku, ktorý osobne skúma. Počas prednášky som si zopakovala aj niektoré poznatky, ktoré sme sa už učili, napr. chiralitu. Páčilo sa mi, že aj takúto ťažkú tému nám dokázal vysvetliť „po lopate“, aby sme tomu všetci porozumeli.

            Filip Krivosudský (oktáva)

            Prednášku hodnotím veľmi pozitívne, bola pre mňa prínosom. Čo bolo pre mňa nové, boli fakty ohľadom vesmíru: napr. to, že hviezda Sírius je najjasnejšia hviezda nočnej oblohy,  že sa vyskytuje v okolí Orionu, čiže som sa dozvedel aj kde túto hviezdu nájdem. Zaujalo ma, že naša Zem kedysi nemala atmosféru ako dnes a teda nemala ani ozónovú vrstvu. Preto bol život možný iba vo vode, pretože na povrchu organizmy nemalo čo chrániť pred žiarením. Zaujala ma aj časť o členení zemského jadra a plášťa, ktoré predchádzali vzniku Mesiaca a pohorí, ktoré boli sprevádzané bombardovaním z vesmíru. A samozrejme aj časť, kde Dr. Krivosudský hovoril o náplni svojej práce, teda o výskume vanádu a jeho zlúčenín, ich možných antibiotických účinkoch, o vplyve na znižovanie glykémie a mnoho ďalších zaujímavých faktov.

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc výskumníkov.

            Prednáška RNDr. Lukáša Krivosudského, PhD.

        • Ema a Matúš na krajskom Hollého pamätníku v Trnave
          • Ema a Matúš na krajskom Hollého pamätníku v Trnave

            27. 9. 2021

            Odložené krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín s názvom Hollého pamätník, ktoré sa konalo v piatok 24.9.2021 v krásnych priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave už pozná víťazov i ocenených.

            V tradične veľmi silnej konkurencii nadaných recitátorov, ktorí svoje ukážky často okorenia i prvkami monodrámy či malej performancie, sa naši reprezentanti Ema Mančíková z III.A a Matúš Ondruška z oktávy predviedli v IV. kategórii.

            Éterická Ema recitovala poéziu od Rupi Kaur, nabitú emóciami v škále od lásky cez dezilúziu až po smútok. Porota veľmi kladne hodnotila súlad medzi recitátorkou a jej textom, s ktorým sa dokázala veľmi pekne zžiť. Ema si z Trnavy odnáša krásne 2. miesto s návrhom na postup do celoslovenského finálového kola súťaže v Dolnom Kubíne, čo jej veľmi prajeme.

            Ostrieľaný recitátor Matúš zaujal porotu prózou Volám sa Ašer Lev o židovskom umelcovi žijúcom v New Yorku. Jeho pokojný, vyrovnaný prejav v kombinácii s emotívnymi pasážami zaujal porotu natoľko, že získal rovnako 2. miesto.

            Obom našim recitátorom srdečne blahoželáme a veríme, že umelecký prednes priniesol do ich života okrem úspechu v prestížnej súťaži aj krásu a obohatenie.

            Mgr. Katarína Valábková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ema a Matúš na krajskom Hollého pamätníku v Trnave.

            24.9. sa konalo krajské kolo súťaže v umeleckom prednese Hollého pamätník, kde si naši recitátori skvelo počínali.

          • Digitálna transformácia školy

            24. 8. 2021

            Sme jednou spomedzi 353 základných a stredných škôl z celého Slovenska, ktoré sa zapojili do vzdelávacieho programu Transformácia vzdelávania a školy pre digitálnu dobu  a s podporou IT Akadémie sme vytvorili Program digitálnej transformácie školy – víziu a akčný plán do roku 2024.

