• Gymnazisti v Bratislave!
          • Gymnazisti v Bratislave!

            12. 11. 2023

            V rámci občianskeho vzdelávania zavítali naši študenti 3. ročníka a septimy na exkurziu do Bratislavy. Ciele boli dva – prehliadka NR SR a zážitkový workshop historického centra mesta. V NR SR  sa nás ujal absolvent nášho gymnázia, v súčasnosti poslanec NR SR – Marián Viskupič. V tamojšej kinosále nás poinformoval o práci poslancov, vysvetlil nám proces tvorby zákonov, ochotne odpovedal na zvedavé otázky našich študentov a potom nás povodil po útrobách parlamentu, kam často nemôžu vkročiť ani novinári...

            Sotva sme vyšli z NR SR, vhupli sme do 2. časti našej exkurzie. Bol ním workshop s názvom Občianska odvaha v Bratislave. Začínal pri Bratislavskom hrade a končil pri Redute. Študenti sa zoznámili s osudmi napr. architekta, športovca, lekára, aktivistky, kňaza, ktorým je možno v uliciach venovaná iba malá plaketka alebo pamätná tabuľa, ale spájala ich myšlienka celého nášho putovania po Bratislave a síce: „Ak máš pocit, že si v nejakom postoji sám, nájdi si niekoho, kto zdieľa podobný názor ako ty, a bojujte za správnu vec spoločne. V jednote je totiž sila.“

            No a nakoniec nám ostalo ešte chvíľku času na čaj v Eurovei pri obdivovaní novej sochy od Viktora Freša s názvom Octahedral Body, ktorá je geometrickou sústavou atómov voľne levitujúcich okolo centrálneho atómu a pamätníkov pripomínajúcich výročie vzniku 1. ČSR – sochy Milana Rastislava Štefánika a sochu leva.

            Mgr. Martin Cesnek

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Bratislave.

          • TVT nás zaviedol do Hubertu J.E...

            9. 11. 2023

            Opäť po troch rokoch sme sa 7. 11. 2023 vybrali so študentami prírodovedného bloku 4.ročníka na exkurziu do svetoznámeho vinárskeho závodu Hubertu J.E. , ktorý má 200 ročnú tradíciu.

            Veľmi milo nás tam privítal pán inžinier Ďuriš a porozprával nám aj niečo z histórie Hubertu, ale aj o technológii výroby tichých, šumivých vín, sektov a destilátov.

            Rôzne spôsoby výroby študentov zaujali, popozerali si výrobné haly, plniace linky a najzaujímavejšie bolo chemické laboratórium, kde nám vysvetlili v čom spočíva ich práca a poukazovali nám moderné prístroje, ktoré používajú.

            Prednáška bola pre študentov obohacujúca, lebo si tak mohli naučené vedomosti pozrieť ako sa uplatňujú v praxi. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

             

            RNDr. Iveta Černá

        • Projekt Záložka do knihy spája školy
          • Projekt Záložka do knihy spája školy

            7. 11. 2023

            Október, ako mesiac školských knižníc, priniesol originálne podujatie a motiváciu k čítaniu presahujúce hranice Slovenska - česko-slovenský projekt Záložka do knihy, ktorá spája školy: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. 

            Cieľom projektu bolo nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci z Českej republiky vytvorili záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnili tému česko-slovenského projektu a vymenili si ju so žiakmi z pridelenej partnerskej školy zo Slovenskej republiky.

            My sme prijali pozvanie k spolupráci na tomto projekte od našich partnerov z Tišnova a vytvorené záložky sme si vymenili na partnerskom stretnutí priamo na pôde gymnázia Tišnov. Pri výmene záložiek sme zapojili žiakov do krátkej čitateľskej ukážky z knihy Malý princ - žiaci z Tišnova a zo Serede prečítali úryvok z českého a slovenského vydania knihy, najskôr v češtine a slovenčine, potom prišiel čitateľský oriešok - žiak z Tišnova prečítal úryvok z knihy slovenského vydania  a žiak zo Serede prečítal z knihy českého vydania. Bolo to milé a úsmevné, niektoré slová čitateľov potrápili :)

            Do projektu sa z našej školy zapojili žiaci tried Prima a Sekunda. Záložky žiaci vytvárali doma, ale žiaci Primy aj na hodine výtvarnej výchovy.

