• Projekt Erasmus+ Prvá pomoc a zdravý životný štýl na seredskom gymnáziu
          • Projekt Erasmus+ Prvá pomoc a zdravý životný štýl na seredskom gymnáziu

            29. 5. 2023

            V strede mája sa Gymnázium Vojtecha Mihálika Sereď stalo hostiteľom študentov a učiteľov zo španielskej Valencie, portugalského Alijó a macedónskeho Skopje. V projekte Erasmus+ FAHL spolufinancovanom Európskou úniou sme sa venovali nácvikom podávania prvej pomoci v krízových situáciách a zdravému životnému štýlu. Samozrejme, spoznávali sme aj ľudí, mestá, krajiny a ich kultúru.

            Program mobility u nás v Seredi bol poznačený upršaným počasím, ale napriek tomu sme dokázali pripraviť návštevníkom bohaté a pestré aktivity. Po úvodnom dni zameranom na prezentáciu našej kultúry a tanečnom popoludní nasledoval nácvik prvej pomoci na zastavenie krvácania a ošetrenie rán. Veru, mnohým žiakom sa zastavil aj dych pri pohľade na naše modelky s realisticky vyzerajúcimi otvorenými zlomeninami a prúdy umelej krvi, ale zvládli to s prehľadom.

            Hlboký zážitok z galérie umenia Danubiana a prehliadky nášho hlavného mesta sme si odniesli na ďalší deň. Žiaci ocenili, že prehliadka bola interaktívna a boli zapájaní do riešenia rôznych úloh a aktivít z ulíc stredovekej Bratislavy.

            Počas nášho spoločného týždňa sme nezanedbali ani pohyb a zdravý životný štýl, prechádzkami sme spoznali oddychovú zónu v Dolnej Strede a aj posledný deň v Bojniciach preveril našu fyzickú kondíciu. Strávili sme príjemný deň v tieni Bojnického zámku a potešili sa aj návštevou ZOO. Mobilitu sme ukončili veselým večierkom, bohatou večerou pripravenou našimi skvelými rodičmi a karaoke párty.

            Čo sme si z tohto projektu odniesli? Okrem vedomostí a zručností, ako podať prvú pomoc v rôznych situáciách, aj množstvo zážitkov, kamarátstva možno aj na celý život, motiváciu na učenie sa cudzích jazykov a presvedčenie, že projekty Erasmus+ majú zmysel a miesto v našich školách.

            Mgr. Alžbeta Tabačková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Mobilita Erasmus+ projektu Prvá pomoc a zdravý životný štýl.

          • O úžasnú bodku za prírodovednými olympiádami sa postarali Aleš, Lukas a Nicolas.

            21. 5. 2023

            Poslednou súťažou v sérii prírodovedných olympiád bolo tento rok krajské kolo Chemickej olympiády kategórie C, ktorá je určená pre žiakov 1. ročníka a kvinty. Našu školu reprezentovali: Aleš Gabriel, Lukas Stanko (kvinta) a Nicolas Švec (I.A).

            Súťaž sa konala výnimočne pre túto kategóriu na Gymnáziu J. Hollého z dôvodu rekonštrukcie Pedagogickej fakulty TU. Zúčastnilo sa jej 21 študentov gymnázií trnavského kraja. Neskrývame sklamanie, že sa jej nemohli zúčastniť pre nedostatok miest v laboratóriu aj ďalší 2 úspešní riešitelia školského kola Emka Borkovičová (kvinta) a Leo Hrabovský (I.A), ktorí by sa, verím, tiež boli pekne umiestnili v krajskom rebríčku.

            Aleš pokračoval vo svojom víťaznom ťažení a opäť sa stal víťazom krajského kola!  Ovládol tak kategóriu B aj C súčasne. Je neuveriteľné, že v tejto kategórii súťaží už od sekundy, teda štvrtýkrát!  Už v sekunde sa stal úspešným riešiteľom, skončil v strede poľa na 8. mieste, v tercii to už bolo 3. miesto, v kvarte a kvinte už nenašiel premožiteľa a zvíťazil . Neviem, či už v histórii súťaže bol takýto prípad 😊.

