• Celoslovenská súťaž Matematický klokan

            27. 3. 2024

            Dňa 26. marca 2024, v utorok, sa konala celoslovenská súťaž Matematický klokan, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy. Teší nás, že záujem o účasť v súťaži prejavili zástupcovia väčšiny kategórií - od najmladších po najstarších.
            Do súťaže sa prihlásili žiaci z tried Príma, Sekunda, Tercia, Kvinta, Sexta, Oktáva, 1.A, 2.A, a jeden zástupca z triedy 4.A., celkovo sa do súťaže prihlásilo 69 žiakov (na porovnanie v minulom školskom roku 2022/2023 to bolo 44 žiakov).

            Viac o súťaži na https://matematickyklokan.sk/

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť v súťaži!

            Výsledky súťaže budú pre žiakov zverejnené 18. apríla 2024.

            Karin Macháčová, organizátor súťaže na škole

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematický klokan.

        • Majstrovstvá  okresu v Silovom päťboji
          • Majstrovstvá okresu v Silovom päťboji

            26. 3. 2024

            Po prvýkrát a úspešne. Aj tak môžeme zhodnotiť našu účasť na súťaži "Silový päťboj", ktorá sa uskutočnila v telocvični Strednej odbornej škole Technickej v Galante. Chlapci súťažili v 5 disciplínach - zhyby na hrazde, tlak v ľahu na lavičke s pridanou hmotnosťou 70% telesnej váhy, bicepsový zhyb s SZ činkou +40% váhy, kľuky na bradlách a drep s činkou činkou na pleciach + 100%váha. Svojou bojovnosťou, chuťou prekonávať súpera, ale hlavne prekonávať seba samého, si chlapci vybojovali nádherné a zaslúžené 3. miesto.

            Našu školu reprezentovali: Karol Kim, Jakub Masnica, Michal Mikuš a Adam Nešťák.

            Ďakujeme chlapcom za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Lenka Sopčáková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album MO Silový päťboj .

          • Lukas Stanko a Aleš Gabriel ovládli krajské kolo BiO!

            26. 3. 2024

            Dňa 21. 3. 2024 sa v priestoroch Pedagogickej  fakulty Trnavskej univerzity v Trnave konalo krajské kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie B.

            Do súťaže bolo pozvaných 25 stredoškolákov, zúčastnilo sa 20 študentov. Našu školu reprezentovali žiaci sexty Lukas StankoAleš Gabriel.

            Lukas potvrdil svoju hegemóniu v tejto kategórii a opäť zvíťazil! Na rozdiel od minulého roka, kedy víťazstvo bolo obrovským prekvapením, tentokrát sme ho očakávali, lebo Lukasova 100% účasť na krúžkoch a stretnutiach a množstvo času venovaného štúdiu museli priniesť ovocie.

            Aleš je vo svojej koži v chemickej olympiáde a olympiáde z nemeckého jazyka, kde nás už roky krásne reprezentuje. V biologickej olympiáde to bola premiéra a hneď s takýmto úžasným úspechom! Tu sa odzrkadlila Alešova svedomitosť a precíznosť pri príprave.

            Chalani majú cit pre prírodné vedy a dokážu sa s výrazným náskokom presadiť medzi veľkými gymnáziami trnavského kraja. Dúfam, že budú inšpiráciou pre ostatných študentov.

            Lukas a Aleš postupujú do celoštátneho kola!

            Lukas Stanko (sexta) – 1. miesto, ÚR

            Aleš Gabriel 2. miesto, ÚR

            Ďakujeme našim študentom za príkladnú reprezentáciu školy, prajeme, aby im chuť vzdelávať sa nad rámec povinného učiva vydržala počas celého štúdia. Samozrejme obom držíme palce, aby obhájili status úspešného riešiteľa aj v celoštátnom kole 😊.

            Mariana Straková

            Výsledková listina KK_BIO_B_24

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lukas Stanko a Aleš Gabriel ovládli krajské kolo BiO!.

          • Zuzana Soboňová a Oskar Slahučka sa stali úspešnými riešiteľmi krajského kola BiO.

            23. 3. 2024

            Dňa 20. 3. 2024 sa konalo  krajské kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie A.