            Knihy, ktoré najviac rezonovali, boli Staré grécke báje, Malý princ, báseň Ján Botto: Kukučka, Samo Chalupka: Turčín Poničan, Ľudmila Podjavorinská: Čakanka, ľudová pieseň Kačička divoká, Mesto duchov od Victorie Schwab, Totálne šialený týždeň - Utorok od Evy Amores, Anča z pomaranča a Záchrana ranča od Kataríny Škorupovej. 

            Čitateľské aktivity sme zatiaľ nerobili, ale celý rok máme tzv. čitateľskú výzvu, ktorú vyhodnotíme v marci, v rámci mesiaca knihy.

            Literárnu časť projektu zastrešovala pani učiteľka Mgr. Katarína Valábková, na hodinách Výtvarnej výchovy žiakov viedol pán učiteľ RNDr. Jozef Lenčéš.

            Ďakujeme našim partnerom za príležitosť  a spoluprácu na projekte a veríme, že opäť o rok podnietime našich žiakov k čítaniu a objavovaniu nových literárnych diel spojenú s tvorbou záložiek do kníh.

            Karin Macháčová, koordinátor projektu

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložka do knihy spája školy.

        • Imatrikulácie 2023
          • Imatrikulácie 2023

            5. 11. 2023

            Tradícia prijímania nových študentov do tzv. cechu študentského býva súčasťou školského roka na každej strednej škole.  Aj naši prváci a primáni sa dočkali tejto chvíle. Imatrikulácie v réžii študentov oktávy a 4.A sa konali 27.októbra v školskej  telocvični, kde sa v atmosfére Halloweenu predviedli organizátori i žiaci 1.A a prímy v maskách. Jednotlivci, ale aj skupinky nových triednych kolektívov plnili humorné i trochu problematické  úlohy, kde mohli prejaviť svoju kreativitu, šikovnosť a spolupatričnosť. Prítomní diváci mohli vidieť ich tímového ducha, zmysel pre humor, či vlastnú priebojnosť. Obe triedy, primáni i prváci, s nadšením získavali body za splnenie úlohy od zamaskovanej poroty pre svoj triedny tím a  obstáli v súťažiach na výbornú. Po poslednej disciplíne a zrátaní bodov zvíťazili naši najmladší študenti – primáni, ktorí sa tešili z výhry nad staršími spolužiakmi, a samozrejme aj zo sladkej cukríkovej odmeny. V závere slávnosti museli imatrikulovaní žiaci odrecitovať prísahu vernosti a poslušnosti našej škole a porota ocenila najkrajšiu masku, ktorú predviedli dievčatá z 1.A. Veríme, že si všetci prítomní študenti i učitelia odniesli z tohtoročnej imatrikulačnej slávnosti  len pekné spomienky.

             

            Bohdana Renáčová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácie 2023.

        • Exkurzia Energoland Mochovce a Nitriansky hrad
          • Exkurzia Energoland Mochovce a Nitriansky hrad

            2. 11. 2023

            Dňa 02. novembra 2023 sa žiaci tried Kvinta a 1.A zúčastnili exkurzie, ktorej cieľmi boli návšteva vedecko-zábavného strediska Energoland Mohcovce a Nitrianskeho hradu.
            V rámci Týždňa vedy a techniky exkurziu  absolvovali aj žiaci technického a ekonomického modulu tried Septima a 3.A.

            V Energolande je 40 interaktívnych sekcií, ktorými sme boli sprevádzaní spolu s odborným výkladom sprievodkyňou. Žiaci si mohli vyskúšať a vidieť ako veci fungujú, čo je dôležitou súčasťou tejto expozície. Návšteva Energolandu ponúka učenie sa zažitkom, doslova.

            Nahliadnuť na všetky expozície si môžete TU

            Ďalšou zastávkou bol Nitriansky hrad - spolu so sprievodkyňou sme si pozreli Katedrálu svätého Emeráma. Chrám pozostáva z troch stavieb rozličného veku, románskej kaplnky, horného a spodného kostola. Zaujímavosťou boli aj Diecézne múzeum a výstup na vežu.