            Lukas ukázal, že je možné stáť na stupni víťazov v biologickej aj chemickej olympiáde súčasne a po víťazstve v biologickej olympiáde obsadil krásne 2. miesto aj v chemickej. Nicolas súťažil prvýkrát v chemickej olympiáde, ale pod vedením p. Černej sa vôbec nestratil a držal krok so skúsenými „bojovníkmi“.

            Aleš Gabriel (kvinta) – 1. miesto

            Lukas Stanko (kvinta) 2. miesto

            Nicolas Švec (I.A) – 6. miesto (RNDr. I. Černá)

             

            Výsledková listina

             

            Naším úspešným študentom  srdečne gratulujeme ku krásnym výsledkom a ďakujeme za čas strávený prípravou na súťaž a ochotu reprezentovať našu školu.

            M. Straková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O úžasnú bodku za prírodovednými olympiádami sa postarali Aleš, Lukas a Nicolas..

        • Kvartáni opäť pripravili krásne projekty z biológie.
          • Kvartáni opäť pripravili krásne projekty z biológie.

            16. 5. 2023

            Projektové vyučovanie počas hodín biológie v kvarte má už na našej škole tradíciu. Aj tento rok žiaci kvarty pracovali počas 2 týždňov na tímových projektoch, ktorých témy si sami zvolili. A výsledok naozaj stojí za to! Prejavili sa ako tímoví hráči a kreativita im určite nechýbala. Ešte trošku popracujeme na prezentačných zručnostiach a výsledok bude dokonalý.

            Žiaci sa v projektoch venovali téme stavby bunky, fotosyntéze, dýchacej a obehovej sústave človeka a ich ochorení. Skvelé projekty žiakov kvarty si môžete pozrieť na nástenke pri biologickej učebni.

            Verím, že takéto obohatenie každodenného vyučovania bude študentov motivovať k ešte lepším výsledkom a prehĺbi záujem o prírodné vedy.  

            M. Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kvartáni opäť pripravili krásne projekty z biológie..

        • Matematický klokan 2023 - vyhodnotenie
          • Matematický klokan 2023 - vyhodnotenie

            16. 5. 2023

            V celoslovenskej súťaži Matematický klokan získali status "Úspešný riešiteľ" títo žiaci našej školy:

            Prima:

            Simona Široká, 87,1 percentil

            Michal Ďuriš, 85,5 percentil

            Sekunda:

            Nina Scherhauferová, 94,2 percentil

            Sophie Hudeková, 87,9 percentil

            Kvinta:

            Ema Borkovičová, 88,0 percentil

            1.A: 

            Nicolas Švec, 86,0 percentil

            Septima: 

            Filip Stranovský, 3. miesto, 96,9 percentil

            MIchal Beňo, 93,9 percentil

            Karol Kilian, 87,1 percentil

            Adriana Skutilová, 85,0 percentil

             

            Všetkým žiakom našej školy, ktorí sa do súťaže zapojili, ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme k dosiahnutým výsledkom!

             

            Karin Macháčová, koordinátor súťaže

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematický klokan 2023 - vyhodnotenie.

        • Python Cup 2023
          • Python Cup 2023

            15. 5. 2023

            Aj v tomto školskom roku 2022/2023 sa naši žiaci, nadšenci v programovaní, zúčastnili celoslovenskej súťaže Python Cup 2023, ktorej hlavným usporiadateľom je Katedra didaktiky MFI, Fakulty matematiky, fyziky a informatiky, Univerzity Komenského v Bratislave.

            Súťaže Python Cup sa 19. 4. 2023 zúčastnilo 1014 žiakov zo 129 škôl.

             

            Výsledky našich žiakov v celoslovenskom hodnotení:

            Martin Klementis, Sexta, 1. miesto, 94,31 percentil, úspešný riešiteľ

            Matej Kráľovič, Septima, 91,11 percentil, úspešný riešiteľ

            Filip Stranovský, Septima, 88,61 percentil, úspešný riešiteľ

            Max Gerhát, 73,19 percentil, úspešný riešiteľ

             

            Všetkým žiakom srdečne blahoželám k dosiahnutým výsledkom a ďakujem za vzornú reprezentáciu školy!

            viac o súťaži na http://edu.fmph.uniba.sk/PythonCup/

            Karin Macháčová, koordinátor súťaže

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Python Cup 2023.