            Našu školu reprezentovala študentka III.A Zuzana Soboňová. Študenti absolvovali testovanie z cytológie, mikrobiológie, anatómie a fyziológie rastlín, húb, živočíchov a človeka, etológie, genetiky, evolúcie a systematiky. Praktické úlohy boli tentokrát veľmi zaujímavé: z oblasti biochémie, zamerané na enzymatické reakcie a z medicíny, zamerané na rôzne typy šokov.

            Úlohy v kategóriách A bývajú mimoriadne náročné, preto nás veľmi teší, že Zuzka ako tretiačka získala medzi štvrtákmi status úspešného riešiteľa.

             

            Dňa 18. 3. 2024 sa v priestoroch Pedagogickej fakulty TU konalo krajské kolo biologickej olympiády kat. C. Zúčastnil sa ho aj náš žiak Oskar Slahučka z kvarty. Súťažil v teoreticko-praktickej časti olympiády. Praktická časť bola tentokrát veľmi náročná, vyžadujúca značnú dávku zručnosti, pretože žiaci mali vypitvať ústne ústroje svrčka. S takouto úlohou sa nestretnú ani vo vyšších ročníkoch štúdia na gymnáziu.

            Oskarovi sa podarilo úlohy zvládnuť a získal status úspešného riešiteľa.

             

            Našim reprezentantom srdečne blahoželáme, ďakujeme, že boli ochotní venovať svoj čas príprave na súťaž a dúfame, že budú aj naďalej úspešne zviditeľňovať našu školu.

            Mariana Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zuzana Soboňová a Oskar Slahučka sa stali úspešnými riešiteľmi krajského kola BiO..

        • Filip Stranovský sa stal opäť úspešným riešiteľom celoštátneho kola CHO alebo Filipova bodka za šesťročnou reprezentáciou našej školy v chemickej olympiáde!
          • Filip Stranovský sa stal opäť úspešným riešiteľom celoštátneho kola CHO alebo Filipova bodka za šesťročnou reprezentáciou našej školy v chemickej olympiáde!

            17. 3. 2024

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Slovenská komisia Chemickej olympiády zorganizovali v dňoch 6. – 9. 3. 2024 v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave celoštátne kolo jubilejného 60. ročníka Chemickej olympiády kat. A.

            Súťaže sa zúčastnilo 35 študentov zo Slovenska a 5 z Česka. Trnavský kraj reprezentovali 2 študenti, jedným z nich bol aj náš študent oktávy Filip Stranovský.

            Súťaž sa začala slávnostným otvorením a prednáškou Dr. Kisszékelyiho z Katedry organickej chémie, pokračovala laboratórnymi úlohami z analytickej a organickej chémie. Ďalší deň študenti riešili teoretické úlohy z anorganickej, fyzikálnej, organickej chémie a biochémie. Úlohy v tejto kategórii sú mimoriadne náročné, vyžadujú nielen obrovské množstvo vedomostí, ale najmä logickú orientáciu pri riešení komplexných úloh. Filipovi sa podarilo získať status úspešného riešiteľa aj napriek tomu, že neplánuje študovať chémiu. O to vzácnejší je jeho úspech, keďže chémia je preňho len hobby a v škole ju už vôbec nemá. Filip bol ochotný venovať množstvo svojho voľného času štúdiu a príprave, dokonca aj samotná súťaž sa konala v čase prázdnin, navyše tesne pred maturitami.

            Po skončení súťaže študenti navštívili biochemické laboratóriá firmy Biosynth, Výskumný ústav vodného hospodárstva, firmu Axens, ktorá sa venuje výrobe čistejších palív, chemickej recyklácii plastov a úprave vody.

            Podujatie bolo zakončené slávnostným vyhodnotením a ocenením víťazov a úspešných riešiteľov v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Diplomy olympionikom odovzdával aj bývalý študent nášho Gymnázia vedec roka 2015 prof. Ing. Ľubomír Švorc, DrSc.

            Ďakujeme Filipovi za čas strávený prípravou, za krásnu dlhoročnú reprezentáciu školy a srdečne blahoželáme k titulu úspešný riešiteľ celoštátneho kola 😊.

            Ďakujem aj nášmu bývalému študentovi Ing. Davidovi Scherhauferovi, ktorý si našiel čas a poskytol nám vzácne konzultácie k úlohám z organickej chémie.

