• Daruj teplo pre OZ Tulák Sereď
          • Daruj teplo pre OZ Tulák Sereď

            28. 12. 2022

            Dnešné poďakovanie by sme radi venovali žiakom, učiteľom, rodičom a priateľom nášho gymnázia.

            Neváhali zapojili sa do našej pravidelnej materiálnej zbierky pre OZ Tulák Sereď. Podarilo sa nám spoločnými silami vyzbierať množstvo  teplých diek, uterákov, osušiek, obliečok, ktoré spomínané OZ v tomto chladnom období veľmi potrebuje.

            Ďakujeme všetkým, ktorí  sa zapojili do tejto krásnej a šľachetnej akcie.

             

            L. Sopčáková, Z. Šupová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Daruj teplo pre Oz Tulák Sereď .

        • Koľko lásky sa zmestí....
          • Koľko lásky sa zmestí....

            28. 12. 2022

            Jednou z pravidelných predvianočných akcií, ktoré sa uskutočňujú aj u nás na Gymnáziu Vojtecha Mihálika, je celoslovenský projekt “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.”

            Krabice naplnené láskou, rôznymi maličkosťami sa dostali do správnych rúk – do rúk našich seniorov.

            Ďakujeme z celého srdca všetkým darcom – žiakom, rodičom, učiteľom a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto krásnej akcii. Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať 32 krabičiek pre seniorov.

             

            L. Sopčáková, Z. Šupová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky sa zmestí.....

        • Červené stužky na GVMS
          • Červené stužky na GVMS

            28. 12. 2022

            Aj tento rok prvý decembrový deň chodby našej školy hýrili červenými stužkami. Žiaci si zvolili oblečenie červenej farby. Pýtate sa prečo? Odpoveď je jednoduchá. Dátum 1.12. je považovaný za Svetový deň boja proti AIDS. Jeho cieľom je upozorňovať ľudí na problém AIDS, zlepšiť ich vedomosti o tejto chorobe, jej šírení a najmä prevencii.

            V rámci svetového dňa si žiaci vytvorili červené stužky, ktoré následne nosili na znak solidarity. Pokúsili sme sa vytvoriť živú červenú stužku, ktorá nám vyšla nad naše očakávanie.

            Žiaci triedy Príma na hodine Výtvarnej výchovy nakreslili návrhy na tému: “Červené stužky na GVMS.” Ich nádherné práce boli súčasťou nástenky na chodbe školy.

            Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do tejto úžasnej myšlienky.

            L. Sopčáková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Červené stužky 2022.

        • Uprostred portugalských viníc
          • Uprostred portugalských viníc

            14. 12. 2022

            Každá z mobilít programu Erasmus+ má inú, špecifickú príchuť. Aj táto novembrová, ktorej sa zúčastnili žiaci tercie a kvarty Gymnázia Vojtecha Mihálika Sereď mala svoju nezameniteľnú atmosféru.  

            Zavítali sme do mesta Alijó, ktoré sa nachádza na severe Portugalska, v údolí rieky Douro, kde sa produkuje svetoznáme portské víno. Vinohradmi boli obrastené všetky úbočia, navštívili sme múzeum vinárstva, večerali sme v rodinnom vinárstve, farme, ktorá sa po portugalsky volá quinta, prechádzali sme sa po jesenných viniciach, lístie bolo už žlté a vynikla krása kamenných stavieb – vinárstiev, fariem či kostolíkov. 

            V takomto malebnom prostredí portugalského vidieka, ktorý svojou krásou pripomínal známejšie Toskánsko, sme sa stretli so žiakmi a pedagógmi hosťujúcej školy Agrupamento de Escolas D. Sancho II. Témou mobility projektu FAHL, do ktorej sú zapojení aj žiaci zo Španielska, Macedónska, Portugalska a Slovenska, bola prvá pomoc a zdravý životný štýl.  

            V rámci projektových aktivít sme boli prijatí na mestskom úrade, navštívili sme miestnu požiarnu zbrojnicu, kde nám predstavili požiarne vozidlá a mohli sme si napríklad vyskúšať váhu a funkčnosť hydraulických nožníc, ktorými sa uvoľňujú zranení pri dopravných nehodách. V školení o prvej pomoci nechýbali praktické rady, ako sa zachovať v reálnej situácii, keď sú naporúdzi častokrát len jednoduché pomôcky. Rýchle a racionálne konanie dokáže však zranenému zachrániť život alebo zabrániť ťažším následkom. Takéto školenie by mal opakovane absolvovať každý z nás – zhodli sme sa. 