              

        • Nádejná mladá autorka Barbora
          • Nádejná mladá autorka Barbora

            11. 5. 2023

            Barbora Zgurišová zo sekundy sa vo svojom voľnom čase venuje umeleckým aktivitám – spevu a písaniu i recitovaniu básní – a to najmä v anglickom jazyku.

            V tomto školskom roku sa zúčastnila celoslovenskej súťaže Jazykový kvet a po dištančnom prvom regionálnom kole sa prebojovala do krajského finále v Trnave, ktoré vyhrala.

            Barbora súťaží v kategórii recitovanie vlastnej tvorby v anglickom jazyku a na tomto krajskom finále 27.4.2023 v hudobnom oddelení Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave zaujal jej prednes natoľko, že jej porota udelila prvé miesto a postupuje do celoslovenského finále súťaže Jazykový kvet.

            Barbora si napísala báseň The lost and the found, o tom, ako stratila a znova našla svoje meno. Porota ocenila jej pokojný, a predsa naliehavý prednes, dramatickú vsuvku a krásny britský akcent.

            Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v celoslovenskom finále!

            Mgr. Katarína Valábková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Barbora Zgurišová zvíťazila na krajskom finále súťaže Jazykový kvet 2023.

        • Navštívili nás gymnazisti z Tišnova
          • Navštívili nás gymnazisti z Tišnova

            9. 5. 2023

            V dňoch 4. - 5. mája 2023 k nám zavítali na krátky výmenný pobyt žiaci z partnerského Gymnázia Tišnov.

            Počas návštevy sme si s našimi partnermi vo štvrtok (04. 05. 2023) prezreli expozície Múzea Holokaustu v Seredi a v piatok (05. 05. 2023) sme navštívili závod Agrana v Seredi, kde nám Ing. Katarína Kiliánová veľmi pútavou formou vysvetlila celý proces výroby cukru a mali sme príležitosť pozrieť sa na automatizované linky balenia cukru.
            Ďalšou súčasťou nášho programu bola prehliadka školy a jeho areálu, prehliadka mesta, prezentáciou sme im predstavili históriu mesta, športové aktivity mládeže i podniky rozvíjajúce hospodárstvo mesta.
            Žiaci boli ubytovaní v hosťovských rodinách, za čo im chceme aj touto cestou srdečne poďakovať! Počas celej návštevy panovala dobrá nálada, rozhovory detí dali priestor novým priateľstvám, ktoré sa budú i naďalej rozvíjať. Od našich partnerov sme dostali pozvánku na jesenné stretnutie v Tišnove a my sa už teraz naň tešíme.
            Za finančnú podporu partnerstva ďakujeme Rodičovskému združeniu.

            Karin Macháčová, koordinátor spolupráce

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Navštívili nás gymnazisti z Tišnova.

          • Naši žiaci na IQ olympiáde

            7. 5. 2023

            Aj tento rok sa v apríli konalo pod záštitou Mensy regionálne kolo IQ olympiády pre 2. stupeň ZŠ a 8ročné gymnáziá. Do súťaže sa zapojilo celkom 12622 riešiteľov, z toho v tomto regióne 1329.

            Vyhodnotení boli len žiaci, ktorí patrili medzi 75% najúspešnejších.

            V našej škole sa zúčastnilo 10 žiakov prímy, 8 žiakov zo sekundy, 1 žiak tercie a 1 žiak z kvarty.

            Najlepšie umiestnení žiaci:

            1. Hudeková Sophie  sekunda
            2. Široká Simona        príma
            3. Lopašovský Artur   kvarta

            Na súťažných úlohách si žiaci precvičili svoje analytické a logické myslenie.

            Aj keď nikto nepostúpil do celoslovenského kola všetkým zúčastneným gratulujeme a želáme veľa ďalších úspechov v matematických súťažiach.

             

            RNDr. Iveta Černá

        • Girl's Day 2023
          • Girl's Day 2023

            7. 5. 2023

            Girl’s Day, celosvetový deň žien v IT bol opäť tu a My sme boli jeho súčasťou. Každoročne sa koná ŠTVRTÝ ŠTVRTOK V ŠTVRTOM MESIACI. Jeho 10. ročník sa uskutočnil 27. apríla 2023 vďaka organizácii Aj Ty v IT.

