• Úspechy žiakov v nemeckom jazyku
          • Úspechy žiakov v nemeckom jazyku

            19. 2. 2022

            Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do Olympiády v nemeckom jazyku, ktorá sa uskutočnila online formou. Keďže ide o postupovú súťaž, museli súťažiaci úspešne absolvovať jednotlivé kolá. Z 12 žiakov GVMS zapojených v školskom kole, postúpilo do okresného kola 19.1.2022 sedem žiakov. Do krajského kola (16.2.2022) sa prebojovalo 5 žiakov. Z tohto kola postupuje iba ten najlepší v kraji do celoštátneho kola, to podarilo Michalovi a Alešovi.

                      Takto vnímajú naši súťažiaci nemecký jazyk, jeho výučbu a možnosti jeho aplikácie:

            Aleš: Učenie cudzieho jazyka nesmierne obohacuje osobnosť človeka poznávaním inej kultúry, ale prináša aj mnohé benefity, ako sú cvičenie pamäte alebo trpezlivosť. Nemecký jazyk nie je tak populárny ako anglický, avšak jeho znalosť je vysoko cenená predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách, a tak sa stáva kľúčom k mnohým, či už pracovným alebo študijným príležitostiam, ktoré by bez znalosti nemčiny zostali nedosiahnuteľné. Toto štúdium je v niektorých fázach veľmi náročné, ale perspektíva výhod vždy pomáha prekonať aj tie najťažšie prekážky.

            Denis: Pre mňa je nemecký jazyk zaujímavý vtom, že bol svetovým jazykom už od stredoveku (aj keď v inej podobe) a nemá toľko výnimiek pri každom pravidle ako napr. angličtina. Človek nikdy nevie, kedy ho cesta životom dovedie do Nemecka, Švajčiarska alebo Rakúska, či už pracovne alebo rekreačne a bude sa potrebovať dorozumieť. Podľa môjho názoru je znalosť nemeckého jazyka pre Slováka o dosť využiteľnejšia ako napr. francúzskeho, nakoľko mnoho Slovákov pracuje alebo býva v Rakúsku.

            Michal: Nemecký jazyk je zaujímavý v tom, že vám dáva možnosť komunikácie s ľuďmi z iných krajín. Veľmi sa odlišuje od našej rodnej slovenčiny a prináša veľa nových pracovných a životných príležitostí. Mňa osobne motivuje pri učení sa tohoto jazyka jeho široké využitie v rôznych profesiách a keďže chcem v budúcnosti pracovať ako prekladateľ, tak sú jazyky pre mňa tým hodnotnejšie.

            Aďa: Nemecký jazyk je v našom regióne pomerne dôležitý, nielen preto, že susedíme s Rakúskom, ale aj preto, že je často využívaný v inštitúciách Európskej únie. Keďže budem na vysokej škole študovať medzinárodné vzťahy a medzinárodnú organizáciu, nemčina sa mi určite zíde. Okrem toho ma však štúdium jazykov veľmi baví, hovorím aj po španielsky a v budúcnosti by som rada pridala i iné jazyky. Samozrejme chcem ďalej zlepšovať aj svoju nemčinu a dúfam, že v budúcnosti v nej dosiahnem plynulosť.

            Rasťo: Síce som mal možnosť stráviť 5 rokov v Rakúsku, no vo Viedni som chodil do školy, kde nebol nemecký jazyk výlučne jediným vyučovacím jazykom. Ja som sa tam učil v slovenčine a češtine. Úroveň mojej nemčiny tomu aj zodpovedá a nie je vôbec perfektná, ale aj tak som sa s ňou dosť natrápil a venoval som jej veľa úsilia. Preto túto snahu nechcem zahodiť a snažím sa úroveň mojich znalostí a zručností v nemčine udržiavať a zlepšovať. 

            Pre niekoho to môže byť len fráza, ale podľa mňa asi niečo na tom je, že znalosť akéhokoľvek cudzieho jazyka zvyšuje príležitosti a možnosti, a to nielen pracovné a študijné...

            Šimon: Nemecký jazyk sa učím viac ako 4 roky. Od začiatku som mu bol naklonený, pretože vždy sa budem rád učiť veci a zručnosti, ktoré dokážem v živote využiť. Či už pri dohovorení sa s cudzincami alebo v budúcom zamestnaní. Vedieť rozprávať iným jazykom a postupne sa ho učiť je úplne iný pocit, ako sa naučiť učivo napríklad z biológie. Fakty ľahko zabudnem, no postupným zdokonaľovaním jazyka budem schopný ho bez ťažkostí využívať a nezabudnem ho. Povedal by som, že to je práve aj moja najväčšia motivácia do jeho učenia.

             

            Srdečne gratulujeme všetkým zúčastneným a v celoštátnom kole prajeme Alešovi a Michalovi veľa úspechov.

                                                                                             Z. Šupová

          • Školské kolo biologickej olympiády kat. C.

            16. 1. 2022

            Dňa 11.1.2022 sa online formou uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kat. C.

            Zúčastnilo sa ho 8 žiakov tercie a kvarty. Všetci zúčastnení žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi!

            Žiaci riešili úlohy, pri ktorých využili svoje vedomosti z hodín biológie, z návštev biologického krúžku, ale aj úlohy na čítanie s porozumením, čítanie z tabuliek a grafov.

            Víťazmi školského kola sa stali:

            1. Lukas Stanko (kvarta)
            2. Lenka Dúdiková (tercia)
            3. Aleš Gabriel (kvarta)

            Ďalší úspešní riešitelia: Ema Takáčová (kvarta), Andrea Póšová (tercia), Matúš Vagunda (kvarta), Tamara Grycová (kvarta), Teresa Trento (tercia).

            Ďakujeme našim žiakom, že sa zapojili do mimoškolskej aktivity. Lukas a Lenka postupujú do okresného kola.  Držíme palce, aby sa im aj v ďalších kolách podarilo získať status úspešného riešiteľa a krásne reprezentovať našu školu.

            M. Straková

          • Matúš svoju budúcnosť nenecháva na náhodu

            10. 1. 2022

            Študentské trénerské centrum je program pre stredoškolákov, ktorí sa chcú zdokonaľovať v oblasti informačných technológií a rozvíjať svoje soft skills (komunikácia, emocionálna inteligencia, podávanie spätnej väzby, prezentačné zručnosti, time management, tímová spolupráca ).
            Matúš Ondruška (Oktáva) sa v školskom roku 2020/2021 zapojil do tohto programu a teraz finišuje v jeho druhom trimestri.
            O tom ako sa mu darí, na čom práve pracuje a čo ho ešte čaká, napísal:

            "Oddýchnutí po letných prázdninách sme sa v septembri 2021 všetci študenti ŠTC vrátili ku svojim školským povinnostiam. No to nebolo jediné, čo pred nami stálo.
            Otvárali sa pred nami brány 2. trimestra programu. No a čo nás v ňom čakalo? Na začiatku trimestra si každý študent musel vybrať medzi 2 okruhmi,
            ktoré boli v ponuke, programovaním a IoT (Internet of Things). Ja som si vybral IoT. Zadanie znelo jasne: Vytvoriť IoT riešenie pomocou cloudových 
            služieb v Microsoft Azure, IoT zariadenia s obojsmernou komunikáciou a platformy Power BI.  
            Následne sme každý 2. týždeň absolvovali online webinár s našim lektorom a po webinári sme mali za úlohu absolvovať tréningy na platforme 
            Microsoft Learn. Tréning bol vždy zameraný na aktuálne preberanú službu (IoT Hub, Analytika, IoT Edge, ...).
            Každý študent si mohol vybrať, aké služby pre svoje zariadenia využije a taktiež si mohol vybrať spôsob implementácie 
            (Hardware - Arduino/Raspberry PI alebo Software - vlastný kód, ktorý by simuloval zariadenie/Raspberry PI simulátor).
            Ja som sa rozhodol pre zavlažovací systém. Môj projekt pozostával z HW zariadenia ESP8266 NodeMCU a 2 senzorov 
            (DHT11 pre vlhkosť a teplotu vzduchu a senzor vlhkosti pôdy). Na zber, spracovanie, uchovanie a analýzu dát som využil rôzne služby, ako napríklad:
            IoT Hub, Time Series Insights, Stream Analytics Jobs, Logic App atď.
            Princíp:
            1. Zariadenie pošle dáta do IoT Hubu
            2. Odtiaľ putujú near real-time dáta pomocou Stream Analytics Jobs do platformy Power BI (vizuály a databáza)
            3. Taktiež sa dáta uchovávajú pomocou služby Blob Storage -> Analýza v Time Series Insights
            4. Pomocou ďalších služieb ako Logic App, Service Bus a SMTP sa odošle používateľovi email, ktorý ho upozorní na potrebu zalievania

            Popri vytváraní nášho projektu sme absolvovali 2 webináre o učení, kde sme nadobudli veľa nových vedomostí.

            V tomto trimestri som sa toho naučil naozaj veľa a určite program ŠTC odporúčam každému študentoi, ktorého aspoň trochu zaujíma svet IT.
            Nás teraz čaká posledný trimester a po ňom záverečná obhajoba prác. Držte nám palce.

            Na záver by som chcel všetkým  popriať úspešný vstup do nového kalendárneho roka 2022, no najmä veľa zdravia a šťastia."

             

            viac  Študentskom trénerskom centre na https://stcmicrosoft.sk/

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

          • Marek Hába v súťaži Zenit v programovaní opäť víťazom

            10. 1. 2022

            Krajské kolo súťaže Zenit v programovaní sa konalo 25.11.2021 v čase od 9:00 do 13:00 online vo všetkých krajoch, v oboch kategóriách.
            Našu školu v súťaži reprezentovali v kategórii A, Marek Hába (Oktáva) a v kategórii B, Matej Kráľovič a Filip Stranovský (obaja žiaci Sexty).

            Marek Hába obhajil v rámci kraja minuloročné prvenstvo, umiestnil sa na 1. mieste a postupuje do Celoslovenského kola súťaže.

            Matej Kráľovič sa obsadil 3. miesto.

            viac o súťaži https://zenit.ksp.sk/

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, blahoželáme im k dosiahnutým výsledkom a Marekovi držime palce v Celoslovenskom kole súťaže!

            Karin Macháčová

          • Online školské kolo Pytagoriády

            10. 1. 2022

            V tomto školskom roku 2021/2022 bolo možné riešiť školské kolo matematickej súťaže Pytagoriádaonline. Dňa 09. 12. 2021, kedy sa konalo školské kolo súťaže, sme túto príležitosť využili a umožnili sme všetkým žiakom v príslušných kategóriách riešiť súťažné úlohy elektronicky.
            Skúsenosť žiakov s takouto formou overovania vedomostí je dôležitá a potrebná, nakoľko elektronické testovanie bude v budúcnosti jednou z foriem certifikovaného overovania vedomostí žiakov,  resp. maturitnej skúšky.  


            Úspešní riešitelia v jednotlivých kategóriách:

            kategória P6 (Prima):

            Sophie Hudeková

            Nina Scherhauferová

            Naďa Holbíková

            Filip Cesnek

            Barbora Zgurišová

            Michal Lošonský

             

            kategória P7 (Sekunda):

            Rastislav Tomajko

            Michaela Nagyová

             

            kategória P8 (Tercia):

            Marek Šimulčík

             

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť v súťaži a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme! 
            O postupe do okresného kola budeme úspešných riešiteľov súťaže včas informovať.

             

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

             

          • Internetová matematická olympiáda

            12. 12. 2021

            Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do 14. ročníka Internetovej matematickej olympiády, ktorá sa konala 30. novembra 2021. Organizátorom súťaže je Ústav matematiky FSI VUT v Brně.
            Je to súťaž tímov študentov z Česka a zo Slovenska, ktoré sú tvorené najviac 7 študentami, nemusia byť z rovnykých ročníkov. Študenti riešili 10. úloh, na ktoré mali stanovený čas 2 hodiny. Vyriešené úlohy tím prebežne odovzdával organizátorom do systému. Veľmi dôležitú úlohy v tejto súťaži zohrala aj spolupráca a kooperácia členov tímu.

            Tohtoročný súťažný tím zastupovali títo študenti: Filip Polák (4. A - kapitán tímu), Bibiana Vranková (3. A), Filip Stranovský (Sexta), Matej Kráľovič (Sexta), Šimon Urbánek (2. A), Denis Urbánek (2.A).

            Súťaže sa celkovo zúčastnilo 190. tímov, náš tím obsadil 113. miesto. Podrobnosti o súťaži si prečítate na https://matholymp.fme.vutbr.cz/

            Študentom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy v súťaži!

            Karin Macháčová, garant súťaže

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Internetová matematická olympiáda.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice

            9. 12. 2021

            Žiaci a zamestnanci Gymnázia Vojtecha Mihálika Sereď sa rozhodli zapojiť do štvrtého ročníka celoslovenskej zbierky “Koľko lásky.”

            Balíček  plný prekvapení je pre osamelých ľudí niekedy jediným darčekom, potešením v ich samote.

            V týždni od 26. 11. do 2. 12. 2021 sme pripravili darčeky pre domov sociálnych služieb so sídlom v našom meste. Balíčky obsahovali niečo sladké, niečo teplé, zábavné, voňavé, ale hlavne milý pozdrav k prichádzajúcim Vianociam, báseň či kresbu, ktoré zahrejú pri srdiečku. Naša zbierka sa stretla s veľkým záujmom a chuťou urobiť nezištnú radosť druhým, osamelým ľudom v náročnom období, ktoré nás sprevádza posledné roky.

                        Týmto by som sa chcela veľmi pekne poďakovať vsetkým žiakom, učiteľom, zamestnancom školy a aj rodičom, ktorí priložili ruku k dielu a spoločnými silami sme vyčarovali úsmev na tvárach obyvateľov Domova sociálnych služieb v Seredi.

             

                                                                                                          Mgr. Lenka Sopčáková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Koľko lásky.

        • Gymnázium Vojtecha Mihálika pomáha tuláčikom - zbierka pre OZ Tulák Sereď
          • Gymnázium Vojtecha Mihálika pomáha tuláčikom - zbierka pre OZ Tulák Sereď

            9. 12. 2021

            V tomto zimnom  a častokrát mrazivom období nie sme my ľudia sami, ktorí vonku trpia a hľadajú teplo domova. Sú aj takí – psíkovia, mačičky, zvieratká, ktoré niekto opustil alebo sa  stratili a skončili niekde na ulici. S trochou šťastia, po dlhých hodinách blúdenia nakoniec skončili v útulku, kde sa  o ne s láskou starajú dobrovoľníci, niekedy však na pokraji svojich síl, finančných a materiálnych možností.

