• Príma a tercia navštívili Nitru

            31. 1. 2024

            Skvelý zážitok mali naši primáni a terciáni 16. 1. 2024, keď sme navštívili Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Muzikál Povala ponúkol naozaj nádherné predstavenie, v ktorom  sme sa veľa dozvedeli o tom, ako dobro a láskavosť vždy zvíťazí nad nečestnosťou. Skvele prepojený dej, zaujímavé kulisy a vtipné prevedenie hercami nitrianskeho divadla nás doslova pohltili a previedli kúzlom divadelného umenia. 

            Návšteva Ponitrianskeho múzea bola fascinujúcou cestou do minulosti, kde sme  sa veľa dozvedeli o bohatých kultúrnych a historických pokladoch Slovenska. Obdivovali sme nádoby a plastiky zneolitu, ale aj výtvory stredovekých šperkárov. Bohatstvo a rozmanitosť minulých civilizácií nám priblížili nielen život v dávnych dobách, ale aj ich postoj k práci a ľudovej tvorbe. Prezentáciu odievania vyšších spoločenských vrstiev sme si pozreli v expozícii Etuda. A život malých sysľov v prírode nám priblížila interaktívna výstava. Domov sme odchádzali veselí a nadšení so zážitkami, ktoré určite zostanú dlho v pamäti.                                                                           

             M. Krčmáriková 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva divadla v Nitre..

          • Úspechy našich študentov v olympiáde z nemeckého jazyka.

            29. 1. 2024

            Žiaci nášho  gymnázia opäť ukázali svoje schopnosti a nadanie v jazykových disciplínach, keď sa 18. 1. 2024 zúčastnili okresného kola olympiády z nemeckého jazyka. V konkurencii s ďalšími školami v okrese preukázali vysokú úroveň odbornosti a nasadenia. Ich zápal a odhodlanie v štúdiu nemeckého jazyka im priniesli úspech, na ktorý môžu byť právom hrdí. Prvé miesto v kategórii 2.A získal Aleš Gabriel zo sexty, ktorý svojím precíznym prejavom  a jazykovými schopnosťami urobil výrazný dojem na porotu. Jeho záujem o cudzie jazyky a dlhodobá snaha v jeho štúdiu mu teraz prinášajú uznanie. Druhé miesto v tejto kategórii obsadil Marcel Matušica, ktorý je študentom z kvinty. Jeho plynulá reč a schopnosť porozumieť jemnostiam nemeckého jazyka ho vyniesli na významné druhé miesto v súťaži.  Šimon Urbánek zo 4. A obsadil druhé miesto v kategórii 2.B a svojou rozhodnosťou,  výbornými jazykovými schopnosťami dokázal, že do krajského kola patrí. V kategórii 1. B získala druhé miesto Nina Scherhauferová z tercie. Jej príkladná príprava a oddanosť štúdiu jazyka sa stali príkladom pre ostatných. Natália Jančárová z tercie zabojovala a odniesla si pochvalné uznanie poroty.  Skvelý úspech v kategórii 1.A dosiahli aj žiačky zo sekundy, Júlia Valachová získala krásne 1. miesto a Nela Renáčová 2.miesto. Obe svojím prejavom a rečovými schopnosťami dokázali, že sú nielen usilovné ale aj zanietené nemčinárky.

            Dosiahnutý úspech teraz otvára dvere pre našich  študentov do  ďalšieho  kola súťaže - krajského kola olympiády z nemeckého jazyka, ktoré sa bude konať v Trnave. S ich talentom a horlivým prístupom k štúdiu jazyka je veľká šanca na úspech. Ich výkon je inšpiráciou pre všetkých študentov a ukazuje, že s nasadením a oddanosťou možno dosiahnuť vynikajúce výsledky pri štúdiu nemeckého jazyka.

            Srdečne im gratulujeme  a prajeme veľa šťastia a úspechov na ďalšej úrovni súťaže.                                                                   

             

            M. Krčmáriková.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Naši gymnazisti na OK ONJ.

          • Citlivé a osobné dáta

            28. 1. 2024

            Svet digitálnych technológií stále viac preniká do našich životov, pracovných aj súkromných. Denne sa stretávame s množstvom informácií, a medzi nimi sú aj také, ktoré sa k nám  alebo od nás dostali náhodne alebo cielene. Ich hodnota nie je zanedbateľná. Sú to osobné a citlivé dáta.