            Karin Macháčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Energoland Mochovce a Nitriansky hrad.

          • Spoločné stretnutie žiakov tercie s rodičmi

            1. 11. 2023

            Trieda tercia dňa 26.10. 2023 pripravila veselé podujatie, ktoré spestrili tekvicové dielne, vedomostný kvíz a nechýbal ani náš maskot psík Elis, ktorý nám predviedol tanečné kreácie  so svojou majiteľkou Nelkou Satinovou. Rodičia spolu s deťmi vyrezávali tekvice. Jednotlivé družstvá zložené z jedného rodiča a dvoch žiakov museli absolvovať  kvíz, pri ktorom sa zapotili otázkami z chémie, zdravovedy, fyziky, dejepisu či nemčiny.  Barborka Zgurišová svojím spevom spríjemnila chvíle čakania na rozhodnutie poroty. Víťazné družstvo získalo tortu, s ktorou sa však podelilo s ostatnými. Pri dobrej zábave, koláčoch a chlebíčkoch nám nič nechýbalo a pocit radosti sme preniesli aj na rodičov. Už sa tešíme na ďalšie triedne stretnutie. Nakoniec posúďte sami, vyrezané tekvice aj s označením umiestnenia si môžete pozrieť vo vstupnej chodbe našej školy.

                                                                                                                        Mgr. Marianna Krčmáriková

        • Pohovorme si o dejepise po nemecky
          • Pohovorme si o dejepise po nemecky

            23. 10. 2023

            Dejiny Slovenska sú neoddeliteľne spojené s dejinami Rakúskych zemí. MáriaTerézia a Jozef II. jedni z najznámejších panovníkov, o ktorých sa žiaci učia. Aj preto bola návšteva zámku  Schlosshof  prvá na zozname historických pamiatok, ktoré sme chceli navštíviť. A boli sme naozaj unesení.  

            Nádherné terasové záhrady, obrovský statok s množstvom zvierat, bludiská a odpočinkové zóny, nadchnú milovníkov nielen histórie, ale aj flóry a fauny. Žiaci si užili rozprávanie o živote ľudí v baroku, prezreli si podzemie a nádhernú výstavu s pokladmi cisárskej slávnostnej tabule.  

            Na ceste späť sme si pripomenuli obdobie slávy slovanských bojovníkov na devínskom hradisku.  

            Po návrate si študenti otestovali svoje novonadobudnuté vedomosti z histórie v nemčine.  

             Mgr. Ingeborg Nichtová 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Schlosshof, Devín.

          • V školskom kole súťaže Zenit v programovaní všetci úspešní

            22. 10. 2023

            Dňa 17. októbra 2023 sa naši žiaci zúčastnili školského kola súťaže Zenit v programovaní, všetci boli úspešní riešitelia a postupujú do krajského kola. 

            Našu školu v školskom kole reprezentovali žiaci:
             

            v kategórii  B

            Max Gerhát, Sexta, 1. miesto

             

            v kategórii A

            Filip Starnovský, Oktáva, 1. miesto

            Martin Klementis, Septima, 2. miesto

            Matej Kráľovič, Oktáva, 3. miesto

             

            Všetkým chlapcom k úspechu blahoželám a želám im aj v krajskom kole dosiahnuť želanú métu!

            Bližšie o súťaži:

            ZENIT v programovaní je postupová súťaž, v ktorej žiaci programujú riešenia algoritmických úloh. Súťaž riešia žiaci jednotlivo a riešenia sú ohodnotené automatickým testovacím systémom.

            Čo žiaci získajú

            Logické a analytické myslenie: schopnosť logicky a racionálne uvažovať, systematicky analyzovať informácie, vyvodzovať závery, identifikovať nedostatky v argumentoch alebo procesoch. 
            Algoritmické myslenie a riešenie problémov: schopnosť hodnotiť informácie, identifikovať problémy, rozložiť ich na menšie časti, analyzovať a identifikovať vzorce a pravidlá, navrhovať a implementovať algoritmy a vyhodnocovať ich výkon.

