• Lukas Stanko zvíťazil v krajskom kole biologickej olympiády!

            28. 3. 2023

            Dňa 23. 3. 2023 sa v priestoroch Pedagogickej  fakulty Trnavskej univerzity v Trnave konalo krajské kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie B.

            Súťaže sa zúčastnilo 23 študentov. Našu školu reprezentovali Lukas Stanko (kvinta) a Dominika Šimulčíková (I.A). Táto kategória je určená pre študentov 1. a 2. ročníka. Naši žiaci sa išli viac-menej „porozhliadať“, ako takáto súťaž prebieha, keďže súperi boli druháci, s tým, že budúci rok „zaútočíme“ na lepšie umiestnenie. Výsledková listina však priniesla také prekvapenie, aké som už veľmi dávno nezažila. Lukas zvíťazil! V chemickej olympiáde to občas zažívame, keďže má vopred známe témy, na ktoré sa vieme ako-tak pripraviť (okrem kat. A). Ale biologická olympiáda je vždy v kompletnom rozsahu. O to vzácnejšie je toto víťazstvo. Dominika nazbierala skúsenosti, ktoré môže budúci rok využiť, Lukas postupuje do celoštátneho kola.

            Lukas Stanko (kvinta) – 1. miesto, ÚR

            Ďakujeme našim študentom za príkladnú reprezentáciu školy, prajeme, aby im chuť vzdelávať sa nad rámec povinného učiva vydržala počas celého štúdia. Lukasovi samozrejme držíme palce, aby obhájil status úspešného riešiteľa aj v celoštátnom kole 😊.

            Mariana Straková


            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lukas Stanko zvíťazil v krajskom kole biologickej olympiády!.

          • Súťaž Matematický klokan

            27. 3. 2023

            Dnes, 27. marca 2023 sa konala celoslovenská súťaž Matematický klokan, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej školy. Teší nás, že záujem prejavili zástupcovia väčšiny kategórií - od najmladších po najstarších.
            Do súťaže sa prihlásili žiaci z tried Príma, Sekunda, Kvarta, Kvinta, Sexta, Septima, Oktáva, 1.A, 3.A, celkovo sa do súťaže prihlásilo 44 žiakov.

            Viac o súťaži na https://matematickyklokan.sk/

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť v súťaži!

            Výsledky súťaže budú pre žiakov zverejnené 18. apríla 2023.

            Karin Macháčová, organizátor súťaže na škole

          • Kristína Klottonová úspešná v krajskom kole BiO.

            27. 3. 2023

            Dňa 22. 3. 2023 sa konalo  krajské kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie A.

            Našu školu reprezentovali študenti IV.A Kristína Klottonová a Lukáš Javor.

            Študenti absolvovali náročný maratón testovania z cytológie, mikrobiológie, anatómie a fyziológie rastlín, húb, živočíchov a človeka, etológie, genetiky, evolúcie a systematiky. Praktické úlohy boli tentokrát zamerané na anatómiu a fyziológiu srdca a druhá na genomiku.

            Úlohy v kategóriách A bývajú mimoriadne náročné, status úspešného riešiteľa získalo len 5 študentov z 24, medzi nimi aj naša Kristínka.

             

            Výsledky našich žiakov: (24 súťažiacich)

            Kristína Klottonová (IV.A) – 5. miesto ÚR

            Lukáš Javor (IV.A) – 15. miesto

             

            Našim reprezentantom ďakujeme za čas strávený prípravou a Kristínke gratulujeme ku krásnemu výsledku.

            Mariana Straková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kristína Klottonová úspešná v krajskom kole BiO..

        • Lenka úspešná aj v krajskom kole biologickej olympiády.
          • Lenka úspešná aj v krajskom kole biologickej olympiády.

            24. 3. 2023

            Dňa 17. 3. 2023 sa v priestoroch Pedagogickej fakulty TU konalo krajské kolo biologickej olympiády kat. C. Zúčastnila sa ho aj naša žiačka, víťazka okresného kola Lenka Dúdiková z kvarty. Súťažila v teoreticko-praktickej časti olympiády.

            Lenke sa podarilo v konkurencii 14 najlepších riešiteľov okresných kôl v kraji získať výborné 4. miesto a status úspešného riešiteľa. Bodové rozdiely medzi súťažiacimi boli veľmi tesné, od stupienka víťazov Lenku delili 2 body, pričom rozdiel medzi 2. a 4. miestom bol len 2,5 bodu z možných 90 bodov. V praktickej časti súťaže skončila na vynikajúcom 2. mieste.

            Lenke srdečne blahoželáme, ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy a dúfame, že bude aj naďalej úspešne zviditeľňovať našu školu.

            Mariana Straková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lenka úspešná aj v krajskom kole biologickej olympiády..

