• Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            26. 9. 2023

            26. september - Európsky deň jazykov. Tento deň si pripomíname, aké je v súčasnosti dôležité ovládať jazyky, ktoré nám pomáhajú spájať ľudí a podporovať interkultúrne porozumenie. Dnes sme si aktívne užili nemecký jazyk. Trieda kvinta podrobne rozobrala tému životného prostredia v našej zelenej škole. Trieda tercia navštívila park, kde sme si pomenovali názvy stromov, rastlín, kvetín a veselo sa zabavili jazykovými hrami počas prechádzky. Trieda oktáva si prehĺbila svoje vedomosti o nemecky hovoriacich krajinách, kde sme sa dozvedeli nielen o nemeckej kuchyni, či kultúre ale aj o vzniku a pôvode dnešného Európskeho dňa jazykov.

            M. Krčmáriková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

        • Deň obetí holokaustu a rasového násilia
          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

            10. 9. 2023

            9. september je „Dňom obetí holokaustu a rasového násilia“. Pri tejto príležitosti sa konajú na Slovensku pietne spomienky, do ktorých sa každoročne zapája aj naša škola.

            7.9.2023 sme si v Múzeu holokaustu v Seredi uctili pamiatku obetí holokaustu spolu s preživšími holokaust, pani Zuzanou Čaputovou prezidentkou SR, študentmi z rôznych kútov Slovenska a ďalšími predstaviteľmi významných inštitúcií. Bolo pre nás cťou, že sme mohli za všetkých mladých ľudí na Slovensku prehovoriť pár slov ústami nášho študenta Nicolasa Šveca z 2.A, ktorý si celý prejav úcty aj sám napísal.

            8.9.2023 sa konala celoslovenská pietna spomienka pod názvom Nezabudnutí susedia. „Nemôžeme zabudnúť na susedov, ktorí tu kedysi s nami zdieľali spoločný priestor. Nemôžeme dovoliť, aby myšlienky, ktoré spôsobili veľa nešťastia, získavali opäť na sile a ohrozovali životy a budúcnosť ktoréhokoľvek suseda-obyvateľa tejto krajiny.“

             Tento rok sa do podujatia zapojilo 130 miest, obcí a škôl, vrátane tej našej. Podujatie sa konalo v mestskom parku v Seredi pri Pamätníku holokaustu presne o 10.00 minútou ticha a rozozvučaním kostolných zvonov, aj za prítomnosti našich žiakov. V škole sme si tento deň pripomínali na hodinách etiky, dejepisu či anglického jazyka.

            „Pre nás mladých je dôležité počúvať príbehy predchádzajúcich generácií, spájať ich s vedomosťami zo školy a so svojou vlastnou skúsenosťou. Nie je, žiaľ, možné neľudské hrôzy holokaustu odčiniť, no verím, že stratenú dôstojnosť sa preživším, no hlavne obetiam môžeme pokúsiť prinavrátiť aspoň prejavením úcty a pietnej spomienky. Chcem vyjadriť nádej, že si z histórie vezmeme poučenie a že žiadna z hrôz holokaustu ani niečo podobné sa viac nebude opakovať. Rovnako mi dovoľte vzdať úctu všetkým tým, ktorých životy počas udalostí holokaustu vyhasli.“     Nicolas Švec, 2. A.

             

            Mgr. Ľubica Štefáková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň obetí holokaustu.

        • Escape room – Bratislava – 27.6.2023
          • Escape room – Bratislava – 27.6.2023

            30. 6. 2023

            S odvážnymi študentmi triedy sexta sme sa vybrali na „zážitkový“ výlet do Bratislavy. Navštívili sme escape room. Každá skupina hrala inú hru s názvami: Divná basa, Divné dúpä a Divný bus.

                Slová tvorcov:

            • Divná basa: „Všetci spolu a predsa prvýkrát každý sám za seba.“ V jednej base budete všetci spolu, ale každý sám vo svojej cele.
            • Divné dúpä: „Jedna miestnosť, jeden príbeh, jedna partia a jediná možnosť úniku pred divotvorným čarodejom okupujúcim svoje Divné Dúpä. Necháš sa vydesiť na smrť alebo zabojuješ aj s partiou a dostaneš sa von?“
            • Divný bus: „Vráť sa aj s tvojimi spolucestujúcimi myšlienkami k školským výletom, či cestám na dovolenku a zaži jedinečnú escape hru v skutočnom dvojposchodovom buse.“

             

                 Zadania, ktoré viedli k ceste na „slobodu“, všetci perfektne zvládli a s radosťou v tvári sa dostali von na „čerstvý vzduch“ 😊

             

                                                                                                               PaedDr. Zuzana Hlavatá 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Escape Room - Bratislava - sexta.

        • ZOO Zlín - sexta a 2.A
          • ZOO Zlín - sexta a 2.A

            29. 6. 2023

            Po prestávke, ktorú si vynútila pandémia, sme sa v tomto školskom roku opäť vybrali do Zoologickej záhrady pri Zlíne. Je to miesto, ktoré je zaujímavé pre ktorúkoľvek vekovú kategóriu. My sme sa tam tentokrát vybrali s triedami sexta a 2.A.

            Počasie nám prialo, zvieratá sa nám ukázali v plnej kráse. Užili sme si dlhú prechádzku po Afrike, Ázii, Austrálii a Amerike a obdivovali sme dokonalosť prírody.

            Prikladám postrehy študentov sexta a 2.A                                                         

                                                                                                 PaedDr. Zuzana Hlavatá 

             

            Ako sme precestovali svet – exkurzia Zoo Zlín

                 V množstve snov v našich hlavách sa skrýva aj ten, v ktorom precestujeme svet. Možno nie celý, no predsa sa nájde krajina, ktorá nás láka o niečo viac ako tie ostatné. Nezáleží na tom, čo chceme spoznať, vidieť, či zažiť, dnešná doba nám bezpochyby prináša mnoho možností. Od výmenných pobytov až po lacné letenky, vďaka ktorým smieme spontánne odísť na pár dní plných zážitkov. Stále sme však len študentmi, ktorí sa musia deň čo deň vzdelávať, teda sme ešte stále tak trochu obmedzení v cestovaní a spoznávaní.

                 Predsa sme 6.6.2023 dostali možnosť vidieť nie len jeden štát, ale celý svet. ZOO Zlín nám poskytla informácie o faune a flóre zo štyroch rôznych svetadielov: Amerika, Austrália, Ázia a Afrika. Príjemné počasie, dobrá nálada a čas strávený s priateľmi – čo viac si triedy sexta a II.A mohli priať. Na moment sme sa stali cestovateľmi a objaviteľmi, ktorí sa takmer mohli dotknúť ohromujúcich žiráf, či museli zdolať hojdací most. I keď sme boli len študenti, naše mysle nás akoby kúzlom zaviedli na mnohé zákutia našej predstavivosti.

                 V areáli sa zároveň nachádza zámok s unikátnou zbierkou, ktorý dotvára celkový čarovný dojem z tohto priam rozprávkového miesta.

             

                                                                                                    Michaela Švandová, 2.A

             

            ZOO Lešná

            Žiaci z tried sexta a II.A sa dňa 6.júna 2023 zúčastnili exkurzie v ZOO Lešná v Českej republike. Mali tu možnosť spoznať okrem už známych zvierat aj mnohé exotické živočíchy a ich spôsob života. Najviac ocenili možnosť prezrieť si zblízka raje a dotknúť sa ich, iným sa páčil pavilón opíc, ďalší obdivovali majestátne slony alebo rozkošné kapybary. Najlepšie vystihuje zážitky z tejto exkurzie názor jedného spolužiaka: „Páčila sa mi biodiverzita zobrazených druhov a zvieratá vyzerali skvele.“

            Za prípravu zaujímavej exkurzie patrí poďakovanie p. uč. Z. Hlavatej a p. uč. M. Strakovej.

             

            M. Šupa, sexta

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album ZOO Zlín - sexta a 2.A.

        • Mladý záchranár TTSK
          • Mladý záchranár TTSK

            29. 6. 2023

            Dňa 21.6.2023 sme sa zúčastnili súťaže Mladý záchranár TTSK, v ktorom naši žiaci bojovali z plných síl. Prešli si modelové situácie ako KPR, popálenie, alergická reakcia na pichnutie včelou, mozgová príhoda, autonehoda či lúpežné prepadnutie. Odchádzame z Trnavy unavení, ale s množstvom skúseností z oblasti prvej pomoci. Boli ste úžasní 😉. Po sčítaní bodov sme obsadili úžasné 6 miesto z 22 družstiev. Gratulujeme.

            Mgr. Lenka Sopčáková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Mladý záchranár TTSK .

        • V programátorskej súťaži Palma Junior naši žiaci úspešní
          • V programátorskej súťaži Palma Junior naši žiaci úspešní

            26. 6. 2023

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do programátorskej súťaže Palma Junior, ktorej organizátorom je Prírodovedecká Fakulta, Univerzity Pavla Jozefa Šafarárika v Košiciach.

            Súťaž sa organizuje v samostatných ročníkoch prebiehajúcich počas jedného školského roka. Každý ročník pozostáva z troch školských kôl (online) a jedného celoštátneho finálového kola (prezenčne).

            Do súťaže sa v tmto školskom roku zapojili 1 tím do kategórie Expert, 2 tímy do kategórie Guru.

            Do finálového kola pozýva organizátor tímy na základe výsledkov školských kôl. Teraz nás vo finálovom kole reprezentoval tím v zložení Šimon Ňižňanský a Matej Kalas (Tercia), v kategórii Expert. I napriek tomu, že chlapci boli v súťaži nováčikovia, vo finálovom kole získali cenné 3. miesto.

            Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, k dosiahnutému výsledku srdečne blahoželám a do budúcna im prajem veľa úspechov.

            viac o súťaži: PALMA junior

            Karin Macháčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Palma Junior 2023.

          • Englishstar - Vyhodnotenie súťaže

            19. 6. 2023

            Aj tento rok sa 16 žiakov našej školy zapojilo do súťaže vedomostí z anglického jazyka pod názvom Englishstar. Jej vyhodnotenie prebehlo začiatkom júna a prinieslo ocenenie aj našim študentom. Súťaže sa zúčastnilo 672 škôl a 22 105 súťažiacich z celého Slovenska, preto sa teším, že výsledné testové skóre 10 našich žiakov v troch vekových kategóriách presiahlo 90% úspešnosť. Žiak kvarty, Šimon Nižňanský,  svoje zručnosti v anglickom jazyku zúročil najlepšie a vypracoval test na 100%. 

            Úspešnými riešiteľmi sa stali títo žiaci:

            Olívia Práznovská, Nela Renáčová, Miroslav Javor a  Daniel Murčo z prímy

            Sophie Hudeková a  Lucia Tóthová zo sekundy

            Šimon Nižňanský, Vanessa Hudáková, Barbora Kalinaiová a Michaela Nagyová z tercie

            Za dosiahnutý úspech patrí všetkým žiakom blahoželanie a poďakovanie za reprezentáciu školy.

             

              Bohdana Renáčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Englishstar - Vyhodnotenie súťaže.

            celoslovenská súťaž vedomostí z anglického jazyka

          • Sekunda Sommergartenfest

            19. 6. 2023

            Krásne popoludnie pripravila trieda sekunda. Školskou záhradou sa niesol zvuk flauty, huslí a klavíra.  Barborka s Luckou podfarbili svojimi krištáľovo čistými hlasmi zvuky nástrojov,  na ktorých hrali Ninka a Vaneska.  Prítomných zaujal cvičený psík Elissa, sprevádzaný študentkou Nelkou. Karolínka a jej tanečný partner Tomáš rozvírili improvizovaný tanečný parket. Chlapci Filip a Marek ukázali svoje triky s futbalovou loptou. Všetci sekundáni sa popýšili celoročnými úspechmi. V závere sa našim školským dvorom ozývala pieseň Výborná, ako známka z  detských snov, ktorú si naši milí rodičia zaspievali s nadšením s nami.        

                                                                                                                                                              M. Krčmáriková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Sekunda Sommergartenfest.

        • Tercia a kvarta v ZOO Zlín.
          • Tercia a kvarta v ZOO Zlín.

            16. 6. 2023

            Po pandemickom období bez exkurzií sa nám podarilo tento školský rok s triedami tercia a kvarta navštíviť ZOO v Zlíne, ktorá je unikátna nielen svojou faunou, ale aj krásnou flórou, najmä sekvojovcami a rododenrónmi. Naši žiaci sa mohli poprechádzať v krásnom prostredí a spoznať faunu 4 svetadielov s ich typickými zástupcami. Niektorými voliérami mohli voľne prechádzať a byť tak v úzkom kontakte so zvieratami. Iné zase mohli kŕmiť povoleným krmivom a dokonca hladkať. To bol asi pre väčšinu najkrajší zážitok. Po skončení exkurzie žiaci pripravili v skupinách prezentácie a na hodine biológie ich odprezentovali a to bol zase zážitok pre mňa, lebo môžem skonštatovať, že naši žiaci sú majstri prezentácií!

            M. Straková

             

            Postrehy našich žiakov:

            Jedna z vecí, čo nás prekvapila, bolo, že ZOO má dlhú históriu, ktorá siaha do 18. storočia a to práve vďaka zámku, ktorý sa nachádza v areáli. Ďalšia historická zaujímavosť je, že ZOO sa otvorila v medzivojnovom období 1.5.1930  a založil ju Tomáš Baťa. Aj keď sa ZOO otvorila v roku 1930, oficiálne pre širokú verejnosť bola sprístupnená až v roku 1948.