            V rámci spoznávania kultúry a krajiny, sme navštívili mesto Porto s jeho starými skladmi a vinárstvami na brehu rieky Douro, ktoré sú dnes chránene ako kultúrne dedičstvo UNESCO. Fascinovane sme sa dívali dolu do hĺbky z Mosta Luísa I., ktorý je ikonickým znamením mesta, pretože ponúka úžasné výhľady.  

            Navštívili sme aj „Benátky“ – nie tie ozajstné, ale také portugalské. Tak totiž nazývajú mesto Aveiro, ležiace v lagúne pri Atlantickom oceáne, poprepletané kanálmi. Spoznali sme ho jednak z paluby lodiek moliceiros a jednak na workshope, kde nám predstavili výrobu tradičnej cukrovinky tohto mesta – ovos moles. Ide o bielu oblátku v tvare vajíčka, ktorú sme mohli vlastnoručne naplniť žĺtkovým krémom. Mňam. 

            Naši študenti sa opäť ukázali ako výborní reprezentanti Slovenska a gymnázia – plynule prechádzali do angličtiny, vedeli si všetko vybaviť, radi komunikovali so všetkými skupinami zahraničných študentov. Ich hosťujúce rodiny si ich tiež chválili, boli vďační a mobilitu si užili tak, ako to má byť: pracovne na workshopoch a prednáškach a uvoľnene na výletoch, v rodinách a medzi rovesníkmi. 

            Mgr. Katarína Valábková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt FAHL Portugalsko Alijó.

        • Deň otvorených dverí 2022
          • Deň otvorených dverí 2022

            13. 12. 2022

            V tomto školskom roku sa konečne 1.12.2022 otvorili brány Gymnázia Vojtecha Mihálika v Seredi tak pre záujemcov o štúdium z 5. a 9. ročníkov základných škôl, ako aj pre širokú verejnosť. Súčasní gymnazisti ochotne sprevádzali návštevníkov od 15,00 h. do 17,00 h. po budove školy.

            V jednotlivých učebniach boli pripravené nielen zaujímavé ukážky z výučby informatiky, biológie, chémie, fyziky, geografie, dejepisu, cudzích jazykov, ale aj súťaže a hry pre hostí. Nechýbala ani prezentácia projektov Erasmus+ v anglickom jazyku. Mimoškolské aktivity prezentovala Študentská firma. Hostia dostali doplňujúce informácie k štúdiu od pani riaditeľky a výchovnej poradkyne a na záver zanechali vlastný odkaz na Tabuli hostí.

            Z návštevy našej školy si záujemcovia o štúdium odniesli okrem nových stretnutí, zážitkov a informácií aj malé sladké poďakovanie za návštevu.

            Zuzana Šupová 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň otvorených dverí 2022.

        • Naše partnerstvo s Gymnáziom Tišnov pokračuje
          • Naše partnerstvo s Gymnáziom Tišnov pokračuje

            11. 12. 2022

            Naše partnerstvo s Gymnáziom Tišnov pokračuje.

            Žiaci Tercie z oboch škôl sa dňa 09. 12. 2022 "stretli", tentokrát v online priestore, prostredníctvom aplikácie MS Teams. 
            Navzájom sa informovali o svojej škole, o svojej triede, o mestách a obciach v ich okolí, o aktivitách, ktoré realizovali. Zaujímavá a nová skúsenosť pre všetkých zúčastnených.
            Na jar a na jeseň roku 2023 plánujeme realizovať študentské výmeny, aby žiaci bližšie spoznali jazyk, kultúru, zvyky a tradície oboch krajín.

            Vanessa Hudáková, Tercia: "Prezentácia sa nám páčila a dozvedeli sme sa veľa zaujímavých informácií o meste Tišnov aj o gymnáziu. Veľmi dúfame, že aj žiaci z Tišnova si užili naše prezentovanie. Počas toho ako sme boli rozdelení v skupinkách, sme sa mohli spýtať na veci, ktoré nás zaujímali a dozvedieť sa v čom sa líši naše gymnázium od ich gymnázia. Bola to pekná skúsenosť."