            Čo sú osobné a citlivé dáta, ako je možné ich zneužiť, ako môžeme zamedziť ich šíreniu, ako s nimi pracovať, o tejto téme mali možnosť diskutovať formou aktivít žiaci 1.A na hodine informatiky, dňa 25.01.2024, ktoré realizoval  Michal Bohuš, študent učiteľstva matematiky a informatiky, Univerzity Komenského Bratislava. 

            Žiaci sa rozdelili do skupín. Ich úlohou bolo prečítať si konverzáciu z materiálov, ktoré dostali, identifikovať momenty, kde dochádza k úniku osobných alebo citlivých údajov a navrhnúť riešenie situácie.Na každom papieri majú žiaci k dispozícii pomocné otázky. Po analýze každá skupinka odprezentovala svoju problematiku a navrhnuté riešenie za asistencie a pomocných otázok učiteľa. • Do riešenia každého problému sa mohli zapojiť všetci žiaci v triede.

             

            Čo sú osobné údaje?

            Osobné údaje je taká informácia, ktorá vedie k presnému identifikovaniu konkrétneho človeka. Ak sa na základe aspoň jedného z týchto údajov dá identifikovať konkrétny človek, osobný údaj je napríklad:

            • adresa
            • rodné číslo
            • dátum narodenia
            • mailová adresa, v ktorej sa nachádza niečo zo spomenutého vyššie (napr. misko.kovac.2004@gmail.com)
            • fotografie
            • telefónne čísla

            Čo sú citlivé údaje?

            Citlivý údaj je taký osobný údaj, ktorý potenciálne môže poškodiť subjekt v jeho zamestnaní, spoločenskej komunite a pod., ide napríklad o:

            • rasový či etnický pôvod
            • politické názory
            • náboženské presvedčenie
            • genetické údaje
            • biometrické údaje (odtlačok prsta...)
            • zdravotné diagnózy a záznamy
            • údaje týkajúce sa sexuálneho života
            • fotografie

            V kontexte duševného zdravia je citlivý údaj akákoľvek informácia, ktorej nekonsenzuálne použitie vyvoláva negatívne prežívanie (pocity úzkosti, pocity strachu...).

             

            Ďakujeme Michalovi za realizované aktivity, bola to cenná skúsenosť ako citlivé a osobné údaje identifikovať a ako s nimi zaobchádzať.

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Citlivé a osobné dáta.

          • Prednáška o metabolickom syndróme.

            28. 1. 2024

            Hodinu biológie sme dnes obohatili prednáškou nášho bývalého študenta MUDr. Stanislava Kapustu. Pripravil si pre nás prednášku o metabolickom syndróme.

            Dozvedeli sme sa, že ide o stav, kedy sa u človeka súčasne vyskytuje niekoľko konkrétnych ochorení alebo príznakov. Tými sú najmä:

            • nadváha až obezita
            • vysoký krvný tlak
            • zvýšená hladina glukózy v krvi
            • zvýšená hladina krvných lipidov (cholesterolu alebo triglyceridov).

            Na vzniku metabolického syndrómu sa podieľajú rôzne faktory, najmä:

            • nedostatok telesnej aktivity
            • stres
            • fajčenie
            • pitie alkoholu
            • nadmerná konzumácia soli

            Riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení je u ľudí s metabolickým syndrómom v priemere trikrát vyššie ako u zdravej populácie.

            Prevencia je zameraná na:

            • redukciu telesnej hmotnosti
            • zvýšenie pohybovej aktivity
            • zníženie konzumácie alkoholu
            • zníženie konzumácie nasýtených mastných kyselín
            • strava s vysokým obsahom vlákniny

            Veríme, že naši študenti si z prednášky odniesli návod na zdravší životný štýl, ktorý im zabezpečí kvalitnejší život aj vo vyššom veku a pomôže predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

            Ďakujeme Stankovi, že si našiel na nás čas a spestril nám vyučovanie.

            M. Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška o metabolickom syndróme..

          • Vďaka 3D tlačiarni retro prehrávač hudby opäť funguje

            26. 1. 2024

            Náš študent, Šimon Kulich, 2.A realizoval zaujímavý projekt. Rozhodol sa starý, nefunkčný retro prehrávač hudby (značka Grunding) "prebrať k životu" tak, aby prehrávač opäť hral, prehrával magnetofónové pásky. Ako?
            Prehrávač mal nefunkčné jedno ozubené koliesko, doslova bolo zodraté. Riešením bolo vyrobiť náhradné ozubené koliesko a najjednoduchším riešením bolo vytlačiť ho na 3D tlačiarni. Šimon na internete našiel 3D model takéhoto kolieska, v programe TinkerCad model upravil a na našej školskej 3D tlačiarni sme náhradné koliesko vytlačili. Potom už len stačilo koliesko vložiť tam, kde patrí a urobiť skúšku, či prístroj funguje. Podarilo sa. Prehrávač opäť prehráva staré magnetofónové pásky. 