            S publikovaním článku meškám, lebo som čakala na fotografie, za ktoré ďakujem Jonášovi Priškinovi, ktorý podujatie fotil a keďže je to Filipova posledná olympiáda, dovolila som si dať aj našu spoločnú fotku, ktorá pripomína roky, ktoré sme spolu strávili v laboratóriu a pri riešení zaujímavých úloh.

            M. Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Filip Stranovský sa stal opäť úspešným riešiteľom celoštátneho kola CHO alebo Filipova bodka za šesťročnou reprezentáciou našej školy v chemickej olympiáde!.

          • Ocenenie a úspechy našich EXPERTov

            13. 3. 2024

            Každoročne sa veľa našich študentov zapojí do predmetových súťaží a jednou z nich je aj celonárodná vedomostná súťaž EXPERT geniality show. Tohto roku sa jej 17.ročníka zúčastnilo spolu 13 392 študentov z celého Slovenska, vrátane našich 27 gymnazistov. Testy obsahovali šesť rôznych tém, z ktorých si mohli žiaci vybrať a riešiť zaujímavé úlohy. Z našich študentov sa 14 stalo Top Expertom vo vybranej téme, k čomu im srdečne blahoželáme. Všetci žiaci boli ocenení diplomami a perami, no najmä pocitom vlastného úspechu.

             

            Mgr. Bohdana Renáčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyhodnotenie súťaže EXPERT genality show.

        • Majstrovstvá okresu v stolnom tenise
          • Majstrovstvá okresu v stolnom tenise

            12. 3. 2024

            Dňa 27.2.2024 sa naše družstvo chlapcov a dievčat zúčastnilo MO v stolnom tenise na gymnáziu Janka Matušku v Galante. V silnej konkurencii  sa žiaľ naši študenti neprebojovali do semifinále, aj keď bojovali zo všetkých síl. Naopak družstvo dievčat obsadilo krásne 3. miesto.

            Všetkým súťažiacim patrí naše poďakovanie za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Lenka Sopčáková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album MO v stolnom tenise .

        • Lyžiarsky a snowboardový kurz Skalka.
          • Lyžiarsky a snowboardový kurz Skalka.

            12. 3. 2024

            V dňoch 19.2 až 23.2.2024 žiaci 1.A, kvinty a sekundy vymenili školské ľavice, učebnice  za nádherné prostredie Kremnických vrchov, lyže prípadne snowboard  a užili si 5 dní na svahu. Aj keď bolo snehu pomenej, prírode nerozkážeme, učili sa základy zjazdového lyžovania a snowboardu a  zdokonaľovali svoju techniku.

            Počas kurzu mali žiaci aj prednášku o horskej záchrannej službe, pohybe a pobyte v horskom prostredí, skúšali si aj oživovanie zraneného.

            Náš pobyt nebol len o učení a prednáške, ale aj o vzájomnom spoznávaní sa a zábave v rámci programu „Trieda baví triedu“, ktorý pripravili jednotlivé triedy.

            Mgr. Lenka Sopčáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album LaSK Ski Resort Skalka .

        • MO v basketbale
          • MO v basketbale

            29. 2. 2024

            Vo štvrtok 29. 2. 2024 sa v športovej hale Sokolovňa v Seredi uskutočnil turnaj v basketbale študentov SŠ okresu Galanta. Zúčastnili sa ho iba tri školy OA Sereď , Gymnázium s VJM Galanta a GVMS. Víťazom sa stala OA Sereď. Naši chlapci síce skončili po prehre s oboma družstvami na 3. mieste, ale boli vyrovnaným súperom obom zúčastneným školám. Všetky družstvá si odniesli zo súťaže diplomy a poháre. Basketbalovému družstvu našej školy v zložení Ján Mizerík, Jozef Matej Harčár, Šimon Pekarík, Sebastian Štefanek, Adam Nešťák, Michal Mikuš a David Békéši, blahoželáme k dobrému výkonu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Ďakujeme aj rodičom našich žiakov p. Pekaríkovi a p. Štefanekovej za pomoc a podporu. 

            Marta Godályová 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album MO v basketbale .

