• Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            26. 9. 2023

            26. september - Európsky deň jazykov. Tento deň si pripomíname, aké je v súčasnosti dôležité ovládať jazyky, ktoré nám pomáhajú spájať ľudí a podporovať interkultúrne porozumenie. Dnes sme si aktívne užili nemecký jazyk. Trieda kvinta podrobne rozobrala tému životného prostredia v našej zelenej škole. Trieda tercia navštívila park, kde sme si pomenovali názvy stromov, rastlín, kvetín a veselo sa zabavili jazykovými hrami počas prechádzky. Trieda oktáva si prehĺbila svoje vedomosti o nemecky hovoriacich krajinách, kde sme sa dozvedeli nielen o nemeckej kuchyni, či kultúre ale aj o vzniku a pôvode dnešného Európskeho dňa jazykov.

            M. Krčmáriková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

        • Deň obetí holokaustu a rasového násilia
          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

            10. 9. 2023

            9. september je „Dňom obetí holokaustu a rasového násilia“. Pri tejto príležitosti sa konajú na Slovensku pietne spomienky, do ktorých sa každoročne zapája aj naša škola.

            7.9.2023 sme si v Múzeu holokaustu v Seredi uctili pamiatku obetí holokaustu spolu s preživšími holokaust, pani Zuzanou Čaputovou prezidentkou SR, študentmi z rôznych kútov Slovenska a ďalšími predstaviteľmi významných inštitúcií. Bolo pre nás cťou, že sme mohli za všetkých mladých ľudí na Slovensku prehovoriť pár slov ústami nášho študenta Nicolasa Šveca z 2.A, ktorý si celý prejav úcty aj sám napísal.

            8.9.2023 sa konala celoslovenská pietna spomienka pod názvom Nezabudnutí susedia. „Nemôžeme zabudnúť na susedov, ktorí tu kedysi s nami zdieľali spoločný priestor. Nemôžeme dovoliť, aby myšlienky, ktoré spôsobili veľa nešťastia, získavali opäť na sile a ohrozovali životy a budúcnosť ktoréhokoľvek suseda-obyvateľa tejto krajiny.“

             Tento rok sa do podujatia zapojilo 130 miest, obcí a škôl, vrátane tej našej. Podujatie sa konalo v mestskom parku v Seredi pri Pamätníku holokaustu presne o 10.00 minútou ticha a rozozvučaním kostolných zvonov, aj za prítomnosti našich žiakov. V škole sme si tento deň pripomínali na hodinách etiky, dejepisu či anglického jazyka.

            „Pre nás mladých je dôležité počúvať príbehy predchádzajúcich generácií, spájať ich s vedomosťami zo školy a so svojou vlastnou skúsenosťou. Nie je, žiaľ, možné neľudské hrôzy holokaustu odčiniť, no verím, že stratenú dôstojnosť sa preživším, no hlavne obetiam môžeme pokúsiť prinavrátiť aspoň prejavením úcty a pietnej spomienky. Chcem vyjadriť nádej, že si z histórie vezmeme poučenie a že žiadna z hrôz holokaustu ani niečo podobné sa viac nebude opakovať. Rovnako mi dovoľte vzdať úctu všetkým tým, ktorých životy počas udalostí holokaustu vyhasli.“     Nicolas Švec, 2. A.

             

            Mgr. Ľubica Štefáková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň obetí holokaustu.