                        Aby sme pomohli aj im, uskutočnili sme na našej škole zbierku teplých diek, plachiet či uterákov pre OZ Tulák Sereď. Takto sme aspoň čiastočne spríjemnili zimu aj týmto zabudnutým tvorom.

                        Zbierka sa stretla s veľkým ohlasom. Žiaci a zamestnanci gymnázia priniesli na prelome novembra a decembra množstvo pre nás už možno nepotrebných vecí, ktoré však dostali druhú šancu a pomôžu dobrovoľníkom v starostlivosti o štvornohých tulákov.

                        Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky.

                                                                                                                            Mgr. Lenka Sopčáková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Daruj teplo - zbierka pre OZ Tulák Sereď .

        • „My sme v koncentračných táboroch neplakali.“
          • „My sme v koncentračných táboroch neplakali.“

            8. 12. 2021

            V stredu 24. novembra 2021 sa na pôde Gymnázia Vojtecha Mihálika Sereď konala beseda s Naftali Fürstom,  ktorý zažil seredský pracovný tábor a ďalšie koncentračné tábory. Pán Fürst sa študentom gymnázia v  triedach prihováral online, za spoluprácu ďakujeme Múzeu holokaustu v Seredi. Z podujatia, ktoré u mnohých zarezonovalo, prinášame reportáž Evy Mančíkovej, študentky III.A triedy GVMS.

            NOE je projekt spolufinancovaný z programu EU Erasmus+. Som do neho zapojená aj ja a moji spolužiaci. Heslom projektu je „Nie extrémizmu – nezabudni na minulosť“ a dáva nám šancu aj vycestovať do zahraničia a spoznať iné kultúry. Často ale zabúdame, že veľkú časť histórie máme priamo vo svojom meste. A práve tú nám priblížil pán Naftali Fürst na diskusii o jeho ťažkej ceste druhou svetovou vojnou, ktorá začala u nás v Seredi.

            Koncentračný pracovný tábor v Seredi deportoval veľké množstvo Židov. Jedným z nich bol aj pán Fürst. Všetci v triede sme sa pousmiali, keď sme uvideli jeho usmievavú tvár. Neskôr sme sa zhodli, že hoci to bola diskusia o najsmutnejšej časti histórie nášho mesta, vďaka jeho prístupu a vyjadrovaniu to bola aj veľmi pozitívna skúsenosť.

            Študenti sa pýtali otázky a pán Fürst na ne odpovedal. Strávili sme spolu takmer dve vyučovacie hodiny 24. novembra.

            „Ja som bol v Seredi len v koncentráku, tak som rád, že som sa ocitol aj v triede,“ poznamenal pán Fürst na začiatok s úškrnom a nám spolu s jemným úsmevom prebehol aj mráz po chrbte.

            Naše mesto

            „Každých pár dní bol v Seredi transport. Vtedajší slovenský štát platil peniaze, aby zobrali a vyvraždili Židov, aby sa nemohli vrátiť. Platili 500 frankov na každého Žida, ktorého poslali na istú smrť. Vedeli, čo robia, vedeli kam ideme. Nie všetci Slováci boli takí, boli aj výnimoční, ľudia, čo nám pomáhali, mne aj mojej rodine. Poznám viacero hrdinov zo Slovenska, ktorí získali ocenenie Spravodlivý medzi národmi.“

            Neskôr sme v triede viedli diskusiu, ako by sme sa ako osoby nežidovského pôvodu zachovali my. Poskytli by sme úkryt? Jedlo? Pomohli by sme s útekom? Rozprávali sme sa aj o iných príbehoch druhej svetovej, ktoré poznáme, a v každom z nich sa vedel nájsť ochotný človek, ktorý prenasledovaným pomohol. Boli by sme aj my ako on, alebo by sme pozerali iba na vlastnú záchranu?

            Juraj (pôvodné meno pána Naftaliho Fürsta) si zo seredského tábora pamätá partiu mladých mužov – partizánov. Boli to chlapci v takom veku ako dnes moji spolužiaci. Boli pre neho vzorom. Chystali sa bojovať proti Nemcom a gardistickým Slovákom. Prednedávnom sa s jedným z nich v Seredi opäť stretol, keď seredský koncentračný tábor navštívila aj pani prezidentka. Tento bývalý člen hnutia Hashomer Hatzair má teraz 93 rokov.

            Juraj a jeho brat ale vyzerali ako Nežidia. Vystupovali pred gardistami a vedúcim seredského tábora Brunnerom ako polovične židovská rodina a to ich ochraňovalo. Museli ale, žiaľ, opustiť svoju babku, ktorá mala typické židovské črty. Pri takýchto konverzáciách sa nedalo zabrániť predstavám o tom, že sme to my a naše rodiny na ich mieste. Neskôr však na ich pôvod aj tak prišli.

