• Gymnázium Vojtecha Mihálika Sereď získalo akreditáciu Erasmus+ v oblasti školského vzdelávania.
          • Gymnázium Vojtecha Mihálika Sereď získalo akreditáciu Erasmus+ v oblasti školského vzdelávania.

            17. 2. 2023

            Iste ste počas posledného roka sledovali v médiách a na sociálnych sieťach cesty študentov a učiteľov nášho gymnázia do Španielska, Portugalska, Severného Macedónska a na Sicíliu. Bolo to vďaka realizácii dvoch projektov spolufinancovaných programom Erasmus+, ktoré otvorili našim študentom dvere do Európy. V rámci týchto projektov vycestovalo do zahraničia 38 študentov a 6 učiteľov, ktorí si zážitky z mobilít nevedeli vynachváliť. Rozhodli sme sa pokračovať v týchto aktivitách a umožniť podobnú skúsenosť aj ďalším účastníkom. Preto sme v októbri minulého roka požiadali o akreditáciu v programe Erasmus+, ktorá uľahčí prístup školy ku grantom, jej zapojenie do siete európskych škôl a zároveň prispeje ku komplexnému rozvoju našej školy.  

            Čo znamená akreditácia pre školu?

            Študenti gymnázia budú mať počas najbližších 5 rokov možnosť vycestovať do európskej krajiny na mobility - pobyty, na ktorých spoznajú kultúru, históriu, školský systém a zaujímavosti danej krajiny. Každá mobilita bude mať svoju tému, ktorú budú skúmať a spracovávať so svojimi rovesníkmi z partnerských krajín. Privítajú účastníkov zo zahraničia v našom meste a ukážu im krásy Slovenska.

            Novým typom mobility bude 3-mesačný pobyt jednotlivých študentov v nemecky hovoriacej krajine, čo umožní našim študentom zdokonaliť sa v nemeckom jazyku, a tým sa lepšie uplatniť na trhu práce.

            Akreditácia poskytuje aj príležitosť na profesijný rozvoj našich pedagógov.  Učitelia budú  môcť rozvíjať svoje jazykové a odborné schopnosti na kurzoch a odborných školeniach v zahraničí. Návštevami partnerských škôl  načerpajú nové vedomosti, spoznajú rôzne metódy vyučovania, ktoré následne môžu implementovať do vyučovacieho procesu.

            Pri príprave tohto projektu sme využili skúsenosti z realizácie predchádzajúcich 2 projektov Erasmus+. Tešíme sa, že naša opakovaná snaha priniesla ovocie v podobe udelenia grantu.  Sme pripravení pokračovať v nastavenom inovatívnom trende projektovej práce, ktorá sa stala už aktívnou súčasťou nášho gymnázia.  

            Mgr. Alžbeta Tabačková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Akreditácia Erasmus+.

        • Workshop Spoznaj otvorené dáta - prakticky!
          • Workshop Spoznaj otvorené dáta - prakticky!

            14. 2. 2023

            Otvorené dáta - kde ich nájdeme, ako ich vieme spracovať a aké informácie nám poskytnú? Odpovede na tieto otázky sme mali možnosť vyskúšať si na praktickom workshope č. 2 (dňa 14.02. 2023), ktorého lektorom bol opäť p. Jankovič, z neziskovej organizácie ALVARIA. 
            Pomocou aplikácie Microsoft Power BI sme reálne spracovali dáta získané z portálu egov.sered.sk, konkrétne sme vizualizovali evidované počty psov v meste Sereď podľa ulíc.

            Aplikácia Power BI je kolekcia softvérových služieb, aplikácií a konektorov, ktoré vo vzájomnej spolupráci zabezpečujú premenu nesúvisiacich zdrojov údajov na súdržné, vizuálne pôsobivé a interaktívne prehľady. Umožňuje jednoducho sa pripojiť k zdrojom údajov, vizualizovať a zistiť, čo je dôležité, a zdieľať to s kýmkoľvek chceme.

             

            Výzvy týkajúce sa veľkých dát

            Žijeme v informačnom veku, kde sa spoločnosť každým dňom stáva digitálnejšou a hodnota veľkých dát každý deň rastie. Jeho viac aplikácií a zdrojov zhromažďovania údajov rastie exponenciálnym tempom.

            Jednou z hlavných výziev spoločnosti je vytvoriť regulačný rámec pre túto novú koncepciu, kde si jednotlivci uvedomia, kam smerujú údaje, ktoré generujeme, kam ich chceme dostať, ako a na aké účely.

            Jednou z profesií budúcnosti je bezpochyby odborník na veľké dáta a business inteligenciu. Je to nový odbor, v ktorom je čo objavovať, analyzovať a sú potrební odborníci v tejto oblasti.

            Príležitosť zúčastniť sa tohto workshopu mali žiaci Septimy a 3.A.


            Organizácii Alvária ďakujeme za zaujímavé workshopy s príležitosťou získania praktických skúseností. 

             

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

          • Výsledky školského kola Biologickej olympiády kat. A a B.