        • Maturanti na ceste poznania
          • Maturanti na ceste poznania

            26. 2. 2024

            Poslednú exkurziu svojho štúdia na našom gymnáziu absolvovali naši maturanti v Bratislave. Prežili nezabudnuteľný deň plný vzdelávania, kultúry a politickej interakcie v hlavnom meste. Táto zážitková cesta ponúkla študentom možnosť preskúmať historické a politické zaujímavosti mesta, ako aj umenie v modernej galérii.

            Ako prvé sa maturanti vydali na prehliadku Starého Mesta, kde sa ponorili do bohatej histórie a architektúry Bratislavy. Nasledovala návšteva Národnej rady Slovenskej republiky, kde mali študenti možnosť byť súčasťou zasadnutia NR SR pri podávaní návrhu zákona. Táto skúsenosť im umožnila nahliadnuť do fungovania parlamentu a pochopiť proces tvorby zákonov. Okrem toho mali vzácnu príležitosť diskutovať s poslancom NR SR, RNDr. Ing. Mariánom Viskupičom, ktorý ochotne odpovedal na ich otázky a zdieľal svoje skúsenosti z politického života.

            Po intenzívnej politicko-vzdelávacej skúsenosti prešli maturanti do ďalšieho bodu svojej exkurzie - galérie Danubiana v Čunove. Tento moderný umelecký komplex ponúka zážitok z inšpiratívnych diel nielen súčasného umenia. Naši študenti tak mali príležitosť obdivovať rôzne umelecké artefakty od miestnych aj medzinárodných umelcov, čo rozšírilo ich obzory a podnietilo kreatívnu myseľ.

            Celková exkurzia bola úspechom nielen z hľadiska vzdelávania, ale aj z hľadiska zážitkov. Maturanti opustili Bratislavu s novými poznatkami, skúsenosťami a spomienkami, ktoré budú s nimi žiť po celý život. Tento deň ukázal, ako cestovanie a vzdelávanie môžu ísť ruka v ruke a prinášať obohacujúce zážitky pre mladých ľudí.

             

            Mgr. Ľubica Štefáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Maturanti na ceste poznania.

        • Nezabudnuteľná noc plná tanca a zábavy: Gymnaziálny ples 2024
          • Nezabudnuteľná noc plná tanca a zábavy: Gymnaziálny ples 2024

            26. 2. 2024

            V piatok večer, 10. februára, sa v Dome kultúry v Seredi uskutočnilo spoločenské podujatie roka s náležitým leskom a patričnou úrovňou - Gymnaziálny ples. Pod heslom "Tancujeme do rána" sa stretli terajší študenti, bývalí absolventi, rodičia i priatelia školy, aby oslávili študentskú komunitu, priateľstvo a radostnú atmosféru.

            Na začiatku nás ohúril bohatý program, pozostávajúci z vystúpenia talentovaných tanečníkov tanečnej školy Nexum, ktorí rozžiarili parket svojimi ohromujúcimi choreografiami. Hudobná kulisa večera nezaostávala. Lokálni hudobníci a speváčka zo základnej umeleckej školy predviedli svoj talent na pódiu, čím dodali plesu nezameniteľnú atmosféru. Čerešničkou na torte bola elegantná a pôsobivá show akrobatky na zrkadlovej guli.

            Okrem toho, čo by bol študentský ples bez tradičnej tomboly? Účastníci mali možnosť vyhrať rôzne atraktívne ceny, vrátane televízora, lyží, lístkov na koncerty, a mnoho ďalšieho. Vzrušujúca atmosféra a napätie, ktoré tombola prinášala, a vrenie v krásne vyzdobenej sále dali ľuďom ďalší dôvod na túžbu po víťazstve. Chceli by sme vyjadriť úprimnú vďaku všetkým našim skvelým sponzorom, ktorí náš ples  ešte viac obohatili svojimi štedrými darovanými cenami do tomboly. Ich podpora nám umožnila ponúknuť našim účastníkom skvelé ceny a ešte viac zvýšiť vzrušenie a radosť z večera. Ďakujeme hlavne firme  Amazon Fulfillment Slovakia s.r.o., športovému obchodu N-sport Terchová, Hubert J.E., s.r.o., OVB Valentovičovci, Pizzeria A.B. Sereď, DK Sereď, BM Kávoviny Sereď, Kaderníctvá Bobo Lašu Galanta a Ľubka Dolná Streda, Reštaurácia Gazdovský dvor Vinohrady nad Váhom, Tanečnej škole Nexum, Fitness centrum  Relax Sereď, ale tiež všetkým ostatným za ich podporu a angažovanosť voči našej študentskej komunite.