            Proces tvorby vízie a akčného plánu sme si rozdelili na niekoľko krokov:

            • bola potrebná sebareflexia školy pri využívaní digitálnych technológií vo vyučovaní, do ktorej sa zapojili pedagógovia a žiaci školy - v tomto smere sme využili štandard v rámci EÚ online nástroj SELFIEhttps://ec.europa.eu/education/schools-go-digital
            • následne sme vytvorili pracovnú skupinu pedagógov, ktorá na pravidelných stretnutiach na základe SELFIE dotazníka špecifikovala víziu školy, priority digitálnej transformácie školy a rozvíjanie digitálnych kompetencií v rámci predmetov.

            Vízia školy: „Vzdelávame žiakov s dôrazom na zvyšovanie digitálnej gramotnosti - potreby pre 21. storočie.“

            Za hlavné priority boli označené:

            • Vybavenie digitálnymi technológiami
            • Digitálne kompetencie pedagógov
            • Digitálne kompetencie žiakov
            • Využívanie národnej podpory
            • Pripravenosť na krízový stav
            • Konštruktivistický prístup k vzdelávaniu
            • Preberanie zodpovednosti za vlastné učenie

            Prvé kroky akčného plánu školy sme začali realizovať v mesiacoch jún a júl 2021:

            • žiaci aj pedagógovia sa zapojili do IT Fitness testu 2021 https://itfitness.sk/sk/
            • pedagógovia sa zúčastnili interných webinárov s názvom „Digitálne desatoro“ a „Aplikácie na formatívne hodnotenie a spätnú väzbu“

            http://itakademia.sk/navrh-programu-digitalnej-transformacie

             

            PaedDr. Karin Macháčová, digitálny koordinátor

        • Týždeň vedy a techniky - prednášky z biológie
          • Týždeň vedy a techniky - prednášky z biológie

            6. 7. 2021

            Týždeň vedy a techniky na Slovensku každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Cieľom je popularizovať vedu a techniku, vzbudiť záujem verejnosti o dianie v týchto oblastiach, inšpirovať a motivovať mladých ľudí na štúdium vedeckých a technických disciplín.

            Do tohto projektu sa pravidelne zapája aj naša škola. Už sedemnásty ročník sa mal uskutočniť v novembri 2020. Žiaľ, epidémia nepovolila zorganizovať akcie v tomto termíne. Časť z nich, prednášky z oblasti biológie, v podaní pána Mgr. Popoviča, sa zrealizovali v náhradnom termíne, dňa 24.6.2021. Zúčastnili sa na nich žiaci nižšieho gymnázia. Žiaci prímy a sekundy si vypočuli prednášku na tému „V kráľovstve bobra“, pre žiakov tercie a kvarty bola určená téma „Znovuzrodenie lesa“.

            Prostredníctvom prednášky „V kráľovstve bobra“ sme sa preniesli do „sveta bobra, sveta vody a podtínaných stromov, tichých zákutí a pokoja lužných lesov“. Bobor je náš najväčší vodný hlodavec. V minulosti bol vyhubený, avšak v súčasnosti sa jeho počet dostáva na úroveň výskytu v druhej polovici 19. storočia.

            Prednáška „Znovuzrodenie lesa“ sa týkala nášho najstaršieho národného parku na Slovensku. Bola spracovaná na príklade veternej kalamity vo Vysokých Tatrách z roku 2004. „Aký je rozdiel medzi prirodzeným lesom a lesom vytvoreným človekom? Čo zadrží vodu v lese a ochráni tak pred ničivými povodňami? Sú odumreté stromy mŕtve a zbytočné? Ako je to s lykožrútom?“ O týchto a ďalších podobných otázkach, vyplývajúcich z emotívneho filmu, diskutovali naši žiaci.

            Verím, že žiaci si svoje vedomosti doplnili o ďalšie zaujímavé poznatky. Príroda je pre človeka dôležitá, sme jej súčasťou. Spoznávajme ju a chráňme si ju.

            Zuzana Hlavatá

            ​​​​​​​

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Týždeň vedy a techniky - prednášky z biológie.

        • „Olympijský odznak všestrannosti
          • „Olympijský odznak všestrannosti

            1. 7. 2021

            Do „Týždňa olympijských aktivít“ v termíne 14. 6. - 25. 6. 2021 sa zapojila aj naša škola formou testovania zmiešaného družstva žiakov a žiačok z triedy príma do postupového krajského kola projektu „Olympijský odznak všestrannosti (OLOV)“. 