            Karin Macháčová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Naše partnerstvo s Gymnáziom Tišnov pokračuje - stretnutie v online priestore.

        • Imatrikulácie
          • Imatrikulácie

            8. 12. 2022

            „Na dobrom začiatku všetko záleží.“ Tak znie výrok významného pedagóga a učiteľa Jána Amosa Komenského, ktorý nám svojimi slovami pripomína spomienky na každý životný štart. Začiatok v novej práci, začiatok nového dobrodružstva. A dňa 16. 11. 2022 odzvonil školský zvonček nový štart aj pre nás – prvákov a primánov. Ak by som vám mal tento deň priblížiť formou rozprávky, povedal by som, aby ste si predstavili hŕstku ambicióznych, no ešte stále zmätených rytierov, ktorí sa chystajú nastúpiť do ďalšej fázy ich životného súboja. A čo vznikne, keď spojíte túto skupinku mladých bojovníkov spolu s tajomným katom, pôvabnými dievčinami a už skúsenými rytiermi? Správne! Veľa dobrej zábavy! Cestou po najrôznejších úlohách a prekážkach sme v sebe objavili herecké, spevácke a tanečné talenty, ktoré možno mohli zostať naďalej skryté, no ktoré nás zároveň doviedli k zlatému vrcholu našej cesty. K vrcholu, z ktorého nepochybne náročná cesta nás, ako veríme, povedie ďalšie roky až za našimi vysnívanými životnými cieľmi. A ja som vďačný, že v mene všetkých prvákov a primánov môžem poďakovať za to, že touto cestou sa pre nás stalo Gymnázium Vojtecha Mihálika v Seredi. Ďakujeme!

            Nicolas Švec, 1.A

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácie.

        • Šafrany pre deti
          • Šafrany pre deti

            6. 12. 2022

            Projekt Šafran je iniciatíva Nadácie Írska pre vzdelávanie o holokauste, poskytujúca cibuľky žltých šafranov, ktoré majú byť vysadené na jeseň na pamiatku židovských detí, ktoré zahynuli počas holokaustu a tisícok detí, ktoré sa stali obeťou zverstiev nacistov. Žlté cibuľky pripomínajú žlté Dávidove hviezdy, ktoré museli Židia nosiť počas nacistickej vlády. 

            Keďže šafrany kvitnú na prelome januára a februára, teda okolo 27. januára, čo je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu,  je  to možnosť  ako si pripomenúť toto príšerné obdobie ľudských dejín. 

             Aj naši kvartáni, teda žiaci, ktorí sa učia o druhej svetovej vojne na hodinách histórie, sa pripojili do tohto projektu a v rámci vyučovania venovali niekoľko hodín rozširovaniu vedomostí o holokauste vo fašistických krajinách a spoznávaniu kultúrnych špecifík  židovského národa. Jednu z hodín venovali výsadbe šafranov v školskej kvetinovej záhrade a tak keď mladší žiaci budú obdivovať tieto  žiarivé jarné kvety, kvartáni im môžu vysvetliť, čo symbolizujú. 

            Mgr. Ingeborg Nichtová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Krokusy pre deti.

        • Majstrovstvá okresu v mix volejbale
          • Majstrovstvá okresu v mix volejbale

            6. 12. 2022

            Nový školský rok priniesol aj zmenu v súťaži vo volejbale SŠ. Minulé roky hrali volejbal družstvá dievčat a chlapcov samostatne, v tomto roku došlo k zmene  - k hre mix družstiev. Počas zápasu mohli byť maximálne traja chlapci na ihrisku. 

            Tento  nový systém sme si vyskúšali aj my. Po súbojoch v základnej skupine sme postúpili do semifinále, kde sme podľahli súperovi a skončili na krásnom 4.mieste.

            Našu školu v mix volejbale  vzorne reprezentovali: Karin Bellayová, Katarína Malá, Laura Slobodová, Kristína Sopčáková, Sofia Vykopalová, Michal Beňo, Lukáš Huňady, Šimon Pekarík a Martin Zupko.

            L. Sopčáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Majstrovstvá okresu v mix volejbale .