            7. 2. 2023

            Dňa 6.2.2022 sa konali školské kolá Biologickej olympiády kat. A a B.

            V kategórii A súťažilo 9 žiakov, 7 sa stali úspešnými riešiteľmi aj napriek tomu, že rozsah vedomostí potrebných na riešenie úloh v tejto kategórii je výrazne za hranicami stredoškolských osnov.

            Víťazmi školského kola v kat. A sa stali:

            1. Lukáš Javor (IV.A)
            2. Kristína Klottonová (IV.A)
            3. Janka Olšová (oktáva)

            Ďalšími úspešnými riešiteľmi sa stali: Ema Pretáková (IV.A), Alica Haršányiová (oktáva), Richard Polák (III.A), Milan Vašák (IV.A)

            V kategórii B súťažili 4 žiaci, všetci sa stali úspešnými riešiteľmi.

            Víťazmi školského kola v kat. B sa stali:

            1. Lukas Stanko (kvinta)
            2. Dominika Šimulčíková (I.A)
            3. Leo Hrabovský (I.A)

            Ďalšia úspešná riešiteľka: Kristína Sopčáková (sexta)

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom, že obetovali svoj voľný čas a zapojili sa do mimoškolskej aktivity. Lukáš, Kristínka, Lukas a Dominika postupujú do krajského kola, je možné, že krajská komisia pozve aj ďalších súťažiacich. Držíme palce, aby sa im aj v nasledujúcich kolách podarilo získať status úspešného riešiteľa a tak robiť našej škole dobré meno.

            M. Straková

        • Workshop Spoznaj otvorené dáta
          • Workshop Spoznaj otvorené dáta

            7. 2. 2023

            Využili sme príležitosť a zapojili sme sa do projektu "Spoznaj otvorené dáta", ktorý pre stredné školy vypracovalo a realizuje občianske združenie Alvaria (https://www.alvaria.sk).
            Cieľom projektu je predstaviť študentom a pedagógom otvorené dáta ako užitočný zdroj dôveryhodných informácii a ukázať im spôsoby a nástroje, s pomocou ktorých môžu s dátami pracovať.

            Na každej zapojenej škole sa uskutočnia dva na seba nadväzujúce interaktívne workshopy, vhodné ako súčasť vzdelávania predmetov ako náuka o spoločnosti, informatika, a pod. 
            Workshopy pre školy sú bezplatné, realizované s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky.

            Dňa 07. 02. 2023 sa žiaci našej školy (žiaci Septimy a 3.A)  zúčastnili workshopu č.1, kde nám pán Jankovič a pán Adámek, priblížili:

            • Čo je otvorené vládnutie a prečo je dobré
            • Transparentnosť vlády
            • Čo sú otvorené dáta a na čo sú dobré
            • Výhody otvorených dát
            • Kde nájdeme otvorené dáta 
            • Kto ich zverejňuje (portály)
            • Na čo ich vieme použiť, ukážky napr. aplikácie, vizualizácie, mapy

            Nasledujúci workshop bude praktický, reálne si budeme pomocou aplikácie Microsoft Power BI vizualizovať rôzne data sety z dostupných portálov.

            viac informácií o projekte Spoznaj  otvorené dáta

            Karin Macháčová

             

             Do fotogalérie bol pridaný nový album Workshop Otvorené dáta.

        • Deň bezpečného internetu 2023
          • Deň bezpečného internetu 2023

            6. 2. 2023

            Tento rok 2023 to už bude 20. ročník Dňa bezpečného internetu, a to v utorok 7. februára 2023.

            Mottom tohtoročných osláv je Spoločne za lepší a bezpečnejší internet, čo má každého povzbudiť, aby sa akýmkoľvek spôsobom zapojil, a využil tak silu a potenciál internetu zbližovať ľudí pre dobrú myšlienku.

            Deň bezpečného internetu sa medzinárodne zameriava na bezpečnosť digitálneho prostredia. Pozýva nás k spoločným aktivitám s cieľom urobiť internet bezpečnejším a lepším miestom pre všetkých, a najmä pre deti a mladých ľudí.

            V priebehu rokov sa Deň bezpečného internetu stal medzníkom v kalendári bezpečnosti na internete. Začal ako iniciatíva projektu EÚ SafeBorders v roku 2004 a neskôr ho prevzala sieť Insafe centier bezpečného internetu, ako jednu zo svojich prvých akcií v roku 2005. Odvtedy však presiahla hranice a v súčasnosti sa oslavuje v približne 180 krajinách a územiach po celom svete. Ide o najvýznamnejšiu akciu na zvyšovanie povedomia o online svete a jeho rizikách i príležitostiach.

            Od kyberšikanovania cez sociálne siete až po digitálnu identitu, každý rok má Deň bezpečného internetu za cieľ zvýšiť povedomie o vznikajúcich a aktuálnych online problémoch.

            Aké sociálne siete používajú mladí ľudia

            Ako sa vyhnúť nenávistnému správaniu online

            Abeceda bezpečnostného povedomia

            viac podporných materiálov: https://bezpecnyinter.net/safer-internet-day/

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie