• Exkurzia - Vetropack Nemšová  - múzeum M. R. Štefánika Brezová pod Bradlom + Mohyla
          • Exkurzia - Vetropack Nemšová - múzeum M. R. Štefánika Brezová pod Bradlom + Mohyla

            27. 10. 2022

            Jednou zo zážitkových foriem vyučovania je exkurzia, a tak uvoľnením covidových  opatrení sme v školskom roku 2022/2023 zrealizovali dňa 26. 10. 2022 exkurziu pre žiakov Kvinty a 1.A s cieľom navštíviť firmu Vetropack Nemšová, múzeum M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom a Mohylu M. R. Štefánika na Bradle.
            Vo firme Vetropack Nemšová (zaoberá sa výrobou sklených obalov) nás odborní zamestnanci previedli dôležitými stanovisťami výroby, vysvetlili nám celý proces výroby - od získania surovín (dovozom, triedením odpadu) až po hotové výrobky, vrátane ich kontroly, triedenia a balenia. Výroba je automatizovaná, práca človeka je nahradená strojmi, robotmi. 
            Múzeum M. R. Štefánika (nachádza sa v jeho rodnom dome) je bohaté na zbierku rôznych predmetov, rekvizít, počas prehliadky nám sprievodca rozprával príbeh života M. R. Štefánika od jeho narodenia až po jeho tragický koniec. Prehliadku dopĺňajú rôzne multimediálne infografiky.

             

             

            Žiačka Ema Borkovičová, Kvinta, napísala:
            Dňa 26.10. sme navštívili Vetropack v Nemšovej. Ide o závod, ktorý vyrába, predáva a distribuuje obalové sklo na Slovensku. Na začiatku exkurzie sme si pozreli, aké typy fliaš sa v závode vyrábajú a dozvedeli sme sa niečo o histórii. Vo výrobnej hale nám ukázali a vysvetlili, ako funguje celá výroba. Pozreli sme si priamy prenos z vane, kde sa sklo tavilo a taktiež časozber tavenia skloviny. Ďalej sme videli ako sa sklovina leje do foriem a formujú sa fľaše. Pozreli sme si chladiacu linku, kde sa sklo chladili a triediacu linku, kde sa vytrieďovali všetky chybné fľaše. Nakoniec sme sa dostali až po baliacu linku, kde sa fľaše ukladali na palety a balili. Na záver sme sa presunuli do črepinárne. Dozvedeli sme sa tam, ako sa recykluje sklo. Bolo tam veľa odpadu, z ktorého sa sklo vytrieďovalo. To sa potom rozdrvilo, roztavilo a vyrobila sa nová fľaša. Po exkurzii v Nemšovej sme sa presunuli do Košarísk. Tam sme navštívili Múzeum Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa nachádza v jeho rodnom dome. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o Štefánikovi a o jeho živote. Videli sme veľa predmetov z rôznych krajín, ktoré zbieral, videli sme jeho uniformu a oblečenie, fotografie, ktoré fotil, nábytok z jeho bytu a rôzne zariadenia, ktoré používal alebo aj sám navrhol. Po prehliadke múzea sme sa presunuli na Mohylu Milana Rastislava Štefánika, kde sme sa pokochali krásnym výhľadom a nádhernou okolitou prírodou. Po celom dni sme sa pobrali všetci unavení domov. 

            Karin Macháčová 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Vetropack Nemšová - múzeum M. R. Štefánika Brezová pod Bradlom + Mohyla.

        • Október - Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti
          • Október - Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti

            25. 10. 2022

            Narastajúci počet kybernetických útokov na Slovensku i v zahraničí a čoraz väčšia vynaliezavosť útočníkov poukazujú na potrebu ochrany ľudí v online priestore. Aj preto sa október stal Európskym mesiacom kybernetickej bezpečnosti. 
            Najnovší prieskum Eurobarometra pritom ukázal, že len 
            17 % Slovákov sa cíti byť veľmi dobre informovaných o rizikách kybernetického útoku.
            Je preto dôležité osvojiť si aspoň základné povedomie a rozvíjať správne návyky, vďaka ktorým bude hrozieb vo virtuálnom svete ubúdať.
            Tento rok sa pozornosť zameriava najmä na ochranu obyvateľov EÚ pred phishingom and ransomvérom.