            Girl´s day 2023  ponúkol jedinečnú príležitosť dievčatám navštíviť IT firmy a presvedčiť sa o fungovaní firmy, o ich zaujímavostiach.

            Z našej školy sa akcie zúčastnili Nicole Iracká a Adriána Kucejová, žiačky Sexty - navštívili firmu ZURICH,  Natália Mariková, 3.A a Adriana Skutilová, Septima - sa programu zúčastnili na fakulte FIIT.

            Nicole a Adriána:
            Štvrtok 27. 4. sme sa zúčastnili akcie Girls Day v IT vo firme Zurich, v Bratislave. V rámci tohto dňa, nás zamestnankyne tejto firmy previedli chodom firmy formou hry, resp. ukázali nám jednotlivé pracovné pozície, priestory a vysvetlili nám, čím všetkým sa táto firma zaoberá. Získali sme možnosť zistiť, ako to v danej oblasti IT a technológie vyzerá v praxi. Za túto skúsenosť sme vďačné a dúfame, že sa budeme môcť zúčastniť akcie Girls Day v IT aj budúci rok. 

            Natália a Adriana:
            Dňa 27. apríla sme sa zúčastnili programu na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave v rámci Girl's day 2023. Vypočuli sme si príhovor riaditeľky organizácie Aj ty v IT, profesorov fakulty a taktiež príbehy študentov. Dozvedeli sme sa o živote na fakulte, podmienkach prijatia, predmetoch, ale aj o voľnočasových aktivitách študentov. Po prednáškach nasledovala prehliadka fakulty, videli sme všetko od knižnice, pracovných centier až po oddychovú a gaming zónu.

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Girls Day 2023.

        • Matematický Náboj 2023
          • Matematický Náboj 2023

            2. 5. 2023

                 Matematický Náboj sa tento rok konal dňa 21.4.2023. Študenti stredných škôl sa opäť mohli stretnúť prezenčne a mohli si vychutnať atmosféru nabitú matematikou. Počas pandémie sa súťaž konala formou online. Prezenčná forma však študentom ponúka intenzívnejší zážitok.

                Matematický Náboj je medzinárodná súťaž, do ktorej sa pravidelne zapája aj naša škola. Na Slovensku sa súťaží v dvoch mestách, v Bratislave a v Košiciach. Je to tímová súťaž stredných škôl alebo príslušných ročníkov osemročných gymnázií. Študenti počas 120 minút riešia náročné matematické úlohy v päťčlenných alebo štvorčlenných tímoch, v dvoch kategóriách, Juniori a Seniori.

            Našu školu reprezentovali:

             

            Tím Junior: Ema Borkovičová (kvinta), Šimon Pekarík (1.A), Filip Tkáč (1.A), Martin   Klementis (sexta), Martin Zupkó (2.A)

             

            Tím Senior: Matej Královič (septima), Peter Michal (septima), Filip Stranovský (septima), Šimon Urbánek (3.A)

             

            Tím Junior sa v rámci Slovenska umiestnil na peknom 32. mieste, pričom všetkých tímov spolu bolo 64.

            Tím Senior si vybojoval príjemné 39. miesto z 65 súťažných tímov.

             

            Študentom srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších

             

            Zuzana Hlavatá

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematický Náboj 2023.

        • Majstrovstvá mesta v plávaní
          • Majstrovstvá mesta v plávaní

            2. 5. 2023

            Dňa  27.4.2023 sa naši žiaci zúčastnili Majstrovstiev mesta Sereď  v plávaní, kde si zmerali sily so svojimi rovesníkmi zo základných škôl mesta Sereď.

            Po rozcvičke a  rozplavbách nastal dôležitý okamih – samotné preteky v plaveckom štýle na 50 m podľa výberu súťažiacich. 

            V štýle kraul súťažili Marko Brandis (5.miesto) a Nina Scherhauferová, ktorá obsadila 2.miesto. Matej Kalas  si štýlom prsia vyplával 1.miesto a Nina 3.miesto. Práve Nina sa postavila aj do tretice na štart a v znaku obsadila 2.miesto.

             

            Za svoju bojovnosť, odhodlanie a vzornú reprezentáciu patrí našim žiakom veľká vďaka.

             

            Mgr. Lenka Sopčáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstrovstvá mesta v plávaní .