• V PRIESTORe po anglicky
          • V PRIESTORe po anglicky

            23. 6. 2022

            Žiaci septimy a 3.a mali dňa 22.6.2022 možnosť zistiť, ako sa efektívne pripraviť na prijímací pohovor a ktorá profesionálna oblasť ich najviac priťahuje. Tento obohacujúci workshop o krokoch potrebných na úspešný vstup mladých ľudí na trh práce sa uskutočnil v OZ Priestor, viedla ho ukrajinská študentka Viktorija v anglickom jazyku s Miroslavou Dudášovou Sabovou, ktorým vďačíme za podnetné nápady, príjemné chvíle, útulné prostredie i za chutné občerstvenie.

             Zuzana Šupová

                                                                                                                      

            Do fotogalérie bol pridaný nový album V PRIESTORe po anglicky.

        • V súťaži PALMA junior máme cenné umiestnenia
          • V súťaži PALMA junior máme cenné umiestnenia

            22. 6. 2022

            Aj v tomto školskom roku 2021/2022 sa nadšenci pre programovanie zapojili do celoslovenskej súťaže PALMA junior.

            PALMA junior je súťaž v programovaní v jazyku Python pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl, prvého až tretieho ročníka  stredných škôl a príslušných ročnikov osemročných gymnázií.

            Do súťaže sa môžu prihlásiť dvojčlenné tímy žiakov alebo jednotlivci. V každom školskom roku budeme organizovať tri on-line školské kolá a jedno finálové kolo.

            Našu školu v kategórii Expert reprezentoval Max Gerhát, Kvarta, v kategórii Guru svoje programátorské kvality obhájili Filip Stranovský a Matej Kráľovič, Sexta. Na základe výsledkov po troch online kolách chlapci vo svojej kategórii postúpili do finálového kola. Max vo finálovom kole získal skvelé 2. miesto, Filip s Matejom v silnej konkurencii boli odmemení 3. miestom.

            viac o súťaži https://di.ics.upjs.sk/palmaj/

            Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a k dosiahnutým výsledkom im srdečne blahoželáme!

            Karin Macháčová 

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album V súťaži v programovaní Palma Junior máme cenné umiestnenia.

        • Slávnostné odovzdávanie vysvedčení
          • Slávnostné odovzdávanie vysvedčení

            22. 6. 2022

            Ústnu časť maturitnej skúšky absolvovali žiaci oktávy a 4.a Gymnázia Vojtecha Mihálika Sereď od 23.5. do 26.5.2022. A keďže v tejto „skúške dospelosti“ všetci uspeli, maturitné vysvedčenia si prevzali s úsmevom na tvári.

            Táto tradičná udalosť našej školy sa uskutočnila opäť po dvojročnej prestávke dňa 27.5.2022 v obradnej sieni Mestského úradu v Seredi za prítomnosti vedenia školy, triednych učiteliek, rodinných príslušníkov maturantov a organizačného tímu pod vedením Mgr. M. Krčmárikovej.

            Úvodný príhovor i slová rozlúčky s odchádzajúcimi žiakmi zazneli od E. Mančíkovej a O. Dingu v mene  tried 3.a a septima. Hudba a spev umocnili túto výnimočnú udalosť. Po slávnostnom príhovore pani riaditeľky, RNDr. Viery Tkáčovej, nasledovalo ocenenie výnimočných maturantov. Následne pristúpili triedne pani učiteľky k odovzdaniu maturitných vysvedčení a k blahoželaniu žiakom svojej triedy.

            Týmto podujatím sme urobili pomyselnú symbolickú bodku za ich gymnaziálnym štúdiom, aby to nové, čo na nich čaká, mohlo začať veľkým písmenom.

            Všetkým prajeme veľa šťastia, úspechov a radosti tak v profesijnom ako aj v súkromnom živote.

            Mgr. Zuzana Šupová

             

            Foto: Klčo

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné odovzdávanie vysvedčení.