            Testovanie pozostávalo zo 6 disciplín: zo skoku z miesta, výdrže nadhmatom, hodu medicimbalom vzad, sed ľah za 30s, člnkového behu 10x5m a vytrvalostného člnkového behu (beep test).

            Žiaci a žiačky bojovali zo všetkých síl, čo bolo vidieť aj na ich výsledkoch, kde  svoje výkony v porovnaní s predchádzajúcim testovaním výrazne zlepšili, za čo im patrí naše uznanie.

            Teraz netrpezlivo čakáme, či ich výkony budú stačiť a vybojujú si miestenku

             do celoštátneho finále, ktoré sa uskutoční 29. 9. - 30. 9. 2021 v nádhernom prostredí Olympijského tréningového centra X-BIONIC SPHERE ŠAMORÍN.

            Držíme im palce.

                                                                                                                        Lenka Sopčáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album „Olympijský odznak všestrannosti.

        • Zberom plastových vrchnákov pomáhame
          • Zberom plastových vrchnákov pomáhame

            28. 6. 2021

            Zbieranie plastových vrchnákov môže niekomu zlepšiť kvalitu života. Ako?

            Plastové vrchnáky pochádzajú z PET fliaš z rôznych sladených či nesladených nápojov, olejov alebo tetrapakov (mlieko, džúsy...). Vyrábajú z veľmi kvalitného tvrdého plastu a sú recyklovateľné. Recyklovaním môžu pomôcť nielen z ekologického, ale aj ekonomického hľadiska. Ide o drahšiu surovinu ako je bežný plast, jej výkupná cena je vyššia. Tá sa samozrejme mení v závislosti od druhu vrchnákov, vykupujúcej firmy či podľa toho, aký je dopyt a ponuka. V priemere ale charitatívna organizácia za jednu tonu vrchnákov získa okolo 200 eur. Nie je to veľa. Ale je to stále lepšie ako hádzať všetko do jedného kontajnera a potom s tým rovno do spaľovne.

            Aj v tomto školskom roku i napriek niekoľkomesačnému dištančnému vzdelávaniu (kedy sme sa neučili v škole, ale z domu) sa nám podarilo vyzbierať tri a pol vriec plastových vrchnákov a malou troškou sme tým pomohli Nikolke Polákovej.
            Dnes 28. 06. 2021 sme vyzbierané vrchnáky odovzdali Nikolkinej maminke, pani Polákovej.

            viac o Nikolke http://www.nikolkaoz.sk/

            Každý môže pomôcť. Stačí odkladať vrchnáčiky ... v zbere vrchnáčikov POKRAČUJEME!

            Ďakujeme všetkým s dobrou vôľou zbierať plastové vrchnáčiky  a rozšíriť informáciu.

            Karin Macháčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zberom plastových vrchnákov pomáhame.

        • IT Fitness Test 2021
          • IT Fitness Test 2021

            25. 6. 2021

            V závere školského roka sme využili príležitosť obzvláštniť výučbu a opäť sme sa zapojili do najväčšieho testovania digitálnych zručností na Slovensku, do IT Fitness Testu 2021. Je to už  jubilejný 10. ročník celonárodného testovania.

            Testovanie s možnosťou získať certifikát a súťažiť o vecné ceny prebieha od 3.5. do 31.7.2021.

            Testovacie úlohy sú rozdelené do piatich oblastí:

            • Internet
            • bezpečnosť a počítačové systémy
            • kolaboratívne nástroje a sociálne siete
            • kancelárske nástroje
            • komplexné úlohy

            bližšie informácie https://itfitness.sk/sk/

            IT Fitness Test pre základné školy riešili žiaci Kvarty, IT Fitness Test pre stredné školy riešili žiaci tried:
            1. A, 2. A, 3. A, Kvinta, Sexta, Septima.