            Phishing je druh kybernetického útoku, v ktorom útočník svojou dôveryhodnosťou presvedčí obeť, aby mu poskytla osobné, finančné alebo iné informácie.

            Ransomvér je najničivejší druh kybernetického útoku. Ide o typ škodlivého programu ktorý umožňuje útočníkovi prevziať kontrolu nad počítačom, tabletom či smartfónom a požadovať peniaze za ich vrátenie.

            Preto aj v tomto školskom roku nielen v rámci hodín informatiky vytvárame priestor na diskusie a zvyšovanie p ovedomia našich žiakov k tejto téme a to formou online prednášky, vytváraním plagátov či kvízom.
            V online prednáške s názvom Informačná bezpečnosť (https://www.youtube.com/watch?v=E1-OtnTT-Ys) softvérová inžinierka z firmy ESET, Michaela Gažová, predstaví reálne hrozby a útoky v súčasnom internetovom priestore, poukáže na možné formy ochrany pred týmito útokmi a základné zásady bezpečnosti.

             

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

        • Valencia 2022
          • Valencia 2022

            12. 10. 2022

            Kto  by nechcel navštíviť slnečné Španielsko, vidieť legendárnu koridu či unikátne oceánografické múzeum najväčšie na svete?

            V polovici septembra si túto cestu a zážitky splnilo 5  študentov a 3 pedagógovia našej školy v rámci školského výmenného partnerstva pod názvom Prvá pomoc a zdravý životný štýl (v skratke FAHL ) spolufinancovaného programom Erasmus+ . Projekt je určený žiakom osemročného gymnázia vo veku 11 - 14 rokov. V spolupráci s troma ďalšími partnerskými školami zo  Severného Macedónska, Portugalska a Španielska sme sa stretli v historickej Valencii.  Počas jedného týždňa sme sa spoločne zúčastnili na tvorivých aktivitách k téme záchrany života a zdravého životného štýlu, spoznávali kultúru i tradičné španielske jedlá, no najmä prostredníctvom anglického jazyka budovali priateľstvá a porovnávali pedagogické skúsenosti.

            Študenti kvarty spoznali španielske zvyky priamo v hosťovských rodinách, ktoré im takisto pripravili bohatý individuálny program. Hosťujúca škola Colegio Nuestra Senora Del Socorro a jej projektoví koordinátori Raul a José pripravili pre nás vskutku skvelý program. V prvých dňoch spolupracovali žiaci partnerských škôl na osvojení si niekoľkých manévrov pri podávaní prvej pomoci. Počas ďalších dní mobility sme absolvovali prehliadku pamätihodností  historického centra Valencie sprevádzanú fotografickou súťažou pre žiakov a vychutnali si návštevu oceanária s úžasnými expozíciami podmorského života. Posledný deň nášho pobytu obohatil výlet do prímorského mesta Peniscola a prehliadka tamojšieho hradu, kde sa natáčali časti seriálu Hra o tróny. Okrem pamiatok nás však fascinoval aj výhľad na španielske pobrežie a more.

            Sedem dní vo Valencii  v spoločnosti  srdečných a priateľských ľudí i kolegov nás určite nabilo zážitkami a energiou do ďalších študijných a pracovných dní. Je to zároveň inšpirácia k participácii na ďalších projektoch tohto druhu.

            Najbližšia mobilita našich žiakov a učiteľov čaká v novembri v Portugalsku.

                                                                                                                        Mgr. Bohdana Renáčová

                                                                                                                       Mgr. Alžbeta Tabačková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Valencia 2022.