          • Mimoriadny úspech našich študentov na Olympiáde mladých vedcov.

            18. 6. 2022

            V dňoch 15. až 17. júna sa v Bratislave na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK konalo 1. výberové sústredenie Olympiády mladých vedcov (IJSO). V tejto olympiáde musia súťažiaci preukázať komplexné znalosti z oblasti prírodných vied, lebo riešia úlohy z biológie, chémie aj fyziky a to teoretické testy aj laboratórne úlohy. IJSO sa koná s podporou Systémového programu pre komplexné vzdelávanie a kritické myslenie, ktorý spoločne realizujú viaceré ústavy SAV s podporou MŠŠVaV.

            Na sústredenie postúpili z celoštátneho kola aj naši študenti kvarty Aleš Gabriel a Lukas Stanko. Celoštátneho kola sa zúčastnilo 245 žiakov (225 splnilo aj vekový limit) z celého Slovenska, do 1. výberu postúpilo 24 najlepších.

            1. výberové sústredenie zvládli Aleš a Lukas bravúrne a obaja sa nominovali medzi 12 najúspešnejších žiakov, ktorí postúpili do 2. výberu, kde sa definitívne určí zostava 6 študentov, ktorá bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnom kole.

            Výsledky 1. výberového sústredenia: (24 žiakov)

            Aleš Gabriel – 2. miesto

            Lukas Stanko –  7. miesto

            Alešovi a Lukasovi srdečne gratulujeme a držíme palce, aby boli súčasťou víťaznej 6-ky a mohli reprezentovať Slovensko aj naše Gymnázium na medzinárodnom poli!

            M. Straková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album IJSO_2022.

        • Toto sú naši Experti
          • Toto sú naši Experti

            13. 6. 2022

            Celoslovenská vedomostná súťaž Expert má na Gymnáziu V. Mihálika veľkú popularitu. Po pandemickej prestávke si 30  našich študentov zmeralo sily s takmer desiatimi  tisíckami svojich rovesníkov v rôznych vekových kategóriách.

            Súťažilo sa v angličtine, geografii, matematike, informatike, prírodných vedách, kultúre- každý zo súťažiacich mal na výber tému, z ktorej mohol vyniknúť. V silnej konkurencii sa nestratili. Srdečne blahoželáme všetkým súťažiacim a najmä tým, ktorí získali titul Top Expert, to znamená, že sa vo svojej kategórii umiestnili na popredných miestach.

            Nina Scherhaferová- príma

            Marek Šimulčík, Marcel Matušica a Teresa Trento- tercia

            Lukas Stanko a Aleš Gabriel- kvarta

            Richard Polák- 2.A

            Filip Stranovský a Terézia Markusková- sexta

            Marek Hába, Timotej Tabaček a Michal Krivošík- oktáva

            Alžbeta Tabačková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž Expert.

        • Oslava polovice štúdia na GVMS - kvarta
          • Oslava polovice štúdia na GVMS - kvarta

            13. 6. 2022

            ... a v pozadí hral trash metal

             

            Veľmi vydarená akcia sa konala v sobotu 11.6.2022 v seredskom autokempingu. Z iniciatívy rodičov triedy kvarta sa zrodil nápad osláviť polovicu štúdia, teda ukončenie „malého gymnázia“ neformálnym stretnutím učiteľov, rodičov a žiakov. O piatej sme sa teda stretli v kempingu, kde nás už čakal ohník, drevo a stôl s prinesenými dobrotami. V priateľskej a uvoľnenej atmosfére sme posedeli tri príjemné hodinky, opiekli sme špekáčiky a slaninku. Vtipné bolo, že v rovnakom čase mali v kempingu svoj zraz aj fanúšikovia metalu, ktorí naše stretnutie veľmi špecificky podfarbili trash metalovou hudbou a dodali mu tak celkom nezabudnuteľnú atmosféru 😊.