            Momentálne žije v ZOO vyše 1620 zvierat a ročná návštevnosť je až 23 000 osôb. Ani sa nečudujeme tomuto číslu, lebo ZOO je naozaj krásna a priestranná. Mnohokrát sa stáva, že v ZOO mávajú chaotické označenie, ale ZOO v Zlíne k takýmto prípadom nepatrí. Označenie bolo farebné podľa farieb svetadielov, takže si viete vybrať aký svetadiel chcete navštíviť, máte na výber Ameriku, Austráliu, Áziu a Afriku.

            Veľké plus je aj to, že zvieratá majú dostatočne priestranné výbehy prispôsobené ich potrebám v živote mimo ZOO. Charakteristika zvierat pri každom výbehu bola stručná, nebola preplnená informáciami, ale zároveň sme sa z nej dozvedeli veľa zaujímavostí.

            Prostredie ZOO je veľmi príjemné už od začiatku, nebol tam žiaden hluk a areál bol krásne udržiavaný či už hlavné cesty alebo cestičky mimo výbehov. Prostredie, v ktorom sa nachádzali zvieratá, sa snažilo priblížiť prostrediu, v ktorom voľne žijú. V ZOO nenájdete len zvieratá, ale aj ukážky z pôvodného života na jednotlivých svetadieloch, napr. rôzne príbytky alebo hudobné nástroje a lovecké zbrane.

            Veľkým zážitkom bolo hladkanie, poprípade kŕmenie rají. Raje sú na dotyk jemné a veľmi priateľské. Ale pokiaľ vás nezaujímajú raje môžete kŕmiť aj kačice. Pre mnohých je zážitok aj tropická hala, kde vám medzi nohami pobehujú rôzne zvieratá, alebo nad vašimi hlavami lietajú rôzne druhy vtákov a samozrejme leňoch dvojprstý 😊 .

            Miroslava Fitzianová a Andrea Póšová (kvarta)

             

            Exkurziu sme si všetci veľmi užili. V okúzľujúcej zoologickej záhrade Lešná – Zlín, sme videli množstvo zvierat z iných krajín a aj z iných kontinentov. Keďže ZOO je podľa kontinentov aj rozdelená, bolo jednoduché sa v nej orientovať. Nie nadarmo sa nazýva najkrajšou ZOO v Česku. Priučili sme sa nielen informáciám o zvieratách, ale aj pohľad na okolitú prírodu stál za to. Najviac mi utkvela v pamäti Japonská záhrada pokoja Mu-Shin, ktorá doslova žiarila farbami. Taktiež hladkanie rají alebo možnosť vidieť tučniaky na vlastné oči bol nezabudnuteľný zážitok. Odniesli sme si veľa nových poznatkov a spomienok a verím, že na túto exkurziu budeme naďalej spomínať.

            Vanessa Hudáková (tercia)

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tercia a kvarta v ZOO Zlín..

        • Netradičná hodina telesnej a športovej výchovy s fyzioterapeutom
          • Netradičná hodina telesnej a športovej výchovy s fyzioterapeutom

            6. 6. 2023

            Telesná  a športová výchova na našom gymnáziu sa neorientuje iba na  výkony, ale  aj na vzdelávanie žiakov  v rôznych oblastiach. Takú to hodinu si vyskúšali žiačky 1.A. Pozvali sme si  p. Vladimíra Hladkého, ktorý pracuje ako fyzioterapeut vo VH Rehab v našom meste. Na úvod sme sa zoznámili s prácou fyzioterapeuta, ako prebieha prvotná diagnostika pacienta. Precvičil sme si i jednoduché cviky v rámci diagnostiky, zistili ako si môžeme uvoľniť svaly počas dlhého sedenia na stoličke. V závere nášho stretnutia zahrnuli žiačky p. fyzioterapeuta množstvom otázok, na ktoré trpezlivo odpovedal.

            Ďakujeme p. Hladkému za pútavú prednášku, odborné rady a veríme, že sa opäť spolu stretneme na našej škole.

            L. Sopčáková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Telesná a športová výchova s fyzioterapeutom .

        • Projekt Erasmus+ Prvá pomoc a zdravý životný štýl na seredskom gymnáziu
          • Projekt Erasmus+ Prvá pomoc a zdravý životný štýl na seredskom gymnáziu

            29. 5. 2023

            V strede mája sa Gymnázium Vojtecha Mihálika Sereď stalo hostiteľom študentov a učiteľov zo španielskej Valencie, portugalského Alijó a macedónskeho Skopje. V projekte Erasmus+ FAHL spolufinancovanom Európskou úniou sme sa venovali nácvikom podávania prvej pomoci v krízových situáciách a zdravému životnému štýlu. Samozrejme, spoznávali sme aj ľudí, mestá, krajiny a ich kultúru.