            Pre koho je súťaž

            Súťaž je určená pre žiakov stredných škôl s dlhoročným záujmom a pokročilejšími programovacími schopnosťami, ktorí sa v budúcnosti stanú odborníkmi na informačno komunikačné technológie a programovanie.

            Viac informácií na stránke organizátora: siov.sk/sutaze/zenit

             

            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

        • Jesenná návšteva partnerov v Tišnove
          • Jesenná návšteva partnerov v Tišnove

            21. 10. 2023

            Opäť po roku sme v dňoch 19. - 20. októbra 2023 navštívili našich partnerov z Gymnázia Tišnov.
            Pripravili pre nás bohatý program, ktorý začal vo štvrtok prehliadkou Brna - Stará radnica, Zelný trh, socha Jošta Lucemburského, Brněnská fontána, spolu so sprievodkyňou sme si pozreli katedrálu sv. Petra a Pavla a Diecéznu galériu. Hostitelia nás pozvali na výborný obed, kde sme si pochutnali na vyprážanom syre so zemiakmi alebo kuracej pečienke s ryžou. 

            V piatok v škole - na úvod nás pobavilo veselé video - scénka Vyšetrovanie straty triednej knihy z hry od Jára Cimermana (protagonisti to zahrali na jedničku), prečítali sme úryvky z knihy Malý princ po česky aj po slovensky (z českého a slovenského vydania), žiaci nás previedli školou a stretli sme sa s pani riaditeľkou PhDr. Barborou Holubovou. Na záver nášho stretnutia sme navštívili malý súkromný pivovar v Predklášteří.

            Všetko bolo skvele pripravené, bolo nám veselo a príjemne. Zo stretnutia sme si odniesli veľa nových a zaujímavých zážitkov.
            Neplánovaným zážitkom bola naša cesta vlakom späť na Slovensko, keď na lokomotívu vlakovej súpravy padol strom a vlak tak mal zdržanie 3,5 hodiny. Našťastie sa nikomu nič nestalo a my sme to prijali ako malé dobrodružstvo.

            Ďakujeme partnerom za prijatie a pohostinnosť a tešíme sa na ďalšie spoločné aktivity.

            Ďakujeme Rodičovskému združeniu za finančný príspevok projektu.

             

            Ako spomínajú na stretnutie naši žiaci?

            Fili Görög: Návšteva našich priateľov z Tišňova a okolia bola žiaľ krátka, ale aj tak plná úžasných zážitkov. Akonáhle sme tam prišli, uvítali nás v plnej paráde. Prehliadka Brna, ochutnávka českého smažáku, túra po katedre sv. Petra a Pavla, individuálny program a program v škole + pivovar... To všetko sa dá stihnúť za 20 hodín. Veľmi som si to užil, bavil som sa a bolo nám všetkým ľúto odchádzať.

            Vanessa Hudáková: Pobyt v Tišnove sa nám veľmi páčil aj vzhľadom na mnohé a mnohé vlakové komplikácie. Nazvali by sme to však zážitkom. Do Tišnova sme šli s chuťou získať nové skúsenosti, spoznať nové pamiatky a hlavne opäť sa stretnúť s našimi kamarátmi z Česka. Veľmi sme si tento čas užili a máme veľa zážitkov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

             

            Karin Macháčová, koordinátor spolupráce s Gymnáziom Tišnov

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Na návšteve v Tišnove.

        • Erasmusdays 2023
          • Erasmusdays 2023

            19. 10. 2023

            Dňa 11.10.2023 sme mali na gymnáziu naše už tradičné dni, ktoré slávime spoločne so stovkami európskych škôl – Erasmusdays. Ich cieľom je zvýšiť povedomie o tomto peknom projekte, zdieľať študentské skúsenosti s ním a informovať aj o jeho budúcnosti na GVMS, ktoré nedávno získalo akreditáciu Erasmus+.  

            Oslava Erasmusdays sa niesla v slávnostnej atmosfére – zároveň sme oslávili aj sedemdesiatku našej školy, ktorá v programe Erasmus+ otvorila svoju novú a jedinečnú kapitolu. Na dvoch projektoch programu sa zatiaľ zúčastnilo 38 žiakov a získali medzinárodné skúsenosti a priateľstvá s mladými z Portugalska, Španielska, Talianska a Severného Macedónska.  