             V rozhovoroch sme zistili, že rodičia i učitelia majú na mnohé záležitosti ohľadne školy rovnaký pohľad a že je teda mimoriadne dôležité navzájom spolupracovať a, ako sa hovorí, „ťahať za jeden povraz“.

            Ako triedna učiteľka kvarty som vďačná za tento skvelý nápad, veľa som počúvala a tiež mi toto stretnutie prinieslo nové námety do triednickej práce. Špeciálna vďaka patrí manželom Štefanekovcom za zorganizovanie stretnutia, ostatným rodičom za ich pomoc a podporu. Vďaka patrí aj učiteľom, ktorí prišli a strávili čas s triedou kvarta, ktorá má naozaj úžasný potenciál na ďalší rozvoj. Verím, že ho v nasledujúcich rokoch na GVMS využijeme.

            Katarína Valábková, triedna učiteľka kvarty

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Oslava polovice štúdia na GVMS - kvarta.

        • Kvarta pripravila pútavé projekty z biológie.
          • Kvarta pripravila pútavé projekty z biológie.

            5. 6. 2022

            Počas posledných 2 májových týždňov sme bežné hodiny biológie zamenili za kreatívno-vzdelávaciu aktivitu. Toto obohatenie každodenného vyučovania nám žiakom poskytlo úľavu od stresu z nadchádzajúcich koncoročných skúšaní a písomiek. Všetci sme na hodinách usilovne pracovali, vytvorili a spoločne odprezentovali zaujímavé projekty na rôzne témy. Spracovali sme problematiku fotosyntézy a dýchania, porovnali sme rôzne typy buniek, vírusy s baktériami, venovali sme sa zmyslom, cievnej sústave aj vývinu človeka. Tieto skvelé projekty si môžete pozrieť na 1. poschodí na nástenke pri biologickej učebni. Tešíme sa na ďalšie obdivuhodné projekty a práce, ktoré budeme môcť vytvoriť v budúcnosti, lebo my sme šikovní študenti 😊.

            Tamara Grycová, kvarta

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kvarta_projekty.

        • Na návšteve v Tišnove
          • Na návšteve v Tišnove

            5. 6. 2022

            Prijali sme pozvanie od našich kolegov a študentov a v dňoch 02. - 03. júna 2022 sme sa sa po dvoch rokoch opäť stretli s našimi partnermi z gymnázia Tišnov (https://www.gym-tisnov.cz/). Pripravili pre nás program bohatý na rozhovory, zážitky, nové poznanie z histórie aj ľudovej kultúry. Navštívili sme tradičnú dielňu na výrobu modrotlače Danzinger, ktorej existencia sa datuje od roku 1816. Dozvedeli sme sa o histórii výroby modrotlače aj to ako sa dnes piata generácia výrobcov snaží tradíciu nielen zachovať, ale aj rozvíjať. Ďalšou zastávkou do histórie bola návšteva zámku Kunštát, kde sú najstaršie vykladané parkety v strednej Európe. Návštevníci po nich môžu prechádzať len v papučiach, čo patrí tiež k zaujímavému koloritu prehliadky. V tesnej blízkosti zámku sa nachádza psí cintorín, ktorý je tiež unikát v strednej Európe. Študenti boli ubytovaní v hostiteľských rodinách a tu sa ponúka ďalšia príležitosť na rozhovory a  poznanie. V piatok si naši študenti už priamo v škole mali možnosť overiť svoje vedomosti o histórii Čiech a geografii vo vedomostnom kvíze, zúčastnili sa priamo vyučovania na hodinách dejepisu alebo angličtiny.

            Predpoludním sme sa cestou domov zastavili v historickom Brne, veď akoby sme mohli obísť túto moravskú metropolu :)

            Stretnutie bolo veľmi priateľské, srdečné, v priateľskej uvoľnenej atmosfére, za čo sa aj touto cestou chceme našim partnerom  (pani riaditeľke, pedagógom aj študentom) poďakovať.