            Šimon ukázal svoju šikovnosť, ponúkol nápad, inšpiráciu a skvelý príklad, keď technológie dnešnej doby "preberú k životu" staršie, niekedy už nefunkčné prístroje. 

            Karin Macháčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Retro prehrávač hudby a 3D tlačiareň.

          • Výsledky školského kola biologickej olympiády kat. C.

            26. 1. 2024

            Školské kolo biologickej olympiády kat. C. sa tento rok opäť konalo online formou.

            Zúčastnilo sa ho 29 žiakov tercie a kvarty. 26 žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi!

            Žiaci riešili úlohy, pri ktorých využili svoje vedomosti z hodín biológie, z návštev biologického krúžku, ale aj úlohy na čítanie s porozumením, čítanie z tabuliek a grafov.

            Víťazmi školského kola sa stali:

            1. Vincent Ištok (kvarta)
            2.  Oskar Slahučka (kvarta)
            3. Rastislav Tomajko (kvarta)

            Ďakujeme našim žiakom, že sa zapojili do mimoškolskej aktivity. Vincent a Oskar postupujú do okresného kola.  Držíme palce, aby sa im aj v ďalších kolách podarilo získať status úspešného riešiteľa a krásne reprezentovať našu školu.

            M. Straková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Výsledky školského kola biologickej olympiády kat. C..

          • Gymnaziálny ples

            17. 1. 2024

            Naša škola organizuje už 23. krát  ples pre svojich žiakov, absolventov, rodičov a priateľov školy. Touto cestou Vás srdečne pozývame prežiť spolu s nami nevšednú, slávnostnú a povznášajúcu noc.

            Veríme, že sa spoločne stretneme 9.2.2024 o 19,00 v Dome kultúry na 23. Gymnaziálnom plese. Lístky na ples si môžete zakúpiť osobne v triede  septima, alebo mailovom na: juvenisjagvms@gmail.com

             

            Mgr. Ľubica Štefáková

            zástupca riaditeľa

          • Boli sme vo viedenských múzeách.

            17. 1. 2024

            S terciou a kvartou sme navštívili predvianočnú Viedeň. Naším cieľom bolo  najmä Prírodovedné múzeum, ktoré sa nachádza na Námestí Márie Terézie oproti jeho architektonickej dvojičke – Umeleckohistorickému múzeu. Kvôli zmeneným podmienkam vstupu pre školy sa nám to takmer nepodarilo, ale vďaka p. Krčmárikovej, ktorá “uprosila” personál, sme múzeá predsa len navštívili, i keď nie v rozsahu, ako sme mali naplánované.

            Prírodovedné múzeum je rozdelené do viacerých oddelení: mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické, botanické, zoologické oddelenia, oddelenie archeologickej biológie a antropológie, prehistorické, krasové spojené s oddelením výskumu jaskýň, oddelenie ekológie a archív histórie vedy.

            Žiaci si tak mohli pozrieť rozsiahle zbierky vzácnych minerálov, najväčšiu a najstaršiu zbierku meteoritov na svete, neprehliadnuteľnú kyticu z drahých kameňov,  ktorú tvorí 2100 diamantov a 761 ďalších drahokamov a polodrahokamov. Medzi obrovským množstvom minerálov sa nám podarilo vypátrať aj dubnický opál „Harlekýn“. Videli sme sálu dinosaurov s kostrami veľkých dinosaurov aj iných pravekých zvierat. Antropologickému oddeleniu dominovala soška Willendorfskej venuše stará 25 000 rokov. V zoologickej časti zaujali žijúce fosílie latiméria, hatéria, ako aj bizarný hoacín. Navyše v každom oddelení prehliadku obohacovali zaujímavé interaktívne prvky.

            Múzeum umenia a histórie ponúklo taktiež veľmi zaujímavé expozície, najviac nás však zaujalo oddelenie venované starovekého Egyptu, najmä múmie.

            Samozrejme nevynechali sme ani návštevu Dómu svätého Štefana a nadýchali sme sa aj atmosféry vianočných trhov.

            Verím, že toto nebola posledná návšteva týchto úžasných múzeí a žiaci sa sem budú neskôr radi vracať aj sami, lebo je tu naozaj čo pozerať.

            M. Straková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Boli sme vo viedenských múzeách..