            Na úvod tohto veselého dňa sa do veľkej telocvične preniesla „obývačka“ a na  jej pohovky si sadli naši erasmáci, ktorí spolu s koordinátorkou Erasmu+  na našej škole p.p. Tabačkovou hovorili o svojich skúsenostiach z mobilít, potom sme navštevovali stanovištia, kde sme sa napríklad mohli naučiť pár slov v islandčine, ukrajinčine, maďarčine, taliančine a vyskúšať si azbuku alebo naaranžovať a odfotiť svoje verzie slávnych obrazov...  

            Naše skúsenosti s týmto programom si nenechávame len pre seba, ale snažíme sa ich ponúkať apropagovať program Erasmus+  v regióne – napríklad nedávno aj v základnej škole vSládkovičove. 

            Erasmus+ na našej škole nekončí – máme akreditáciu a v jej rámci pokračujeme v tomto školskom roku projektom na podporu nemčiny s Nemeckom a Talianskom a už sa tešíme na nové európske skúsenosti ďalších ročníkov našich „erasmákov“. 

            Mgr. Katarína Valábková 

             

        • Sedemdesiat rokov GVMS sme oslávili festivalom zábavy
          • Sedemdesiat rokov GVMS sme oslávili festivalom zábavy

            18. 10. 2023

            Od roku 1953, keď sa začína písať história nášho gymnázia, uplynulo v septembri už neuveriteľných 70 rokov. Toto pekné okrúhle výročie sme 11.10.2023 oslávili naozaj príjemným dňom v škole bez školy. Namiesto učenia – zábavné stanovištia, namiesto skúšania – chutné dobroty. Doobeda sme sa v zmiešaných skupinkách – tímoch,  pohybovali po školskom dvore, plnili jednotlivé úlohy, smiali sa, rozprávali, fotili a popritom sme sa čosi dozvedeli aj o histórii školy, jej osobnostiach, udalostiach, ktoré ju formovali, že je dnes taká, aká je – dôveryhodná, sebavedomá, s dobrým renomé a výsledkami, ktoré ju radia medzi popredné gymnáziá v kraji a na Slovensku.  

            Po občerstvení chutným gulášom, čapovaným nápojom a nadýchanou cukrovou vatou sme si v družnej a veselej atmosfére pozreli prezentáciu jednotlivých stanovíšť, zahlasovali za najlepšiu „živú kópiu“ slávneho obrazu v podaní našich študentov, mozaikovú maľbu ohňostroja, ktorá bude zdobiť školu na pamiatku, videli sme ladne sa vlniace tanečníčky a speváčky s ohromnými hlasmi, 3D tlač píšťaliek a príveskov s logom – to všetko prispelo k neuveriteľnej pohode pod jesenným októbrovým slnkom.  

            Sme veľmi radi, že poobede sa pripojili aj mnohí rodičia a priatelia školy, s ktorými sme sa mohli porozprávať v neformálnej a milej atmosfére.  

            K správnym narodeninám patria aj darčeky a tentoraz sa rozdávalo štedro! Pre každého študenta sme pripravili darček a niektorí si v tejto školskej lotérii zotreli na jedinečných žreboch aj hlavné výhry od našich rodičov. Všetkým patrí naša vďaka za pomoc pri tomto slávnostnom dni. 

            Skrátka, zažili sme jedny pohodové a príjemné narodeniny a opäť sme si uvedomili, aká fajn je naša škola a čo všetko má už za sebou. Prajeme jej veľa ďalších krásnych rokov naplnených túžbou po vzdelaní, veľa výborných výsledkov jej študentov i učiteľov a pritom všetkom veľa smiechu a radosti na jej chodbách... Happy birthday to you, GVMS! 

            Mgr. Katarína Valábková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 70. výročie GVMS a ErasmusDays 2023.