            V triede nás prekvapilo, že pán Fürst chcel ostať na Slovensku aj napriek katastrofálnym podmienkam. „V Seredi sme síce trpeli, ale nebola tam šibenica, plynové komory, nevraždilo sa.“

            Viera

            Jedna žiačka sa pána Fürsta opýtala na jeho vzťah s vierou. Hoci sa narodil v židovskej rodine, jeho rodičia neboli veľmi pobožní. Nedodržiavali zvyky, nemodlili sa každý deň a jedli v tom čase typické československé jedlá. Aj pre mladých je veľmi typické, že nedodržiavajú všetky zvyklosti a tradície, ale aj tak majú stále vieru.

            „Bola jedna situácia, keď som ostal sám v zákope, hladný, uzimený, bez rodičov a rozhodol som sa, že začnem nadávať na Boha, a keď to začuje, tak dostanem trest. Myslel som, že sa niečo musí stať. Nič sa ale neudialo. V tej chvíli mi nikto nepomohol, ani pán Boh a vtedy stratil svoju všetku vieru.“

            Iné ako na dejáku, však?

            Na dejepise sme sa učili, že slovenský protižidovský kódex bol ešte krutejší ako norimberské zákony, ktoré prijali samotní nacisti. Pán Fürst vravel, že slovenský židovský kódex ich prenasledoval, ešte keď žili svoj bežný život. „Slováci prijali rasizmus sami. Tiso zobral na svoje plecia, aby sa vyriešil židovský problém. Vyriešiť židovský problém znamenalo vyhladiť Židov. Napríklad židovské deti nemohli ísť na univerzity a niektoré stredné školy, Židia nemohli ísť do kaviarne, museli odovzdať svoje šperky a veľa iného. Tak sa stalo, že Židia nemohli žiť normálny život. Potom prišli transporty.“

            „Ani to nebolo tak dávno, však?“ začujem za sebou cez prestávku. Druhá svetová vojna začala pred 82 rokmi. Vnímame to ako dávnu históriu z kníh a učebníc, pritom neubehlo ani storočie.

            Slepota

            „Zväčša boli ľudia pasívni. Videli, čo sa deje, ale nič neurobili. Keď človek mlčí, zlo vyhráva. Chcem vám povedať, že keď vidíte niečo zlé, tak nemlčte, ale pomôžte,“ takéto rady a poučenia dostávame celý život, ale v tento deň sme počuli, aký extrém môže nastať, keď sa ich nedržíme.

            „Ja nerozumiem, ako mohli byť napríklad nemeckí občania zmierení s tým, že niekde tak ľudia trpia a umierajú,“ vraví jedna moja spolužiačka.

            Ani sme neplakali

            „Ja som bol v koncentračných táboroch tri roky. Po tom všetkom sme sa s bratom rozprávali o tom, že sme neplakali. Psychológovia hovoria, že deti plačú, lebo majú komu plakať. My sme ale vedeli, že nám to nepomôže, tak sme celý čas neuronili ani slzu,“ vraví pán Fürst.

            „Ja by som asi neustále len plakala,“ poviem sestre.

            „Po čase by si nevládala nič – ani plakať,“ zašepká naspäť, zatiaľ čo sa pána Fürsta pýtajú na ďalšiu otázku.

            Potom

            Vždy sme počuli veľa o tom, aké útrapy a hrôzy čakali na deportovaných Židov v koncentračných táboroch. Pán Fürst nám porozprával aj o šťastí, ktoré zažil po oslobodení, aj o výzvach, ktoré ho pri začleňovaní do života čakali.

            Pre nás nepredstaviteľné šťastie zažil pán Fürst, keď sa po vojne dozvedel, že jeho mamu, brata aj otca sa podarilo oslobodiť. Sú jedinou slovenskou rodinou, ktorej sa celej podarilo vrátiť.

            „Po vojne sme dúfali, že život bude ako pred ňou, bude demokracia, sloboda, cestovanie. Veľa ľudí nám chcelo pomôcť. Mňa prijali aj na školu na Slovensku, učil som sa fotografiu, to som mal veľmi rád. Celá moja rodina sa dostala do pomerne dobrého stavu.“

            Po štyroch rokoch ale začala na Slovensku nová éra. Prišiel komunizmus a opäť začali ťažkosti pre celé Slovensko a aj pre Židov. Pán Fürst a jeho rodina videli, že opäť začína prenasledovanie, a tak sa rozhodli opustiť Slovensko a pomôcť vybudovať židovský štát v Izraeli.

            „Je také smutné, že aj keď prežil a začlenil sa do života na Slovensku, tak potom musel odísť,“ povedala počas nasledujúcej diskusie v triede jedna moja spolužiačka. Všetci sme ticho prikývli.