            Postrehy našich študentov:

            Ema Takáčová, Kvarta: Naša dlho plánovaná návšteva Tišňova naplnila naše očakávania, dokonca by sme povedali, že ich až prevýšila. Ešte veľmi dlho budeme spomínať na české krásy, ktorými nás naši priatelia povodili. Sme veľmi vďační za ich vrelé privítanie, za ich pohostinnosť a čas, ktorý nám venovali. Gymnázium v Tišňove nám vyrazilo dych. Je to škola na vysokej úrovni, jej študenti boli veľmi ochotní, prívetiví a priateľskí. Mali sme dokonca aj možnosť zúčastniť sa vyučovacej hodiny Anglického jazyka, ktorá nás veľmi milo prekvapila svojou kreativitou. Toto gymnázium je naozaj plné skvelých budúcich úspešných mladých ľudí a samozrejme aj pedagógov. Naše hostiteľské rodiny sa nás ujali ako keby sme boli ich vlastní, cítili sme sa ako doma. Veľkým zážitkom bola návšteva modrotlačovej dieľničky, ktorá má tradíciu aj na Slovensku. V Tišňove sme sa cítili veľmi dobre a tešíme sa na ďalšie stretnutie. 

            Alex Stanko a Kristína Sopčáková, Kvinta: Hostiteľské rodiny boli super a s Karlem sme si "sadli". Múzeum modrotlače, aj návšteva zámku boli príjemným spestrením programu. Gymnázium Tišnov nadchlo všetkým, aj príležitosťou zažiť vyučovanie dejepisu aj anglického jazyka, ktoré bolo zaujímavé a hravé.

            Alica Haršányiová, Septima: Pobyt v Tišňove bol prežitý v príjemnej a priateľskej atmosfére. Naši, už teraz kamaráti z Česka, nás príjemne pohostili, ubytovali, ukázali krasy ich domoviny a popri voľnom čase sme sa spoločne zabávali tak, ako nám čas umožnil. Spoznali sme históriu modrotisku a nahliadli sme do starých čias hradu v obci Kuntštát. Pani učiteľke Macháčovej, by sme chceli veľmi pekne poďakovať za poskytnutú možnosť vidieť niečo nové. Ďakujeme.  

            Karin Macháčová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Na návšteve v Tišnove.

        • Naša mobilita v pôvabnom Portugalsku
          • Naša mobilita v pôvabnom Portugalsku

            4. 6. 2022

            Tohtoročná už druhá mobilita v rámci projektu NOE Nie extrémizmu- nezabudni na minulosť, spolufinancovanom programom EÚ Erasmus+ úspešne skončila a spolu s ňou aj týždeň plný aktivít a nezabudnuteľných skúseností v pôvabnom Portugalsku. Počas jedného týždňa sme si na vlastnej koži vyskúšali život v inej krajine, spôsob života priemerného obyvateľa Portugalska a veľa skvelých aktivít a tematicky zameraných workshopov pod vedením našich hostiteľov.

            Pozorovali a spoznávali sme kultúru, krásnu krajinu, tradičné jedlá a veľakrát nám spadla sánka zo všetkých rozdielov medzi Slovenskom a Portugalskom. Rovnako sme sa stretli s rôznymi šlamastikami, z ktorých sme sa ale ako vzorní študenti vymotali a ako reprezentanti našej školy a Slovenska sme určite uspeli. Začali sme v čarovnom Lisabone, ale bývali sme v menšom kúpeľnom meste Caldas da Rainha, asi 80 km na sever od hlavného mesta. V rámci výletov sme spoznali aj historické mesto Alcobaca,  stredoveký Obidos či nádhernú pláž v Nazaré.

            Ema: V Portugalsku bola úplne iná atmosféra ako u nás na Slovensku, mesto sa nepodobalo žiadnemu nášmu. Majú krásne zachované budovy a v ich parku sme všetci stratili slová. Len prechádzka ním a ulicami bol zážitok.