            Všetci, ktorí sa zapojili do IT Fitness Testu 2021 môžu zároveň vyhrať novučičkú konzolu Sony PlayStation 5 a ďalších 200 cien, viac o súťaži TU

            Ďakujeme všetkým zapojeným študentom za úsilie a snahu pri riešení testu.

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

             

             

             

             

             

             

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album IT Fitness test 2021.

          • Naši študenti  na celoslovenskom kole Olympiády mladých vedcov.

            20. 6. 2021

            V dňoch 16. - 18. júna 2021 sa online formou konalo celoštátne kolo výberu na IJSO. Zúčastnilo sa ho 22 najlepších študentov na základe realizácie domáceho experimentu a výsledkov v predmetových olympiádach.

            Našu školu reprezentovali:

            Aleš Gabriel (tercia)

            Kristína Sopčáková (kvarta) – pripravovali Mgr. Lenka Sopčáková, RNDr. Kvetoslava Herzogová

            Študenti absolvovali náročný maratón riešenia teoretických úloh a testovania z chémie, biológie a fyziky, laboratórne experimenty sa tento rok neuskutočnili.

            Alešovi sa v silnej konkurencii podarilo obsadiť 4. miesto, Kristínka obsadila pekné 17. miesto. Aleš postúpil, spolu s 11 ďalšími študentmi, do druhého kola výberu. To sa uskutoční v septembri a bude na ňom vybraných šesť študentov, ktorí budú reprezentovať Slovensko na medzinárodnom kole IJSO v Spojených arabských emirátoch! Držíme palce, aby sa Aleš stal jedným z nich.

            K dosiahnutému výsledku Alešovi aj Kristínke blahoželáme a želáme veľa úspechov pri ďalšej reprezentácii školy.

            M. Straková

            Výsledková listina CK IJSO – 1 . kolo výberu

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album IJSO_2021.

          • Aleš a Ema zaujali porotu svojím umením

            18. 6. 2021

            Súťaž Jazykový kvet ponúka študentom zažiariť v spojení cudzieho jazyka s umením. V kategóriách ako prednes, stand-up, monodráma, dráma či písanie poviedok prináša možnosť ukázať vedomosti nadobudnuté na hodinách cudzích jazykov a zároveň vložiť do vystúpenia veľký kus kreativity.

            Tento ročník bol opäť veľmi úspešný aj pre našich študentov. Aleš Gabriel z tercie zaujal poroty jednotlivých postupových kôl pôsobivým prednesom koláže nemeckých veršov R. M. Rilkeho s názvom Über das Leben (O živote). Porota pochválila jeho jazykovú úroveň, náročnosť zvoleného textu, obohatenie svojho prejavu o primerané gestá a pohyb na scéne. Svojím výkonom si vybojoval 2. miesto na krajskom finále v Trnave.

            Víťazkou celoslovenského finále vo veľmi zaujímavej kategórii monodráma-vlastná tvorba sa stala žiačka tercie Ema Takáčová. Svoj text v angličtine si sama napísala a doplnila o rôzne scénické efekty (hra s rekvizitami, spev a hra na ukulele), tak ako je to v tejto kategórii žiadané. Témou jej monodrámy Warmth bolo hľadanie naozajstného priateľstva v dnešnom rýchlom a občas trocha zmätenom svete. Porota ocenila jej text, tvorivosť, zmysluplné zapojenie hudobného prvku a prácu s jednoduchými rekvizitami, ktoré priniesli želaný efekt.

            Blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov aj na tomto umeleckom poli!

            Diplom Ema Takáčová

            Diplom Aleš Gabriel

            K. Valábková


            Do fotogalérie bol pridaný nový album Aleš a Ema zaujali porotu svojím umením.

            Od februára prebiehali postupové kolá súťaže Jazykový kvet - súťaže umelekých vystúpení v cudzích jazykoch. Ema Takáčová bola celoslovenská víťazka kategórie monodráma, Aleš Gabriel má krásne 2. miesto v krajskom semifinále.

          • Spolu sme zachránili 33 stromov

            9. 6. 2021

            Aj tento rok vyhlásila naša škola zber papiera. Študenti so svojimi rodičmi mali týždeň na to, aby ho pobalili a odovzdali. Do súťaže sa zapojili všetky triedy a vyzberalo sa spolu 1946,20 kg papiera. Víťazná trieda mala najväčší náskok pred všetkými, spolu vyzberali úžasných 923,3 kilogramov papiera. Tou triedou boli naši najmenší žiaci - primáni. Srdečne im blahoželáme a veríme, že si svoju zanietenosť zachovajú do ďalších rokov. 

            Triedenie papiera má veľký význam a to nielen pre lesy, alebo pre ochranu vodných zdrojov ale aj pri znižovaní spotreby energií. Každá 1 tona recyklovaného papiera ušetrí 17 stromov. Vedeli ste, že papier je možné recyklovať viac krát, pričom opakovanou recykláciou sa dá kompostovať? Veríme, že ste si hneď začali robiť kôpky pre najbližší zber, ktorý bude vyhlásený pravdepodobne v decembri. Ďakujeme všetkým zapojeným a nezabudnite, že recyklovať je nielen moderné, ale aj veľmi prospešné.

            Mgr. Ľubica Štefáková, zástupkyňa školy

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Spolu sme zachránili 33 stromov.

        • Ema a Matúš úspešne na Čare slova
          • Ema a Matúš úspešne na Čare slova

            7. 6. 2021

            Dňa 4. 6. 2021 žilo Galantské osvetové stredisko umením – krásnym umeleckým prednesom. Veľmi pôsobivo zarecitovali svoje ukážky aj naši študenti, ktorí sa tomuto umeniu už dlhodobo úspešne venujú – Ema Mančíková z II.A a Matúš Ondruška zo septimy.

            Ema recitovala poéziu veľmi známej internetovej autorky Rupi Kaur. Táto báseň je moderným textom a nevyhýba sa silnej expresivite vo výraze a ani modernému jazyku, blízkemu súčasnej generácii recitátorov.

            Matúš sa veľmi dobre vcítil do dilemy mladého brooklynského umelca, ktorý sa rozhoduje, ako má ďalej pravdivo maľovať, ak jeho obrazy môžu zraniť jeho blízkych.

            Obaja naši študenti zvíťazili, postupujú na septembrové krajské kolo súťaže do Trnavy. Srdečne im blahoželáme!

            Mgr. Katarína Valábková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ema a Matúš úspešne na Čare slova .

            4.6. 2021 sa konalo OK Čaro slova, v ktorom naši študenti zvíťazili v poézii (Ema Mančíková) i v próze (Matúš Ondruška)

          • Celoslovenské úspechy našich žiakov v nemčine

            7. 6. 2021

            Aj v tomto školskom roku sme zaznamenali výrazné úspechy našich žiakov v olympiáde v nemeckom jazyku. Najskôr úplne ovládli okresné kolo – vyhrali tri zo štyroch možných kategórií. Tu sú mená víťazov okresného kola: Tomáš Hatnančík z prímy, Aleš Gabriel z tercie, Michal Krivošík zo septimy a z druhého miesta v tej istej kategórii postúpila Andrea Filová zo septimy.

            Po tomto víťaznom ťažení prišlo krajské kolo, ale ani tu naši reprezentanti nezlyhali: Andrea Filová obsadila v kraji šieste miesto, Tomáš Hatnančík štvrté miesto – obaja si zaslúžia uznanie.

            Aleš Gabriel a Michal Krivošík vo svojich kategóriách zvíťazili a ako najúspešnejší nemčinári v Trnavskom kraji nás reprezentovali aj v celoštátnom kole. A obstáli vynikajúco: obaja si vybojovali krásne štvrté miesto na slovenskom finále olympiády!

            Všetkým našim úspešným študentom srdečne blahoželáme a prajeme radosť z učenia sa nemčiny, ktorá je v našom regióne veľmi dôležitým jazykom.

             

            Mgr. Katarína Valábková, Mgr. Zuzana Šupová