        • Informačno-študijná návšteva v Bruseli
          • Informačno-študijná návšteva v Bruseli

            17. 10. 2023

            Súťaže o Európskej únii  sú  pre stredoškolákov dôležité, nakoľko im ponúkajú jedinečnú príležitosť prezentovať svoje vedomosti o Európskej únii a ukázať, že sú v Európe doma. Minulý rok sa naša škola zapojila do viacerých súťaží o EÚ, ale Mladý digitálny Európan bol ten prelomový. Súťaž sa realizovala elektronickou formou, kde žiaci vypĺňali elektronický test zameraný na Európsku úniu. Z 2183 žiakov zo 161 škôl nám do celoslovenského kola postúpili až 2 žiaci. Na pôde Prešovskej univerzity, kde sa národné kolo konalo, si zmeralo sily 11 účastníkov. Naše gymnázium si odnieslo neskromne 1. a 2. miesto. Na víťazov okrem hodnotných cien čakala aj cena zážitková, informačno-študijná návšteva inštitúcií EÚ v Bruseli.

            Túto návštevu si naši dvaja už maturanti z oktávy Peter Michal, ktorý obsadil 1. miesto a Michal Beňo s 2. miestom a pedagogickým dozorom užili na začiatku októbra. Výlet sa začal leteckým presunom do Bruselu a následným ubytovaním v hoteli. V prvý deň sme mali čas na zoznámenie sa s „hlavným mestom Európy“ a jeho významnými pamiatkami.

            Po našich peších potulkách Bruselom sme stihli navštíviť  jeden z najkrajších kostolov v Bruseli Katedrálu sv. Michala a sv. Guduly. Hlavné námestie Grand-Place, ktoré sa nachádza priamo v srdci bruselského starého mesta je jednou z najdôležitejších a najkrajších atrakcií v meste. Taktiež sme si nemohli nechať ujsť najznámejšiu bruselskú pamiatku a jeden zo symbolov Bruselu –⁠ Manneken Pis. Jeden z najznámejších a najkrajších parkov v Bruseli bol blízko nášho hotela. Jeho hlavnou  dominantou bol monumentálny víťazný oblúk. Pri dôkladnejšom skúmaní sme tam objavili aj  múzeum vojny a svet áut, ktoré sme tiež navštívili. Prechádzka cez Galeries royales Saint-Hubert –⁠ nákupnú pasáž s módnymi butikmi, reštauráciami, kaviarňami a obchodmi so suvenírmi bola veľkým zážitkom. Quartier Européen –⁠ Európska štvrť plná kancelárskych budov, kde sídli väčšina inštitúcií Európskej únie bola tiež sídlom nášho hotela, preto sme si túto štvrť dôkladne prechodili. Ochutnať sme stihli všetko, čo je Bruseli jedinečné: hranolky, wafle, pralinky, flámsky guláš a mäsové guličky v sladkokyslej omáčke. Ďalšie dva dni nás čakali prehliadky inštitúcií EÚ.

            Ako prvé sme navštívili Radu  Európy, kde sa stretávajú prezidenti, premiéri a ministri, aby rozhodovali o všetkom nevyhnutnom v EÚ. Tu sme dostali podrobné informácie o jej fungovaní, o jej najvyšších predstaviteľoch a prešli si toto „tlčúce srdce Európy“ všade, kde to bolo možné. Ďalej sme pokračovali v prehliadke Európskeho parlamentu. Nakoľko sa v tom čase konalo zasadnutie v Štrasburgu, nebolo možné stretnúť žiadneho europoslanca. Návšteva rokovacej sály bola skvelým spôsobom, ako nasať vzrušujúcu atmosféru najväčšieho nadnárodného parlamentu na svete a dozvedieť sa viac o jeho právomociach a úlohe.  Nahliadnuť sme mohli tiež výstavu „Zjednotení v rozmanitosti“, ktorá je súčasťou umeleckej zbierky Európskeho parlamentu s umeleckými dielami zo všetkých členských štátov. Poslednou inštitúciou, v ktorej sme viac počúvali a diskutovali, ako pozerali, bola Európska komisia. Tu sme mali možnosť stretnúť sa s hovorcom Petrom Stanom, ktorý nám predstavil aktivity EÚ v zahraničnej bezpečnostnej politike. Pán Róbert Konrád nás oboznámil s politikou životného prostredia a zelenou dohodou. Diskutovali sme spolu ako zabezpečiť vyššiu kvalitu života pre súčasné aj budúce generácie. Zaujímavou bola tiež diskusia s členkou kabinetu eurokomisára Maroša Šefčoviča s pani Gabrielou Kečkéšovou. Tá nám predstavila úlohu a každodennú prácu jeho kabinetu, ako aj jeho najnovší post „šéf pre klímu EÚ“.

