• Vzdelávali sme sa aj koncom leta

            31. 8. 2022

            V auguste 2022 prebehol na našej škole posledný workshop pre učiteľov v rámci projektu Buď sám sebe koučom – zmeň perspektívu na to, čo robíš každý deň. Projekt realizovalo občianske združenie EduCoach za podpory Nadácie Orange v rámci grantového programu Zdravá duša školy.

            Šestnásť našich pedagógov sa vzdelávalo v oblasti zvládania stresu, nenásilnej komunikácie a koučovacieho prístupu. Odniesli si vedomosti, inšpirácie a techniky, ktoré sú motivovaní použiť v praxi. Cieľom projektu bolo priniesť pedagógom uvedomenie, že vďaka zmene uhlu pohľadu na dennodenné ťažšie situácie, môžu zažívať viac pohody, ktorú následne vedia preniesť do vzťahov s kolegami, so študentmi a rodičmi a tak podporiť aj individuálny rast študentov. Naučili sa, ako byť odolnejší voči stresu, ako efektívne komunikovať a tak sa vyhnúť konfliktným situáciám. Zároveň si vyskúšali, ako využiť koučovací prístup v roli pedagóga, ktorý im vďaka správne kladeným otázkam a partnerskej diskusii môže pomôcť zefektívniť vyučovací proces, objaviť motiváciu a potreby žiakov a vytvoriť im bezpečný priestor a podmienky na objavovanie nového a skúšanie naučeného.

            Naša škola bude spolupracovať s OZ EduCoach aj v školskom roku 2022/2023 a ponúkne našim študentom tretích a štvrtých ročníkov zapojiť sa do individuálnych koučovacích rozhovorov s profesionálnymi koučmi.

            Koučing je nástroj osobnostného rozvoja, vďaka ktorému si koučovaný nájde vlastné odpovede na svoje dilemy, získa vnútornú motiváciu konať, prevezme zodpovednosť na svoje rozhodnutia a začne kriticky uvažovať. Je to partnerská debata, v ktorej je kouč nestranný pozorovateľ, ktorý nesúdi, nehodnotí a nedáva rady. Kouč je ako sprievodca, ktorý pomáha koučovanému pozrieť sa na situácie z odstupom a verí mu, že len on je najlepším expertom na svoj vlastný život.

             

            Viac informácií o projekte sa dozviete tu:

            https://www.educoach.sk/vdaka-zdravej-duse-skoly-nadacie-orange-sme-vzdelavali-ucitelov-v-piestanoch-a-seredi/

              Mgr. Ľubica Štefáková

            Mgr. Svatava Havadejová
            Project manager & coach & soft skills trainer

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vzdelávali sme sa aj koncom leta.

          • Podpora mladých vedcov na gymnáziu

            25. 8. 2022

            Naše gymnázium je  modernou školou s tradíciou. Opäť  sa môžeme stať o krôčik modernejšou školou vďaka nadácii, ktorej osud našich škôl nie je ľahostajný. Ide o Nadáciu Volkswagen Slovakia, ktorá pomáha vytvárať lepšie podmienky pre výchovu a vzdelávanie mladých ľudí už 14 rokov. Vďaka zamestnaneckému grantu sme zakúpili nové učebné pomôcky v hodnote 2 400 €: 3D tlačiareň,  trinokulárny mikroskop, dva menšie žiacke mikroskopy a digitálny fotoaparát slúžiaci na prenos obrazu z mikroskopu do PC. Naši absolventi sa často stali programátormi, lekármi, učiteľmi a vedcami, ktorí si doteraz mohli prvýkrát vyskúšať prácu so spomínanými technológiami až na vysokej škole. Od tohto školského roka sa naša výučba na hodinách informatiky, biológie, chémie či matematike zefektívni a stane sa určite zaujímavejšia, príťažlivejšia a hlavne praktickejšia. Týmto spôsobom chceme zatraktívniť štúdium prírodovedných predmetov. Na našom projekte participuje zamestnanec VW Slovakia, vďaka ktorému sme sa ku grantu dostali a ktorý nám pri rozbiehaní našej novej techniky bude vo svojom voľnom čase nápomocný.  Touto cestou chceme vyjadriť veľkú vďaku nášmu garantovi, ako aj všetkým zamestnancom VW Slovakia a Nadácii Volkswagen Slovakia za ich angažovanosť a neúnavnú prácu pri podpore vzdelávacích projektov.

            Mgr. Katarína Valábková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Podpora mladých vedcov na gymnáziu .