            On poďakoval nám

            Pán Fürst sa na život díva pozitívne: „Ja som sa dožil pekného veku, mám jednu dcéru, štyri vnúčatá a tri pravnúčatá. Teraz som na dôchodku, mám čas sa s vami rozprávať,“ všetci sme sa pousmiali, „snažím sa byť optimistický a myslím, že je veľmi dôležité stále sa o holokauste rozprávať a počúvať preživších.“

            „Je dôležité sa učiť, rozširovať vaše vedomosti. Je skvelé, že máte tú možnosť aj že ste ochotní ma počúvať. A za to vám veľmi pekne ďakujem,“ povedal a s úsmevom na tvári sa s nami rozlúčil.

            Pán Fürst bol o päť rokov mladší ako my, keď prežíval hrôzy holokaustu, o ktorých sa my len učíme. Podľa mňa sme cítili po diskusii veľkú vďaku za dobu, do ktorej sme sa narodili.

             

                                                                                                                                             Eva Mančíková

                                                                                                                                         žiačka 3.A triedy

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s Naftali Fürstom.

        • Odľahčujme svoj odpad
          • Odľahčujme svoj odpad

            3. 12. 2021

            Opäť nastal čas, aby sme vyzbierali vami doma nahromadený papier a odovzdali ho na recykláciu. Obdobie zberu prebehlo v novembri a bolo predĺžené z 1 týždňa na 2, aby mohli prispieť svojím podielom aj žiaci, ktorí sa ocitli na dištančnom vzdelávaní. Tentokrát sa zapojilo 10 tried a vyzbieralo sa 2581,90 kg papiera. Víťazom sa stala trieda príma, ktorá si svoje prvenstvo zaslúžila veľkým náskokom pre ostatnými. Srdečne im a ich rodičom blahoželáme a po ich opätovnom návrate do školy ich čaká víťazná torta.

            Ak je  niekto, kto sa ešte do nášho zberu nezapojil, radi mu objasníme, čo všetko doň zahrnúť. Zberáme noviny, časopisy, kancelársky papier, zošity, reklamné plagáty, kartóny, katalógy, pohľadnice, papierové tašky, papierové obaly.  Vedeli ste, že papier tvorí približne 14% hmotnosti množstva komunálneho odpadu? Odľahčite svoj odpad a začnite si robiť zásobu na náš najbližší zber, ktorý bude v júni.

            Ďakujeme všetkým zapojeným a veríme, že sa v tak jednoduchej a užitočnej veci, ako je triedenie a zber papiera, spolu postaráme o ochranu nášho životného prostredia.

             

            Mgr. Ľubica Štefáková, zástupkyňa školy

             

        • Týždeň vedy a techniky na GVMS.
          • Týždeň vedy a techniky na GVMS.

            15. 11. 2021

            Počas Týždňa vedy a techniky na našom Gymnáziu každoročne organizujeme sprievodné podujatia. Ani tento rok sme tradíciu neporušili. Napriek nepriaznivej  pandemickej situácii sa nám podarilo zorganizovať prednášky s vysokou účasťou našich súčasných aj bývalých študentov tak, že sme sa presunuli do online priestoru. Veľmi nás potešila účasť kolegov aj žiakov zo seredských základných škôl. 

            Pozvanie prednášať prijali naši bývalí študenti, dnes doktorandi a vedeckí pracovníci.

            Týždeň vedy a techniky sme otvorili prednáškou Mgr. Natálie Forgáčovej: „Cirkulujúca DNA - čo všetko nám môže prezradiť?". Natália nás sprevádzala svetom rôznych typov cirkulujúcich DNA a poukazovala na spojitosť ich zvýšených hladín s rôznymi ochoreniami. Držíme palce, aby sa jej tímu podarilo pripraviť neinvazívny test významne uľahčujúci diagnostiku rakoviny hrubého čreva,  ktorý v súčasnosti vyvíjajú v laboratóriu Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.

            Prednáška Ing. Davida Scherhaufera na tému: "Chémia antibiotík - Z jedovatých jazier k záchrane života", bola na jednej strane veľmi zaujímavou sumarizáciou doterajších poznatkov o mechanizme účinkov makrolidových antibiotík na molekulárnej úrovni, na druhej strane poukázala na možné prístupy a motiváciu k syntéze konkrétnych nových derivátov. Čerešničkou na torte boli úplne „čerstvé“ snímky dokumentujúce fluorescenčné značenie novosyntetizovaných molekúl zamerané na štúdium ich metabolizmu v baktériách. David ich vytvoril počas tohto týždňa v laboratóriách Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave a Saneca Pharmaceuticals a. s. v Hlohovci.

            Dúfam, že Davidovo nadšenie pre organickú syntézu zapálilo svetielko túžby po vedeckej kariére aspoň v jednom účastníkovi prednášky.

            Je úžasné z pozície učiteľa sledovať, kam sa posunuli jeho žiaci. Pocit, že vedecké prednášky dokážeme dlhodobo zabezpečovať z radov našich bývalých študentov, je neuveriteľne povzbudzujúci a motivujúci. Dokazuje, že aj naše malé Gymnázium môže vychovať študentov, ktorí sa neskôr dokážu presadiť na poli slovenskej a dokonca aj celosvetovej vedy.

            Verím, že sa nám vďaka týmto prednáškam podarilo popularizovať vedu, prezentovať zaujímavé poznatky, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín aj informovať verejnosť o najnovších poznatkoch vedy a techniky.

            Ďakujeme všetkým účastníkom, že si našli čas pre vedu.

            M. Straková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album TVT na GVMS.

        • Úspešní riešitelia informatickej súťaže iBobor
          • Úspešní riešitelia informatickej súťaže iBobor

            12. 11. 2021

            V dňoch 08. 11. - 11. 11. 2021 sa žiaci nášho gymnázia zapojili do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Celkovo sa súťaze zúčastnilo v kategórii Benjamín (Prima, Sekunda) 10 žiakov, v kategórii Kadet (Tercia, Kvarta) 16 žiakov, v kategórii Junior (Kvinta, Sexta, 2.A) 12 žiakov a v kategórii Senior (3.A, 4.A, OKtáva) 9 žiakov.

            Úspešní riešitelia


            kategória Benjamín / dosiahnutý percentil

            Vanesa Vácziová   Príma         93,89

            Filip Görög             Sekunda    87,67

            Filip Cesnek           Príma         80,2

            kategória Kadet / dosiahnutý percentil

            Ema Borkovičová     Kvarta       99,73

            Ivana Javorová        Tercia        95,84

            Lukáš Javor             Tercia        94,96

            Teresa Trento          Tercia        94,96   

            Aleš Gabriel             Kvarta       93,95   

            Lukas Stanko           Kvarta       92,85

            Marek Šimulčík        Tercia        81,83

            kategória Junior / dosiahnutý percentil

            Lukáš Gála               II.A           99,32

            Peter Michal             Sexta       98,3

            Karol Kilian               Sexta       94,85

            Filip Stranovský        Sexta       94,85

            Adriana Skutilová     Sexta       94,85

            Matej Královič          Sexta       93,9

            kategória Senior / dosiahnutý percentil

            Marek Hába             Oktáva     94,53

            Filip Polák                 IV.A         92,04

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť v súťaži a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

            Karin Macháčová

             

             

        • Erasmus+ NOE už aj prezenčne!
          • Erasmus+ NOE už aj prezenčne!

            1. 11. 2021

            Náš projekt v rámci Erasmus+, ktorý sa volá NOE, pokračuje vo svojej ďalšej, veľmi príjemnej fáze. Po mnohých online konferenciách a rôznych aktivitách, o ktorých sme na našej stránke už písali, sa prehupol do svojej prezenčnej formy. Tých, ktorých sme mohli doteraz vidieť iba cez kamery online streamovania, sme mali možnosť stretnúť naživo a prežiť s nimi zopár pekných jesenných dní.

            Išlo o prvé pracovné stretnutie pedagógov zapojených strán. Na Slovensko pricestovali 11.10. 2021 dvojice kolegov zo sicílskeho Leonforte, španielskej Malagy, portugalského Caldas da Rainha. Alžbeta Tabačková, koordinátorka projektu NOE, v spolupráci s projektovým tímom GVMS pripravila pracovný harmonogram, ktorý sa samozrejme nezaobišiel ani bez reprezentatívnych stretnutí – privítania riaditeľkou našej školy, viceprimátorom mesta, prehliadky gymnázia a návštevy tried.

            Bolo zaujímavé sledovať temperament kolegov z južných častí Európy pri plánovaní študentských mobilít, ktoré nás v blízkej dobe čakajú. Našich študentov bude v marci hostiť ostrov Sicília. Charizmatický kolega Dario mal napríklad veľkú starosť aj o to, aby ho vo februári ako hostiteľa nesklamalo počasie – všetky krajiny totiž ležia v subtropickom pásme a teploty okolo 15 stupňov, ktoré sme my považovali za príjemné, prežívali ako katastrofálnu zimu. Šťastlivci! Aj keď nádherné žiarivé farby slovenskej jesene zasa v stálozelenej vegetácii prímorských krajín len tak ľahko neuvidia...

            Našťastie, počas ďalšieho programu v Seredi (návšteva spoločnosti Hubert J.E.) a v Bratislave (prehliadka hlavného mesta a pracovný obed, neformálne stretnutia) sa postupne otepľovalo a aj rozhovory sa stávali srdečnejšími. Ako kolegovia sme si vymieňali skúsenosti z podobných projektov, plánovali aktivity so študentmi, ktoré majú byť všetky zamerané na boj proti extrémizmu (výborný zážitkový workshop s Post bellum v Múzeu holokaustu). Ten sa, žiaľ, šíri nielen na Slovensku, ale celou Európou.

            Veríme, že príjemná atmosféra pracovného stretnutia sa ešte znásobí počas celého budúceho roka a umocní sa prítomnosťou študentov, ktorí vycestujú na svoje mobility do Talianska, Portugalska a Španielska. A nebude to len o atmosfére, ale aj o bohatom programe plnom workshopov, návštev pamätných miest, prednášok, ktoré majú všetky jeden cieľ – aby sa extrémizmus, neznášanlivosť, hoaxy a predsudky v Európe už tak ľahko nešírili, naopak, aby sme sa stali bližšími tak, že sa navzájom lepšie spoznáme.

                                                                                                                                           projektový tím GVMS

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ NOE október 2021 - stretnutie pedagógov zúčastnených strán .

            V dňoch 11.-15. októbra 2021 sa konalo projektové stretnutie pedagógov z Talianska, Španielska, Portugalska, Slovenska, aby pripravili program budúcich študentských mobilít projektu Erasmus+ NOE.

        • Ema na legendárnych kubínskych doskách
          • Ema na legendárnych kubínskych doskách

            1. 11. 2021

            Ema Mančíková z III.A reprezentovala našu školu na 67. ročníku Hviezdoslavovho Kubína, najprestížnejšej a najstaršej súťaži v umeleckom prednese poézie a prózy. Po rokoch malo aj naše gymnázium zastúpenie v celoslovenskom finále súťaže. Na doskách dolnokubínskej divadelnej sály, kde začínali mnohí dnes známi herci a moderátori, sa 30.10. predstavila s ukážkou od súčasnej autorky Rupi Kaur z knihy Mlieko a med.

            Ema v naozaj silnej konkurencii najlepších recitátorov Slovenska obsadila strieborné pásmo, ktoré značí 4.-5. miesto vo finálovom kole, čo považujeme za jej veľmi úspešnú kubínsku premiéru.

            Sme na jej výkon právom hrdí – na javisku stelesnila kontrast medzi suverénnou emancipovanou ženou a ženou ako bytosťou, ktorú napriek tomu trápia aj zranenia a bolesť. Porota vysoko hodnotila Emin talent, celkový zjav v súvislosti s prednášanou témou i jej aktuálnosť. Na rozborovom seminári Eme poskytli aj zopár cenných rád a odporúčaní, ktorými sa pri príprave na nasledujúci ročník budeme určite riadiť.

            Tak nech sa Emke a aj ďalším recitátorom v budúcom ročníku darí a nech sa o rok opäť vydáme do Kubína. Baťko Hviezdoslav tam na nás čaká...

                                                                                                                             Mgr. Katarína Valábková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ema Mančíková na celoslovenskom finále Hviezdoslavovho Kubína .

            V dňoch 29.10.-30.10. reprezentovala Ema Mančíková našu školu na prestížnej súťaží v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín na doskách divadelnej sály v Dolnom Kubíne. Získala strieborné pásmo v IV. kategórii poézie.

        • Historicko-jazyková vychádzka
          • Historicko-jazyková vychádzka

            26. 10. 2021

            Dňa 25.10 a 26.10 sme uskutočnili historicko – jazykovú vychádzku. Zúčastnili sa jej Mgr. Ingeborg Nichtová a Mgr. Marianna Krčmáriková spolu so žiakmi tried  príma a 4.A.
            Od budovy našej školy sme sa vybrali ku kostolu, kde bola pútavá prezentácia žiakov 4.A triedy v anglickom a nemeckom jazyku o histórii nášho barokového kostola, zvonoch na kostolnej veži a ich význame pre mesto. Nasledoval presun k novej soche legionára, ktorú sme si však  pozreli len z diaľky. Po príchode na  Námestie slobody sme sa oboznámili s  históriou dobytčích trhov,  s významom Českej cesty a  obchodovaním so soľou. Odtiaľ sme sa vydali do parku. Za pekného jesenného počasia sme si vypočuli prezentácie žiakov prímy a 4.A o histórii parku a kaštieľa v nemeckom jazyku. Samozrejme žiaci 4.A dokázali odprezentovať históriu Vodného hradu po anglicky a nemecky.  Bolo fajn prechádzať sa našim mestom a rozprávať sa  v cudzích jazykoch.  

            Mgr. Marianna Krčmáriková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Historicko-jazyková vychádzka.

        • Maľuj ako neandertálec
          • Maľuj ako neandertálec

            26. 10. 2021

            Už skoro sto rokov ľudia so záujmom pozerajú na nádherné maľby v jaskyniach Španielska alebo Francúzska. Obrazy zvierat nájdené na stenách jaskýň ako Lascaux alebo Altamira fascinujú aj naše deti, ktoré si tiež chceli vyskúšať, ako praveký človek pred niekoľkými tisíckami rokov zdobil steny svojich príbytkov.

            Po hodinách dejín doby kamennej, počas ktorých sme nahliadli aj do duchovného života jeho obyvateľov, sa naši primáni na hodinách výtvarnej výchovy  pokúsili namaľovať obrazy na nepravidelnej ploche podobnej povrchu jaskyne.  Z obrazov si vytvorili malú výstavku svojich výtvorov, ktoré zakryli neveľkým “skalným previsom” nad maľbami, aby vytvorili aspoň malú pripomienku pravekej jaskyne.

            Mgr. Ingeborg Nichtová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Maľuj ako neandertálec.