            Po absolvovaní tejto stáže, môžeme potvrdiť, že išlo o jedinečnú príležitosť získavať hlbšie pochopenie o fungovaní a rozhodovacom procese EÚ, ktorá nám umožňuje nielen rozšíriť svoje vedomosti o európskych záležitostiach, ale aj získať cenné praktické skúsenosti a naviazať kontakty s odborníkmi v Bruseli. Je to šanca pre študentov, ktorá, verme, že bude mať pozitívny vplyv na ich osobný a akademický rozvoj a môže tiež prispieť k ich budúcej profesii v oblasti európskych záležitostí.

            Mgr. Ľubica Štefáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Informačno-študijná návšteva v Bruseli.

          • Október - Európsky mesiac kybernetickej bezpečnosti

            9. 10. 2023

            Bezpečnosť a ochrana osobných údajov má v súčasnosti zásadný význam. Tieto údaje sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov, pretože nám umožňujú identifikáciu a prístup k rôznym službám a produktom. Avšak, súčasne predstavujú značné riziko pre našu bezpečnosť, keďže ich zneužitie môže mať vážne následky, ako napríklad krádež identity alebo finančné straty. V dobe, keď sa stále viac procesov presúva do online prostredia, je ochrana osobných údajov ešte dôležitejšia. Preto by sme mali byť obozretní pri zdieľaní citlivých informácií na internete. Osobné údaje sú cenným majetkom pre každého, ale aj pre útočníkov.

            Existuje niekoľko dôvodov, prečo sú osobné informácie pre nás dôležité:

            Krádež identity: Útočník môže zneužiť ukradnuté osobné údaje na získanie prístupu k bankovým účtom, kreditným kartám a iným finančným účtom. Tiež môže využiť ukradnuté údaje na získanie nových úverov alebo kreditných kariet v mene obete.

            Phishing: Útočník môže zneužiť ukradnuté osobné údaje na vytvorenie falošných e-mailov alebo webových stránok, ktoré sa zdajú byť legitímne. Tieto e-maily alebo webové stránky môžu požadovať od obete ďalšie osobné údaje, ako sú heslá alebo citlivé bankové informácie.

            Špionáž: Útočník môže zneužiť ukradnuté osobné údaje na sledovanie aktivity obete v digitálnom aj reálnom prostredí. Dokonca aj GPS dáta sú osobné údaje! Vďaka presnej polohe z GPS dát môže útočník sledovať obeť a monitorovať jej pohyb v reálnom čase. Tento druh sledovania umožňuje útočníkovi obťažovať obeť alebo sa vydávať za niekoho, kto je v jej blízkosti. Účelom tohto konania môže byť manipulácia s obeťou alebo získanie jej dôvery prostredníctvom vykonštruovaných príbehov a situácií.

            Vydieranie: Útočník môže zneužiť ukradnuté osobné údaje na vydieranie obete. Napríklad môže hroziť zverejnením citlivých informácií, pokiaľ obeť nezaplatí výkupné.

            Ohováranie: Zneužitie osobných údajov môže byť použité na ohováranie a diskreditáciu obete. Útočníci môžu vytvoriť atmosféru strachu a neistoty, keď využívajú ukradnuté údaje, čo môže postihnúť človeka ale aj organizácie a firmy.

            Kyberšikana: Kyberšikana je vážnym problémom, ktorý môže mať pre obeť závažné následky. Prejavy kyberšikany môžu zahŕňať napríklad šírenie nepravdivých informácií o obeti, vydávanie sa za ňu.

            Je kľúčové si uvedomiť, že správne zaobchádzanie s osobnými informáciami je zásadné pre ochranu súkromia a bezpečnosti jednotlivcov. Preto je nevyhnutné mať jasné pochopenie toho, ako ich správne chrániť a využívať, aby sme zabezpečili naše súkromie a bezpečnosť.