            Program mobility u nás v Seredi bol poznačený upršaným počasím, ale napriek tomu sme dokázali pripraviť návštevníkom bohaté a pestré aktivity. Po úvodnom dni zameranom na prezentáciu našej kultúry a tanečnom popoludní nasledoval nácvik prvej pomoci na zastavenie krvácania a ošetrenie rán. Veru, mnohým žiakom sa zastavil aj dych pri pohľade na naše modelky s realisticky vyzerajúcimi otvorenými zlomeninami a prúdy umelej krvi, ale zvládli to s prehľadom.

            Hlboký zážitok z galérie umenia Danubiana a prehliadky nášho hlavného mesta sme si odniesli na ďalší deň. Žiaci ocenili, že prehliadka bola interaktívna a boli zapájaní do riešenia rôznych úloh a aktivít z ulíc stredovekej Bratislavy.

            Počas nášho spoločného týždňa sme nezanedbali ani pohyb a zdravý životný štýl, prechádzkami sme spoznali oddychovú zónu v Dolnej Strede a aj posledný deň v Bojniciach preveril našu fyzickú kondíciu. Strávili sme príjemný deň v tieni Bojnického zámku a potešili sa aj návštevou ZOO. Mobilitu sme ukončili veselým večierkom, bohatou večerou pripravenou našimi skvelými rodičmi a karaoke párty.

            Čo sme si z tohto projektu odniesli? Okrem vedomostí a zručností, ako podať prvú pomoc v rôznych situáciách, aj množstvo zážitkov, kamarátstva možno aj na celý život, motiváciu na učenie sa cudzích jazykov a presvedčenie, že projekty Erasmus+ majú zmysel a miesto v našich školách.

            Mgr. Alžbeta Tabačková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Mobilita Erasmus+ projektu Prvá pomoc a zdravý životný štýl.

          • O úžasnú bodku za prírodovednými olympiádami sa postarali Aleš, Lukas a Nicolas.

            21. 5. 2023

            Poslednou súťažou v sérii prírodovedných olympiád bolo tento rok krajské kolo Chemickej olympiády kategórie C, ktorá je určená pre žiakov 1. ročníka a kvinty. Našu školu reprezentovali: Aleš Gabriel, Lukas Stanko (kvinta) a Nicolas Švec (I.A).

            Súťaž sa konala výnimočne pre túto kategóriu na Gymnáziu J. Hollého z dôvodu rekonštrukcie Pedagogickej fakulty TU. Zúčastnilo sa jej 21 študentov gymnázií trnavského kraja. Neskrývame sklamanie, že sa jej nemohli zúčastniť pre nedostatok miest v laboratóriu aj ďalší 2 úspešní riešitelia školského kola Emka Borkovičová (kvinta) a Leo Hrabovský (I.A), ktorí by sa, verím, tiež boli pekne umiestnili v krajskom rebríčku.

            Aleš pokračoval vo svojom víťaznom ťažení a opäť sa stal víťazom krajského kola!  Ovládol tak kategóriu B aj C súčasne. Je neuveriteľné, že v tejto kategórii súťaží už od sekundy, teda štvrtýkrát!  Už v sekunde sa stal úspešným riešiteľom, skončil v strede poľa na 8. mieste, v tercii to už bolo 3. miesto, v kvarte a kvinte už nenašiel premožiteľa a zvíťazil . Neviem, či už v histórii súťaže bol takýto prípad 😊.

            Lukas ukázal, že je možné stáť na stupni víťazov v biologickej aj chemickej olympiáde súčasne a po víťazstve v biologickej olympiáde obsadil krásne 2. miesto aj v chemickej. Nicolas súťažil prvýkrát v chemickej olympiáde, ale pod vedením p. Černej sa vôbec nestratil a držal krok so skúsenými „bojovníkmi“.

            Aleš Gabriel (kvinta) – 1. miesto

            Lukas Stanko (kvinta) 2. miesto

            Nicolas Švec (I.A) – 6. miesto (RNDr. I. Černá)

             

            Výsledková listina

             

            Naším úspešným študentom  srdečne gratulujeme ku krásnym výsledkom a ďakujeme za čas strávený prípravou na súťaž a ochotu reprezentovať našu školu.

            M. Straková

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O úžasnú bodku za prírodovednými olympiádami sa postarali Aleš, Lukas a Nicolas..