            Eva: Portugalsko je krajina, ktorá bola pre mňa veľkým prekvapením. Nebolo mojim snom ju navštíviť a pritom je to krásna krajina s bohatou architektúrou a kultúrou, skvelým školstvom a milými ľuďmi. Veľmi inšpiratívne bolo pouličné umenie, ktoré bolo úplne všade a je to niečo, čo by som chcela vidieť viac aj u nás na Slovensku.

            Oskar: Nádherná architektúra a umelecké vnímanie Portugalska je vidieť na každom kroku. Veľkoplošné umelecké objekty a nástenné maľby spríjemnili každú prechádzku po dych berúcich historických mestách s ulicami a budovami, aké len tak Slovák neuvidí.

            Marianna: No už sme opäť v škole a Portugalsko mi je len krásnou spomienkou. Bolo plné kultúry, bohaté na architektúru a usmievajúcich ľudí. Nenašli sme reštauráciu alebo kaviareň, kde ľudia nepracovali s úsmevom na perách. Ale nečudujem sa pri takom dobrom jedle a relaxačnom rozvrhu.

            Veľkou súčasťou projektu bolo aj precvičenie a cibrenie jazykových zručností. Ako anglických, tak aj portugalských. Rovnako sme spoznali mnoho skvelých ľudí a našli priateľov na celý život. Vďaka našej slovenskej skromnosti sme padli do oka všetkým našim hostiteľom a určite na nás len tak nezabudnú. Rovnako ako my na nich.

            Jozef: Portugalsko a moja hosťovská rodina mi budú veľmi chýbať. Spoznal som veľa super ľudí a precvičil som si angličtinu. Najviac ma prekvapili naozaj neskoré večere, na ktoré som si ale rýchlo zvykol, keďže mali chutnú a kvalitnú kuchyňu. Celkovo sa mi v Portugalsku páčilo a odporúčam túto skúsenosť každému.

            Ema: Portugalsko pre mňa ako krajina vyzeralo veľmi prívetivo. Ľudia sú veľmi milí a aj keď úplne nepoznajú našu krajinu ani jej jazyk či históriu, veľa sa pýtali a chceli sa o nej dozvedieť viac. Veľkú zásluhu na tom, prečo mám z Portugalska taký dobrý pocit, boli ľudia. Stretli sme sa naozaj fajn partia a stále sme pri sebe držali. Vedeli sme, že nereprezentujeme len seba alebo našu školu, ale aj Slovensko alebo vnímanie Slovákov pre tých cudzincov, ktorí tam s nami boli. Snažili sme sa ku všetkému pristupovať zodpovedne, ale zároveň sme si užili kopu srandy.

             

            Za realizáciu projektu srdečne ďakujeme Mgr. Tabačkovej, Mgr. Valábkovej, učiteľským zborom zúčastnených krajín i EU Erasmus + programu.

             

            Oskar Dinga, septima

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Naša mobilita v pôvabnom Portugalsku.

          • Ema na Trenčianskom hrade.

            1. 6. 2022

            Dňa 30.6.2022 sa uskutočnilo celoslovenské kolo IQ olympiády na Trenčianskom hrade. Z kvarty sa tam zúčastnila naša žiačka, ktorá bola úspešná v regionálnom kole - Ema Borkovičová. Opäť žiakov potrápili s logickými úlohami, ktoré vytvorila organizácia Mensa. Tento deň si však všetci užili, pozreli si expozíciu historických pamiatok na hrade a porozprávali sa so zaujímavým hosťom Martinom Madejom. Ema sa umiestnila na peknom 17 mieste zo 60 zúčastnených z celého Slovenska.

            Eme úprimne gratulujeme a želáme mnoho ďalších úspechov...

             

             

            V Seredi, 1.6.2022   

            RNDr. Iveta Černá