            Aj preto je dôležité:

            • pri prihlasovaní do systému NIKDY neukladajte svoje prihlasovacie údaje

            zdroj https://mirri.gov.sk/sekcie/informatizacia/kyberneticka-bezpecnost/europsky-mesiac-kybernetickej-bezpecnosti/


            Karin Macháčová, koordinátor informatizácie

            Video vygenerované pomocou umelej inteligencie

        • II. ročník Štrba race 2023
          • II. ročník Štrba race 2023

            9. 10. 2023

            Čo vznikne, keď spojíte beh nádhernou prírodou, prekážky, adrenalín a množstvo šikovných ľudí? No predsa Štrba race. Úžasná športová súťaž v štýle Spartan race, ktorá sa uskutočnila 4.10.2023 na Štrbskom Plese. Na jej druhom ročníku sme sa zúčastnili aj my – Gymnázium Vojtecha Mihálika v zastúpení našich želiezok v ohni. Naše družstvo -  Nikol Juháziová, Kristína Sopčáková, Adam Čambál a Alex Stanko, vzorne reprezentovali našu školu, bojovali zo všetkých síl nielen s prekážkami, súpermi, ale aj sami so sebou.

            Ďakujeme nášmu tímu za ich odhodlanie a skvelú reprezentáciu nášho gymnázia v ťažkej konkurencii a náročnom teréne Vysokých Tatier.

            L. Sopčáková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Štrbarace 2023.

            Otvorené Majstrovstvá Slovenska v behu cez prekážky Štrbské Pleso

        • EURÓPSKY TÝŽDEŇ JAZYKOV – UČENIE JAZYKOV AKO ZÁŽITOK
          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ JAZYKOV – UČENIE JAZYKOV AKO ZÁŽITOK

            9. 10. 2023

            Rozširujúce sa možnosti študovať na univerzitách celého sveta nás núti venovať sa stále intenzívnejšie štúdiu jazykov, pretože v súčasnosti nie je dostatočné ovládať len jeden cudzí jazyk. To si uvedomujú aj naši žiaci a učitelia. A tak sme si každoročný Európsky deň jazykov predĺžili na celý týždeň zábavných, zážitkových aktivít plných výziev a dobrých nápadov.  

             A ako inak ako hostinou odštartovať Európsky deň jazykov? Na angličtine septimáni skúšali chute Európy. Jedlá z rôznych krajín pripravili samotní študenti. Dokonca si pochutili aj na pravej talianskej zmrzline! Sekundáni sa nasmiali, keď si lámali jazyky na jazykolamoch v rôznych rečiach a v 2. A  si zahrali kvíz o zaujímavostiach z Európy.  

            Starší a jazykovo zdatnejší študenti si pozreli film a v diskusii analyzovali jeho postavy dej zameraný na kritiku konzumného života modernej spoločnosti z pohľadu inej kultúry a porovnali ju so slovenskou realitou.  

            Na nemčine druháci  hľadali frázy v rôznych jazykoch a tvorili minidialógy. V septime sa venovali neverbálnej komunikáciiskúmali gestá, ktoré sa používajú v rôznych krajinách, vyhľadávali  rozdiely medzi nimi a poukazovali na vtipné situácie, ku ktorým tieto rozdiely môžu viesť.  

             V sekunde  doplnili objekty do plánu mesta, na tržnici si vyskúšali role predavačov i kupujúcich, na autobusovej stanici vyjadrili v nemčine radu, ktorým autobusom a z ktorého nástupišťa treba ísť do daného cieľa. Sextáni prezentovali svoj výskum tradícií, tradičných jedál a zvykov počas rôznych sviatkov nielen európskych ale aj mimoeurópskych štátov.  

            Iné triedy pripravovali grafické zobrazenia poďakovaní a pozdravov v jazykoch celého sveta.  

            A v  koľkých jazykoch viete pozdraviť vy?  

            Mgr. Ingeborg Nichtová

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album EURÓPSKY TÝŽDEŇ JAZYKOV.