          • „Čo pre mňa znamená šťastie.“

            23. 3. 2023

            Vravieva sa, že zlyhať je ťažké, no ešte horšie je nikdy sa nepokúsiť uspieť. Nie je žiadnym tajomstvom, že odvahu a sebavedomie postupne s rastúcim vekom zahaľuje látka spletená z tieňov, pričom každý z nás si dokáže aspoň z celkom malej časti uvedomiť, ako nám vo chvíľach najväčších útrap, či už fyzických, ale i psychických, dokáže pomôcť práve ŠŤASTIE. Aj preto mi bolo veľkou cťou dňa 13. marca 2023 spomedzi takmer tristo súťažiacich prevziať cenu za prvé miesto v celoštátnej súťaži vyhlásenej Ústavom aplikovanej psychológie Fakulty sociálnych a ekonomických vied v Bratislave. Zadanie znelo celkom jasne – napísať esej na tému „Čo pre mňa znamená šťastie.“ Hmm... Čo sa ale za tak na pohľad obyčajným slovom šťastie skrýva? Sú to ľudia? Hmotné predmety? Spomienky? V eseji som sa rozhodol odhaliť jednu z najtemnejších tvárí ľudského života, ktorú ale práve šťastie, ako jediná žiariaca hviezda na nebi ľudských myšlienok, dokáže odvrátiť. Každá veta, i keď som čerpal z vlastných skúseností, sa mi písala stále ťažšie, každé slovo bolo pre mňa citlivejšie a intímnejšie. Ostatne ako aj samotné šťastie pre každého z nás. Pre mňa osobne je získavanie záujmu prostredníctvom úspechu niečo nepredstaviteľné, preto verím, že vás moje slová povzbudia a dodajú vám nie len energiu na získavanie nových skúseností ale i silu spoznávať vaše skutočné životné šťastie.

            Výherné práce všetkých troch súťažných kategórií (písomná esej, obrazová esej a video) sú dostupné na internetovej stránke a facebooku Univerzity Komenského.

            Ďakujem za Vašu pozornosť a za ochotu, ktorú aj cez bolesť dokážete obetovať ľuďom, ktorí sú šťastím pre Vás, ale i tým, pre ktorých ste šťastím VY!

            Nicolas Švec, 1.A

        • Top Experti z našej školy
          • Top Experti z našej školy

            22. 3. 2023

            Súťaž EXPERT geniality show patrí medzi tie, ktorých sa naši študenti tradične zúčastňujú. Do jej 16.ročníka v tomto školskom roku sa zapojilo 19 žiakov z tried príma, sekunda, kvarta, kvinta, septima a 3.A. Z celkového počtu 11 796 súťažiacich z celého Slovenska sa 8 našim žiakom podarilo získať titul Top Expert, čo znamená, že sa vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka v celkovom poradí súťažiacich. Za svoj skvelý výkon boli žiaci odmenení diplomami a perami, ale aj  dobrým pocitom z preukázaných vedomostí.

            Medzi Top Expertov Slovenska sa zaradili naši žiaci GVM Sereď:

            Michal ĎurišMatúš Štefák z prímy - témy: Ako funguje svet, Päť jazykov kultúry

            Simona Široká, príma - téma:  Päť jazykov kultúry

            Nina Scherhauferová, sekunda –  témy: Od Tatier k Dunaju, Svetobežník

            Teresa Trento, kvarta – téma: Do you speak English?

            Aleš Gabriel, kvinta - témy: Od Tatier k Dunaju, Svetobežník

            Peter Michal, septima – téma: Do you speak English?

            Filip Stranovský, septima – téma: Mozgolamy

             

            Srdečne blahoželáme k pekným úspechom.

                                                                                                                                           Bohdana Renáčová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Expert.

        • Filip sa stal úspešným riešiteľom celoštátneho kola CHO!
          • Filip sa stal úspešným riešiteľom celoštátneho kola CHO!

            7. 3. 2023

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Slovenská komisia Chemickej olympiády zorganizovali v dňoch 1. – 4. 3. 2023 na Ústave Chemických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach celoštátne kolo 59. ročníka Chemickej olympiády kat. A.

            Trnavský kraj reprezentovali 2 študenti, jedným z nich bol aj náš študent septimy Filip Stranovský.

            Súťaž začala slávnostným otvorením, pokračovala laboratórnymi úlohami z analytickej a organickej chémie. Ďalší deň študenti riešili teoretické úlohy z anorganickej, fyzikálnej, organickej chémie a biochémie. Úlohy boli ladené so zámerom vybrať najvhodnejších adeptov na reprezentáciu našej krajiny na medzinárodnej olympiáde. Ich náročnosť je tomu prispôsobená, nekorešponduje so stredoškolským učivom a sú z roka na rok náročnejšie. Dovolím si tvrdiť, že s mnohými úlohami sa nestretajú ani vysokoškoláci. Môžem len konštatovať, že ja sama by som mala čo robiť, aby som sa stala úspešnou riešiteľkou tejto kategórie. Filipovi sa to však podarilo, napriek tomu, že neplánuje študovať chémiu. O to vzácnejší je jeho úspech, keďže chémia je preňho len hobby a v škole má len 1 hodinu do týždňa, pričom žiaci prírodovedného modulu majú 3 (3. ročník) alebo 6 (4. ročník), čo síce nepomôže s prípravou na olympiádu, ale vytvorí stabilnejšie základy pre túto nadstavbu. Filip bol ochotný venovať príprave množstvo svojho voľného času.

            Po skončení súťaže študenti navštívili planetárium a Steelpark. Podujatie bolo zakončené slávnostným vyhodnotením a ocenením úspešných rioešiteľov. Napriek tomu, že Filip nebol spokojný so svojím výkonom a umiestnením (je na seba veľmi náročný), určite to bola zaujímavá a obohacujúca skúsenosť.

            Ďakujeme Filipovi za čas strávený prípravou, za krásnu reprezentáciu školy a srdečne blahoželáme k titulu úspešný riešiteľ celoštátneho kola 😊.

             

            Ďakujem aj nášmu bývalému študentovi Ing. Davidovi Scherhauferovi, ktorý si našiel čas a poskytol nám vzácne konzultácie k úlohám z organickej chémie.

            M. Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Filip sa stal úspešným riešiteľom celoštátneho kola CHO!.