            Pravdepodobne najväčším klenotom nášho plesu bola jeho výborná atmosféra. V miestnosti sa šírila energia a radosť, ktorá neopustila ani jedného účastníka. Všetci sa usmievali, tancovali, spievali a oslňovali nielen svojich plesových partnerov.

            Napriek tomu, že ples skončil, spomienky na tento nezabudnuteľný večer budú žiť v srdciach všetkých zúčastnených. Náš ples nebol len obyčajným spoločenským podujatím, bol to prekvapujúci zážitok plný radosti, hudby a tanca, ktorý spojil rôzne generácie ľudí a posilnil ich puto v našej gymnaziálnej i mestskej komunite.

            Mgr. Ľubica Štefáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Nezabudnuteľná noc plná tanca a zábavy: Gymnaziálny ples 2024.

          • Pozdrav z Celle

            11. 2. 2024

            Vážený pedagogický zbor, milí spolužiaci! 

            Všetkých srdečne pozdravujeme z nemeckého mesta Celle, kde sa zúčastňujeme vďaka Erazmus+ na dlhodobej mobilite. Zároveň prikladáme pohľadnicu zloženú z najkrajších momentov, ktoré sme za uplynulých 5 týždňov zažili.

            Nela, Karin, Ema a Soňa

        • Deň bezpečného internetu 2024
          • Deň bezpečného internetu 2024

            4. 2. 2024

            1. Čo je Deň bezpečného internetu?

            – Ide o najvýznamnejšiu a celosvetovú aktivitu siete centier bezpečného internetu Insafe, ktorá sa týka zvyšovania povedomia o online svete a jeho rizikách i príležitostiach. Zameriava sa predovšetkým na bezpečnosť digitálneho prostredia.

            – Vyzýva nás k zapojeniu sa, k spoločným aktivitám s cieľom urobiť internet bezpečnejším a lepším miestom pre všetkých, a najmä pre deti a mladých ľudí.

            – Organizuje sa už od roku 2004 a v súčasnosti sa oslavuje v približne 180 krajinách a územiach po celom svete.– Každý rok sa na tento deň milióny ľudí zjednotia, aby podnietili pozitívne zmeny v online svete, zvýšili povedomie o problémoch online bezpečnosti a zúčastnili sa podujatí a aktivít po celom svete.

            2. Kedy sa tento Deň bezpečného internetu koná?

            – Každoročne tento deň oslavujeme v mesiaci február, tento rok konkrétne v utorok 6.2.2024. 

            3. Aké je motto a čo to znamená?

            – Mottom tohtoročných osláv je “Šírme digitálne dobro”.– Má každého povzbudiť, aby sa pripojil k celosvetovej iniciatíve, aby sa akýmkoľvek spôsobom zapojil, a využil tak silu a potenciál internetu zbližovať ľudí pre dobrú myšlienku a šíriť digitálne dobro.

            4. Čo je cieľom Dňa bezpečného internetu?

            • Cieľom Dňa bezpečného internetu je vytvoriť bezpečnejší a lepší internet, kde každý môže používať technológie zodpovedne, s rešpektom, kriticky a kreatívne. Cieľom kampane je osloviť deti a mladých ľudí, rodičov, učiteľov, vychovávateľov, sociálnych pracovníkov, aby povzbudili všetkých, aby zohrali svoju úlohu pri vytváraní lepšieho internetu. Oslavy pozitívnej sily internetu povzbudzujú každého, aby sa pripojil k hnutiu, zúčastnil sa a čo najlepšie využil potenciál internetu na zbližovanie ľudí a šírenie dobra.

            viac o kampani Deň bezpečného internetu https://www.saferinternetday.org/

            Projekt Bezpečný internet https://bezpecnyinter.net/

             

            Podporné materiály:

            Leták Abeceda bezpečnostného povedomia

            Sociálne siete, ktoré používajú mladí

            Ako eliminovať falošné správy

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

             

          • Príma a tercia navštívili Nitru

            31. 1. 2024

            Skvelý zážitok mali naši primáni a terciáni 16. 1. 2024, keď sme navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Muzikál Povala ponúkol naozaj nádherné predstavenie, v ktorom  sme sa veľa dozvedeli o tom, ako dobro a láskavosť vždy zvíťazí nad nečestnosťou. Skvele prepojený dej, zaujímavé kulisy a vtipné prevedenie hercami nitrianskeho divadla nás doslova pohltili a previedli kúzlom divadelného umenia. 

            Návšteva Ponitrianskeho múzea bola fascinujúcou cestou do minulosti, kde sme  sa veľa dozvedeli o bohatých kultúrnych a historických pokladoch Slovenska. Obdivovali sme nádoby a plastiky zneolitu, ale aj výtvory stredovekých šperkárov. Bohatstvo a rozmanitosť minulých civilizácií nám priblížili nielen život v dávnych dobách, ale aj ich postoj k práci a ľudovej tvorbe. Prezentáciu odievania vyšších spoločenských vrstiev sme si pozreli v expozícii Etuda. A život malých sysľov v prírode nám priblížila interaktívna výstava. Domov sme odchádzali veselí a nadšení so zážitkami, ktoré určite zostanú dlho v pamäti.                                                                           

             M. Krčmáriková 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva divadla v Nitre..

          • Úspechy našich študentov v olympiáde z nemeckého jazyka.

            29. 1. 2024

            Žiaci nášho  gymnázia opäť ukázali svoje schopnosti a nadanie v jazykových disciplínach, keď sa 18. 1. 2024 zúčastnili okresného kola olympiády z nemeckého jazyka. V konkurencii s ďalšími školami v okrese preukázali vysokú úroveň odbornosti a nasadenia. Ich zápal a odhodlanie v štúdiu nemeckého jazyka im priniesli úspech, na ktorý môžu byť právom hrdí. Prvé miesto v kategórii 2.A získal Aleš Gabriel zo sexty, ktorý svojím precíznym prejavom  a jazykovými schopnosťami urobil výrazný dojem na porotu. Jeho záujem o cudzie jazyky a dlhodobá snaha v jeho štúdiu mu teraz prinášajú uznanie. Druhé miesto v tejto kategórii obsadil Marcel Matušica, ktorý je študentom z kvinty. Jeho plynulá reč a schopnosť porozumieť jemnostiam nemeckého jazyka ho vyniesli na významné druhé miesto v súťaži.  Šimon Urbánek zo 4. A obsadil druhé miesto v kategórii 2.B a svojou rozhodnosťou,  výbornými jazykovými schopnosťami dokázal, že do krajského kola patrí. V kategórii 1. B získala druhé miesto Nina Scherhauferová z tercie. Jej príkladná príprava a oddanosť štúdiu jazyka sa stali príkladom pre ostatných. Natália Jančárová z tercie zabojovala a odniesla si pochvalné uznanie poroty.  Skvelý úspech v kategórii 1.A dosiahli aj žiačky zo sekundy, Júlia Valachová získala krásne 1. miesto a Nela Renáčová 2.miesto. Obe svojím prejavom a rečovými schopnosťami dokázali, že sú nielen usilovné ale aj zanietené nemčinárky.

            Dosiahnutý úspech teraz otvára dvere pre našich  študentov do  ďalšieho  kola súťaže - krajského kola olympiády z nemeckého jazyka, ktoré sa bude konať v Trnave. S ich talentom a horlivým prístupom k štúdiu jazyka je veľká šanca na úspech. Ich výkon je inšpiráciou pre všetkých študentov a ukazuje, že s nasadením a oddanosťou možno dosiahnuť vynikajúce výsledky pri štúdiu nemeckého jazyka.

            Srdečne im gratulujeme  a prajeme veľa šťastia a úspechov na ďalšej úrovni súťaže.                                                                   

             

            M. Krčmáriková.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Naši gymnazisti na OK ONJ.

          • Citlivé a osobné dáta

            28. 1. 2024

            Svet digitálnych technológií stále viac preniká do našich životov, pracovných aj súkromných. Denne sa stretávame s množstvom informácií, a medzi nimi sú aj také, ktoré sa k nám  alebo od nás dostali náhodne alebo cielene. Ich hodnota nie je zanedbateľná. Sú to osobné a citlivé dáta.

            Čo sú osobné a citlivé dáta, ako je možné ich zneužiť, ako môžeme zamedziť ich šíreniu, ako s nimi pracovať, o tejto téme mali možnosť diskutovať formou aktivít žiaci 1.A na hodine informatiky, dňa 25.01.2024, ktoré realizoval  Michal Bohuš, študent učiteľstva matematiky a informatiky, Univerzity Komenského Bratislava. 

            Žiaci sa rozdelili do skupín. Ich úlohou bolo prečítať si konverzáciu z materiálov, ktoré dostali, identifikovať momenty, kde dochádza k úniku osobných alebo citlivých údajov a navrhnúť riešenie situácie.Na každom papieri majú žiaci k dispozícii pomocné otázky. Po analýze každá skupinka odprezentovala svoju problematiku a navrhnuté riešenie za asistencie a pomocných otázok učiteľa. • Do riešenia každého problému sa mohli zapojiť všetci žiaci v triede.

             

            Čo sú osobné údaje?

            Osobné údaje je taká informácia, ktorá vedie k presnému identifikovaniu konkrétneho človeka. Ak sa na základe aspoň jedného z týchto údajov dá identifikovať konkrétny človek, osobný údaj je napríklad:

            • adresa
            • rodné číslo
            • dátum narodenia
            • mailová adresa, v ktorej sa nachádza niečo zo spomenutého vyššie (napr. misko.kovac.2004@gmail.com)
            • fotografie
            • telefónne čísla

            Čo sú citlivé údaje?

            Citlivý údaj je taký osobný údaj, ktorý potenciálne môže poškodiť subjekt v jeho zamestnaní, spoločenskej komunite a pod., ide napríklad o:

            • rasový či etnický pôvod
            • politické názory
            • náboženské presvedčenie
            • genetické údaje
            • biometrické údaje (odtlačok prsta...)
            • zdravotné diagnózy a záznamy
            • údaje týkajúce sa sexuálneho života
            • fotografie

            V kontexte duševného zdravia je citlivý údaj akákoľvek informácia, ktorej nekonsenzuálne použitie vyvoláva negatívne prežívanie (pocity úzkosti, pocity strachu...).

             

            Ďakujeme Michalovi za realizované aktivity, bola to cenná skúsenosť ako citlivé a osobné údaje identifikovať a ako s nimi zaobchádzať.

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Citlivé a osobné dáta.

          • Prednáška o metabolickom syndróme.

            28. 1. 2024

            Hodinu biológie sme dnes obohatili prednáškou nášho bývalého študenta MUDr. Stanislava Kapustu. Pripravil si pre nás prednášku o metabolickom syndróme.

            Dozvedeli sme sa, že ide o stav, kedy sa u človeka súčasne vyskytuje niekoľko konkrétnych ochorení alebo príznakov. Tými sú najmä:

            • nadváha až obezita
            • vysoký krvný tlak
            • zvýšená hladina glukózy v krvi
            • zvýšená hladina krvných lipidov (cholesterolu alebo triglyceridov).

            Na vzniku metabolického syndrómu sa podieľajú rôzne faktory, najmä:

            • nedostatok telesnej aktivity
            • stres
            • fajčenie
            • pitie alkoholu
            • nadmerná konzumácia soli

            Riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení je u ľudí s metabolickým syndrómom v priemere trikrát vyššie ako u zdravej populácie.

            Prevencia je zameraná na:

            • redukciu telesnej hmotnosti
            • zvýšenie pohybovej aktivity
            • zníženie konzumácie alkoholu
            • zníženie konzumácie nasýtených mastných kyselín
            • strava s vysokým obsahom vlákniny

            Veríme, že naši študenti si z prednášky odniesli návod na zdravší životný štýl, ktorý im zabezpečí kvalitnejší život aj vo vyššom veku a pomôže predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

            Ďakujeme Stankovi, že si našiel na nás čas a spestril nám vyučovanie.

            M. Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška o metabolickom syndróme..

    • Kontakty

      • Gymnázium Vojtecha Mihálika
      • 031 7893751 riaditeľka 031 7893752 kancelária
      • Kostolná 119/8 926 01 Sereď Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje